Június 10-től kamatot emel a legolcsóbb lakáshitelt kínáló bank

Június 10-től kamatot emel a legolcsóbb lakáshitelt kínáló bank
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-28
 

A jelenleg legkedvezőbb ajánlattal rendelkező UniCredit Bank június 10-től 0,3-0,5 százalékponttal megemeli legnépszerűbb lakáskölcsöneinek kamatát. Emiatt egy 20 millió forint összegű lakáshitelre visszafizetendő teljes összeg 0,7-1,1 millió forinttal is megemelkedhet.

Igen kedvező a lakáshitelek kamata jelenleg hazánkban. Ezt nagyon jól mutatja, hogy a legolcsóbb piaci lakáshitel jelenleg olcsóbb, mint a támogatott csok hitel. A banki kamatköltségeket jól bemutató BIRS mutató értéke azonban az év elejétől jelentős mértékben megemelkedett, emiatt a Bankmonitor szakértői a hitelkamatok emelkedését várják.

Ez a drágulás pedig meg is érkezett: a legkedvezőbb ajánlattal rendelkező UniCredit Bank – a honlapjára feltöltött hirdetménye alapján – a legnépszerűbb 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek kamatát 0,3-0,5 százalékponttal megemeli június 10-től.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hatása lehet a kamatemelésnek?

Fontos, hogy a módosítás csak az új hiteligényléseket érinti, a már meglévő kölcsönök kamata nem fog változni június 10-től. (A meglévő kölcsönök kamata a kamatperiódus fordulójakor változhat meg az akkor érvényes kamatkörnyezetnek megfelelően.)

Ugyanakkor az új lakáshitelt igénylők június 10-től már a megemelt kondíciókkal fognak találkozni. A kamatemelés hatását pedig érdemes lehet egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel példáján keresztül megnézni.

A legolcsóbb 10 millió forint összegű lakshitel törlesztőrészletének változása június 10-től

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján az UniCredit Bank jelenleg érvényes legkedvezőbb ajánlatának kamata 5 éves kamatperiódus esetén 2,36% , míg a 10 évre fixált kölcsön választásakor a kamat 2,94%. Június 10-től a rövidebb kamatperiódusnál 0,5 százalékpont, míg az egy évtizeden át rögzített kamatú konstrukciónál 0,3 százalékpont kamatemelést hajt végre a pénzintézet. Ennek következtében a törlesztőrészlet 3-5 ezer forinttal emelkedik meg. Viszont, aki még június 10-e előtt be tudja adni a kérelmét a bankba, az akár 0,7-1,1 millió forintot spórolhat összességében.

Hogyan lép életbe a kamatemelés?

A folyamatban lévő igényléseket a módosítás nem érinti: a jelenlegi, kedvezőbb kondíciók lesznek érvényesek ránk, ha június 10-ig beadjuk a hiánytalan dokumentációt az UniCredit bank részére. Ha közvetítőn keresztül igényeljük a kölcsönt, akkor is a dokumentumok bankfiókba érkezésének dátuma fog számítani. Amennyiben nincs meg valamennyi igazolás, dokumentum az igényléshez, akkor sajnos nem tudjuk a feltételt teljesíteni, hiszen a hiánytalanul átvett igénylési csomag számít.

Nem csak a befogadás lényeges: egy meghatározott időpontig meg is kell kötnünk a hitelszerződést a bankkal:

  • A sima, piaci kamatozású lakáshitelek esetében meg kell kötni a hitelszerződést 2021.09.10-ig. Ellenkező esetben a befogadás dátumától függetlenül már a magasabb kamatok lesznek ránk érvényesek.
  • A fogyasztóbarát lakáshitel esetében a befogadáskor kapott kötelező érvényű ajánlaton szereplő határidő lesz lényeges. Addig mindenképpen tartania kell a pénzintézetnek a kondíciókat. Az ajánlat érvényessége a fogyasztóbarát lakáshitel pályázati kiírása alapján legalább 90 nap kell legyen.
Vagyis ideális esetben szeptember 10-ig – a fogyasztóbarát minősítéssel rendelkező hitelek esetében a befogadás pontos dátuma is lényeges lehet – megköthetjük a hitelszerződést még a kedvező kondíciók mellett, abban az esetben, ha június 10-ig beérkezik a bankhoz a hiánytalan hiteligénylésünk.

Érdemes sietni a hiteligényléssel?

A 0,3-0,5 százalékpontos kamatemelés nem jelentős. Ezt jól mutatja az is, hogy a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a kamatemelést követően is az UniCredit Bank ajánlata lesz a legkedvezőbb. (Ez természetesen attól is függ, hogy a többi pénzintézet változtat-e a kölcsönök kondícióin.)

Érdemes lehet sietni, ha már célegyenesben vagyunk a lakásvásárlással, esetleg már alá is írtuk az adásvételi szerződést. Jó időzítéssel ugyanis még jogosultak lehetünk a jelenlegi kedvezőbb kamatokra. Ugyanakkor nem érdemes kapkodni abban az esetben, ha még csak a lakás kiválasztásánál tartunk. Havi 3-5 ezer forintnál többet ér álmaink otthonának kiválasztása, hiszen abban fogunk élni várhatóan hosszú évtizedeken át.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés