Káosz van az utólagos CSOK körül

Káosz van az utólagos CSOK körül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-28 Frissítve: 2018-03-27
 

Rengetegen összekeverik az utólagos CSOK igénylésének lehetőségét az utóbb született gyermek után kérhető támogatással, amit csak megnehezít a korábban igényelt CSOK esetén alkalmazható új számítási mód. Most tisztázzuk a félreértéseket!

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Mikor és kinek lehet utólag kérni a CSOK-ot?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény akkor kérhető, ha éppen most vásárolsz, építesz, vagy bővítesz ingatlant, azaz egy aktuális lakáscél megvalósításához és csak ahhoz használható fel. Ez utóbbit azért kell hangsúlyozni, mert ha a lakáscél időközben megvalósult, azaz a lakást megvetted (teljes egészében kifizetted), a házat felépítetted, akkor ahhoz már nem tudsz utólag CSOK-ot felhasználni, hisz elkészültél. A CSOK ily módon utólag nem igényelhető.

Még egyszerűbben megfogalmazva: a CSOK-ot lakásvásárlásnál csak a vételár részeként utalják az eladónak, építésnél, bővítésnél pedig a még be nem fejezett munkálatok fedezhetők vele. Utólag, szabadon elkölthető pénz formájában nem igényelhető. (Vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül lehet kérni a támogatást, ez idő alatt önerőt lehet fizetni az eladónak.)

Egyetlen kivétel mégis van az utólagos CSOK igénylésére. A támogatás feltételeit tartalmazó jogszabályt már több ízben módosították, legutóbb 2018. március 15-i hatállyal. A módosításokat abból a célból eszközölték, hogy minél többen, minél kedvezőbb feltételekkel jussanak hozzá a vissza nem térítendő állami támogatáshoz. Azaz enyhítették a szabályokat, amelyek viszont csak a módosítást követően beadott kérelmekre érvényesek.

Ebből egyenesen következik, hogy ha valakinek volt ugyan aktuális lakáscélja, de egy olyan korábbi feltétel miatt nem kaphatott támogatást, amelyen utólag enyhítettek, akkor hátrányosabb helyzetbe került, mintha megvárta volna a jogszabály módosítást.

Ilyenkor a jogszabályba az is belekerül, hogy ha valaki így esett el a támogatástól, akkor az ismét kérheti az elbírálást, és akkor is megkaphatja az összeget, ha időközben a lakáscél megvalósult. Az igazságtalanság a dologban, hogy ez csupán egy szűk kört érint, és nem minden módosítással érintett részre hivatkozva van rá lehetőség!

Hirdetés

Hirdetés

Jelenleg csak áfa-visszatérítés esetén lehet utólagosan kérni a támogatást

Az áfa-visszatérítés az építési telek áfája után, valamint az építkezés költségeinek áfa tartalmára lehet igényelni, maximum 5 millió Ft összegben. A márciusi módosítások előtt arra az építésre egyáltalán nem lehetett kérni áfa-visszatérítést, amely termékértékesítésnek minősül (generálkivitelezős verzió, amelynek 5% az áfája).

Márciustól azonban már a generálkivitelezős építkezéshez is kérhető, de csak és kizárólag a 27%-os áfa tartalmú számlákra (lehet pl. anyagköltség, amelyet az építtető szolgáltat az építkezéshez). Akik korábban emiatt nem kapták meg a CSOK-ot, azok számára nyitott egy kiskaput a jogalkotó.

Ennek értelmében jelenleg azok fordulhatnak utólagosan adó-visszatérítési támogatásért a bankhoz, akiket az idén márciusi jogszabály módosítás előtti szabályok értelmében azért utasítottak el, mert generálkivitelezővel építtettek. Esetükben utólag a 27%-os áfa tartalmú számla benyújtható, és kérhető a visszatérítés akkor is, ha az építkezés időközben megvalósult.

Egyébként a korábbi, 2016 év eleji CSOK módosítás során is volt ilyen kiskapu, amikor is az osztatlan közös tulajdon (egy helyrajzi számon több, önálló ingatlan) került bele a lehetséges körbe, és a korábban ezzel az indokkal elutasított ügyfelek szintén kérhették a támogatást.

A jelenleg igényelhető CSOK támogatás kiszámításához használd kalkulátorunkat!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

 

Mi az utóbb született gyermek után járó támogatás?

Ez esetben arról van szó, hogy az igénylők korábban kaptak CSOK-ot (akár régebbi CSOK-ot, vagy szocpolt), és azóta újabb gyermekük született, viszont jelenleg nincs új lakáscéljuk (nem akarnak éppen most vásárolni, építeni, bővíteni).

Számukra akkor van lehetőség a később született gyermek után is érvényesíteni a támogatást, ha:

  • a CSOK igényléskor lakáshitelt is igényeltek, amelyet még nem fizettek vissza (ekkor a CSOK kizárólag a hitel törlesztésére fordítható) VAGY
  • a CSOK-ot bővítéshez igényelték, és a munkálatokat még nem fejezték be (ekkor a befejezéshez szükséges költségek fedezhetők vele).

Az utóbb született gyermekre járó támogatás összege jelenleg gyermekenként 400 ezer Ft függetlenül attól, hogy hányadik gyermek születik. Ha valaki korábbi CSOK-ot, szocpolt kapott, és utóbb született gyermekre kér támogatást, akkor rá – fennálló lakáshitel esetén – a hitelszerződés megkötésekor érvényes jogszabály, illetve – bővítés befejezése esetén – a bővítéskor elsőként kapott CSOK időpontjában érvényes feltételek vonatkoznak.

Ellenőrző kérdés: Jár-e a CSOK, ha lakáshitel van, gyermek született, nem tervezek most sem vásárolni, sem bővíteni vagy építeni, de korábban még nem kaptam CSOK-ot? A válasz sajnos nem. Miért? Mert sem aktuális lakáscélom nincs (amely alapján a mostani CSOK járhatna), sem korábban kapott CSOK (ami alapján utóbb született gyermek után is járhatna).

A korábban kapott CSOK mellett a mostani is járhat

Az utolsó tisztázandó kérdés utólagos CSOK témakörben, hogy mi a helyzet akkor, ha valaki korábban is kapott vissza nem térítendő támogatást egy akkori lakáscélhoz, és most is szeretne CSOK-ot kérni egy másik, jelenlegi lakáscélhoz. Ilyenkor az igényelhető CSOK összegét kétféleképpen is ki lehet számítani, és azt választhatja az igénylő, amelyik számára kedvezőbb (ahogyan több CSOK járhat):

  1. Figyelembe kell venni az összes gyermeket, és a most kapható CSOK összegéből ki kell vonni a korábbit
  2. Csak azt a gyermeket kell számolni, akire még nem kapott CSOK-ot, és így kell meghatározni a jelenleg igényelhető CSOK összegét

A lényeg, hogy ha a korábbi gyermek(ek)kel számolunk a CSOK összegének meghatározása során, akkor az utánuk korábban igényelt támogatás összegét minden esetben le kell vonni!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés