K&H Zéró számlád van? Kezdj el számolni…

K&H Zéró számlád van? Kezdj el számolni…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-31
 

Nemrégiben jutott a Bankmonitor tudomására, hogy az egykori nagy favoritot, a K&H Zéró számlacsomagot rövidesen végleg megszünteti a bank. Mégis miért van ennek jelentősége? Többek között azért, mert az átlagember nemhogy a K&H banknál, de még a többi banknál sem talál ennél nagyon jobb számlavezetési lehetőséget. Mire számíthatsz, ha továbbra is a banknál maradsz? Mit kapsz máshol? Mutatjuk, hogyan kerülheted el, hogy megemelkedjenek a bankköltségeid!

1

Díjmentes számlavezetés, amihez elegendő, ha már 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik. Ráadásul nincs megkötés, hogy ennek munkabérnek kellene lennie, de még az sem okoz gondot, ha ez három részletben teljesül. Majdhogynem semmiért sem számít fel díjat a bank, amire a napi pénzügyek intézése során szükség lehet. Többek között nincs bankkártya díj és a netbanki átutalásokért sem kell fizetni. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a K&H Zéró számlacsomagnál mind a mai napig ilyen feltételekkel lehet bankolni. Persze a csomag értékesítését már rég beszüntette a bank, de aki korábban ilyet nyitott, az mind a mai napig használhatja.

Nemrégiben azonban tudomásunkra jutott, hogy sokak nagy sajnálatára már nem olyan sokáig. A bank ugyanis rövidesen végleg megszünteti. A történet számunkra picit zavaros, úgy kezdődött, hogy egy K&H ügyféltől hallottuk, hogy felhívta a bank, hogy szeretne segíteni új bankszámlacsomagot választani, ugyanis a Zéró hamarosan megszűnik. Hivatalos levelet erről az ügyfél nem kapott és azon túl, hogy „hamarosan”, azt telefonon és személyesen sem mondták meg neki, hogy pontosan mikor szűnik meg a számlacsomag.

Felhívtuk a K&H ügyfélszolgálatát, ott ugyanezt tapasztaltuk. Megerősítették, hogy megszűnik a Zéró számla, de nem tudták megmondani, hogy pontosan mikor. Hivatalos közleményt vagy hirdetményt erről a bank honlapján nem találtunk.

Most megnézzük, mennyivel emelkednének meg a bankszámla költségek a K&H-nál azoknak, akiknek Zéró számlájuk van akkor, ha ma szűnne meg ez a számla.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen lehetőségek vannak a K&H Banknál?

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy egyszerűen számlacsomagot váltunk és továbbra is a K&H Banknál maradunk. Mégis mielőtt így döntenénk, nem árt megvizsgálni, hogy valóban jól járunk-e ezzel.

Ennek eldöntésére mi egy olyan banki ügyfél helyzetét vizsgáltuk, aki átlagos (havi 150 ezer forint) jövedelemmel rendelkezik és teljesen hétköznapi módon használja a bankszámláját. Nézzük, ilyen szokások mellett mire lehet számítani, ha bankszámla költségekről van szó.

Nos, nem túl fényes kilátások. A fenti bankszámla használati szokásokhoz a jelenleg elérhető számlacsomagok közül legjobban a Minimum plusz bankszámla illeszkedik. Viszont már ez is 766 Ft-ba kerül havonta, szemben a Zéró számlacsomag 126 Ft-os fenntartási költségével.

A havi 640 Ft-os különbség magyarázata igen egyszerű: a Minimum plusznál sokkal szűkebb a kedvezmények köre, mint a Zéró számlacsomagnál. Díjmentes számlavezetésre például csak a bank felé igazán elkötelezett ügyfelek számíthatnak. Kizárólag abban az esetben kerül a csomag díja elengedésre, ha a beérkező rendszeres utalások és az elhelyezett megtakarításunk összege eléri a bank által támasztott követelményeket. Amennyiben valamelyik feltételnek nem teszünk eleget a normál díj fele, míg mind a kettő elmaradása esetén a teljes díj kerül felszámításra.

Persze ahány ember, annyi szokás, így egyáltalán nem biztos, hogy Neked is a Minimum plusz jelentene alternatívát. A bank kínálatában találsz más számlacsomagokat is, nézd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy melyik lenne számodra az igazi!

Dióhéjban az egyéb lehetőségekről annyit érdemes tudni, hogy minél magasabb rendszeres jövedelmünk és, vagy több a banknál elhelyezett megtakarításunk, annál szélesebb az adott csomaghoz tartozó kedvezmények köre. Sajnos azonban még a legjobb esetben sem számíthatunk olyan mértékű kedvezményekre, mint a méltán népszerű Zéró számlacsomag esetében.

Milyen lehetőségek vannak szélesebb körben?

Eredeti példánknál maradva, vessünk egy pillantást a bankok kínálatára…

Megkönnyebbülésünkre találunk olyan ajánlatot, ami felveszi a versenyt a Zéróval, de mindössze egy ilyen van jelenleg. Az Erste Privilégium „L” számlacsomagnál amint eléri a számlára érkező rendszeres jóváírás összege a 150 ezer Ft-ot, majdhogynem díjmentes minden banki szolgáltatás, amire a számlavezetés szempontjából szükségünk lehet…

  • nincs számlavezetési díj,
  • ingyen lehet a netbankon keresztül utalni,
  • ingyen teljesülnek az állandó átutalások és a csoportos beszedések, ráadásul
  • korlátlan számban lehet ingyenesen készpénzt felvenni az Erste Bank automatáiból (ATM).

Ez így mind szép és jó, na de mi a buktató? Mindaddig semmi, amíg a kívánt 150 ezer Ft a számlára érkezik. Ellenkező esetben viszont nem ússzuk meg, hogy a fenti szolgáltatásokért fizessünk. Arra is oda kell figyelni, hogy az Erste a Privilégium számlacsomagot csak 2018 márciusáig hirdette meg, nem lehet tudni, hogy mit kínálnak majd ezeknek az ügyfeleknek azután.

Szóval úgy tűnik, hogy a Zéró sajnos eltűnik az életünkből, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bankoláslért többet kellene fizetnünk. Igyekeztünk pontosabb információkat is kideríteni, de a bank ügyfélszolgálati munkatársai csak azt tudták megerősíteni, hogy a már nem értékesített számlák, köztük a Zéró is, rövidesen megszűntetésre kerülnek. Arról azonban nem tudtak felvilágosítást adni, hogy ez az elkövetkezendő 1-2 hónapban, vagy esetleg fél év múlva lesz majd esedékes. Egyelőre tehát nincs értelme kapkodni, de nem árt már jó előre számba venni a lehetőségeket.

 Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb!

Hirdetés
Hirdetés