Jövőre már egyszerűbb lesz összehasonlítani a nyugdíjpénztárak költségeit

Jövőre már egyszerűbb lesz összehasonlítani a nyugdíjpénztárak költségeit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-08
 

2020-tól könnyebb lesz összehasonlítani az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségeit. A megtakarítók teljes költségmutató (TKM) segítségével azonnal látják majd a befizetéseiket csökkentő költségeket, például az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit is.

Az önkéntes nyugdíjpénztári TKM egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi majd, s az annak befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben. Kiszámításakor figyelembe veszik a pénztár által felszámított valamennyi költséget, így a befektetések közvetett terheit is (azaz az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit). Azoknál a pénztáraknál, ahol több portfólió is elérhető, ott a TKM-et portfóliónként kell majd kiszámolni.

Hogyan számolják majd ki a TKM-et?

Az MNB ajánlás szerint a TKM-et a pénztárak számítják ki, mivel a költségekre vonatkozó naprakész adatok náluk találhatók. A nyugdíjpénztári termékek hosszú távú jellege miatt a számítást 10, 20 és 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve célszerű elvégezni. Az így kalkulált TKM értékeket a pénztárak beküldik az MNB-nek, és – ha van honlapjuk – internetes felületükön is közzéteszik.

Hirdetés

Hirdetés

Most is láthatjuk a költségeket, csak máshogy

Az úgynevezett díjterhelési mutató már most is sokat elárul egy-egy pénztár működésének hatékonyságáról, hiszen ez a működési költségek pénztári vagyonra vetített arányát mutatja meg. A jegybank által tavalytól közzétett korrigált díjterhelési mutató (amelynél a működésre levont díjakat a teljes tagdíjhoz viszonyítják, így kiszűrve a tagdíjtól független pénztári vagyonnövekedés zavaró hatását) tavaly közel tizedével mérséklődött, s így 0,75 százalék lett. Eszerint egyébként az elmúlt 16 évben 33,6 százalékkal csökkentek a pénztárak által felszámított működési díjak.

A jövőt hipotetikusan modellező TKM-mel szemben a díjterhelési mutatókat – amelyek a tagi befizetésekből és a befektetésekből levont költségeket jelzik a pénztári szektoron belül összehasonlíthatóan egy mutatószámban – az MNB az önkéntes nyugdíjpénztárak előző évi éves beszámolóinak adataiból számítja ki.

A díjterhelési mutatók csökkenése tavaly meghatározóan a befektetési költségek mérséklődésének volt köszönhető. 2008-tól jogszabály korlátozza a felszámítható vagyonkezelési díj mértékét, aminek betartását az MNB kiemelten felügyeli, s emellett szabályozó eszközeivel is segíti a piaci szereplőknek a tagok érdekeivel összhangban lévő költséghatékony vagyonkezelési tevékenységét. Több jelentős piaci súlyú pénztár az elmúlt évek folyamán a vagyonkezelési szerződéseiben alacsonyabb díjazást állapított meg. Megjelentek olyan megállapodások is, amelyekben csak pozitív hozam esetén van sikerdíj.

Hasonlítsd össze a Magyarországon elérhető lakossági bankszámlák díjait a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával, mégpedig a személyes bankolási szokásaid alapján, és takaríts meg ezzel éves szinten akár több tízezer forintot. 

Hirdetés
Hirdetés