Kalkulálj a legjobb lakáshitelért! (X)

Kalkulálj a legjobb lakáshitelért! (X)
Hirdetés

Cikk2017-10-16 Frissítve: 2017-10-25
 

Te is összehasonlíthatod a védjeggyel ellátott lakáshiteleket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017 nyarán indította el Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel programját. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel védjeggyel ellátott konstrukciókat a minősítést elnyert bankoknál, takarékszövetkezeteknél, vagy ezek közvetítőinél igényelhetik az érdeklődők. Az egyes hiteltermékek a www.minositetthitel.hu oldalon közvetlenül is összevethetők egymással a Termékösszehasonlító menüpont alatt. Célszerű ezt a lehetőséget kihasználni, hiszen így mindenki a számára optimális konstrukciót tudja kiválasztani.

Az MNB azért hozta létre a „szuperhiteleket”, hogy a fogyasztói érdekeket szem előtt tartva növelje a hazai hiteltermékek átláthatóságát, s erősítse a bankok közötti versenyt. A program fő eleme egy védjegy, amelyre a bankok saját hiteltermékeikkel pályázhatnak. Tehát nem önálló lakáshiteltermékről van szó: ezek minden esetben egy pénzintézet, vagy takarékszövetkezet saját hitelkonstrukciói. Ha ezek a lakáshitelek megfelelnek az MNB feltételeinek, akkor megkapják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítést. A védjegyet kizárólag a magánszemélyek által igényelhető lakáscélú hiteltermékeikkel kaphatják meg a pályázó intézmények. E konstrukciók közös jellemzőik révén könnyebben összehasonlíthatóak, és esetükben az ügyintézés módja egyszerűbb és gyorsabb.

A minősített hitelek Magyarország területén lévő, lakhatási célú ingatlan építésére, új vagy használt ingatlan és építési telek vásárlására, valamint lakáscélú kölcsön kiváltására felhasználható jelzálogkölcsönök. Emellett az ingatlanokhoz kapcsolódó garázs és tároló építésére, illetve vásárlására is igényelhetők.

Hirdetés

Miért érdemes a fogyasztóbarát védjegyet keresni?

A védjegyet elnyert fogyasztóbarát lakáshitelek közös jellemzője, hogy fix kamatozásúak, amely biztosítja a kiszámítható törlesztést. A kamatperiódus hossza minimum 3 év, de igényelhetők 5 vagy 10 évre, valamint a futamidő végéig rögzített kamattal is. A kamatfelár legfeljebb 3,5 százalék lehet. Ez a kamatnak az a része, amelyet a forrás beszerzésének ára feletti költségeire stb. felszámít a bank. A védjeggyel ellátott hiteltermékek maximális futamideje maximum 30 év, és a törlesztőrészletek minden hónapban egyenlők. Kivételt képeznek ez alól a részletekben folyósított hitelek a hitelösszeg teljes folyósításáig. A hitelbírálati idő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított legfeljebb 15 munkanap lehet. A folyósítást pedig a feltételek teljesítésétől számított 2 munkanapon belül meg kell kezdeni – ezt jó tudni, hiszen számos olyan helyzet van, amikor az idővel versenyt futva kell a hiteligénylést végezni. A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak is maximáltak. Addig is: érdemes kalkulálni.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek ismertetőjele az MNB által kibocsátott védjegy. Keresse a fogyasztóbarát logót a kiszámíthatóbb lakáshitelekért!

Hirdetés