Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-29 Frissítve: 2021-06-20
 

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára

A romániai megtakarítási program a 18. évüket betöltő fiatalok tanulmányainak, pályakezdésének a költségeihez hivatott hozzájárulni. Az államkincstárnál valamennyi 18 év alatti gyermek számára megtakarítási számlát nyitnak, ahová a gyermekek szülei vagy gyámjai fizethetnek be pénzösszegeket, az állam pedig éves díjjal járul hozzá a megtakarításhoz.

A szülők által befizetett legalább 1200 lejes (84 ezer forint) éves összeg mellé a kormány évi 600 lejt (42 ezer forint) tesz hozzá, az így összegyűjtött megtakarításhoz pedig legkorábban 18. életévének betöltését követően juthat hozzá a  fiatal. A támogatás adómentes, és az állam évi háromszázalékos állandó kamatot biztosít a megtakarításokra, mégpedig az aktuális inflációtól függetlenül. Vagyis, ha a szülők gyermekül megszületését követően azonnal elkezdik fizetni az évi 1200 lejt, akkor 18 esztendővel később – az állam évi 600 lejes hozzájárulásával és a 3%-os éves kamattal együtt – csaknem 3 millió forintnak megfelelő összeggel gazdálkodhat majd a fiatal. Hogy ez mennyit ér majd akkor, az persze nagyban függ a pénzromlás alakulásától, de az beszédes, hogy jelenleg is 4 % feletti a pénzromlás.

Fontos kitétel azonban, hogy ha az adott naptári évben a gyermek számlájára érkező befizetések összege nem éri el a minimálisan meghatározott 1200 lejt, akkor a gyermek arra az évre elesik a teljes állami támogatástól, mindössze a számlán lévő összeg kamatait írják jóvá.

A románok úgy tűnik, igyekeztek lemásolni a magyar Babakötvényt, ám ahhoz képest azért vannak különbségek. Magyarországon minden újszülött számára 42 500 Ft-ot helyez el az állam egy úgynevezett Start-értékpapír számlán, a számlán lévő összeg pedig az infláció felett 3%-kal kamatozik. Ezen felül az éves befizetés 10%-áig, ám maximum 6000 Ft-ig állami támogatást is jóváírnak, vagyis havi 5 ezer Ft befizetésével lehet az állami támogatást teljes egészében kihasználni. Havi 5 ezer Ft megtakarítással, 3%-os inflációval számolva 19 év alatt (mert ennyi a Babakötvény futamideje) összesen 2 339 111 Ft gyűjthető így össze. Persze, ha valaki a 3%-os kamatprémiumra hajt, akkor lehetősége van nagyobb összeget is befizetni, ám a támogatásokkal és kamatokkal növelt megtakarításhoz legkorábban a gyermek 18. életévének betöltését követően van lehetőség hozzájutni.

Hirdetés
Hirdetés