Kaphatok támogatott felújítási hitelt, ha már van jelzálog az ingatlanomon?

Kaphatok támogatott felújítási hitelt, ha már van jelzálog az ingatlanomon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-01 Frissítve: 2021-02-08
 

A lakásfelújítási támogatás 2021-es bevezetése miatt számos család elgondolkodott otthona korszerűsítésén. A támogatás utólagos, éppen ezért a munkálatok költségeit más forrásból szükséges biztosítanod. Ha nincs elegendő saját megtakarításod, akkor még a hiteligénylés is szóba jöhet, a helyzetet azonban megnehezítheti, ha jelzálogjoggal terhelt az ingatlanod.

(Február 1-jét követően folyamatosan bővül a támogatott otthonfelújítási hitelt kínáló bankok köre, az aktuálisan elérhető banki ajánlatokról itt találsz friss információkat.)

A felújítási támogatás bevezetése hatalmas lökést adhat az ingatlanok korszerűsítésének. A támogatás összege a felújítási költségek fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet. Ugyanakkor a lakásfelújítási támogatást utólag, a munkálatok kifizetését követően, a benyújtott számlák alapján kapod meg. Éppen ezért érdemes elgondolkodnod azon is, hogy miből tudnád megfinanszírozni a munkálatokat. Ez abban az esetben különösen lényeges kérdés, ha nincs elegendő saját megtakarításod.

Hirdetés

Hirdetés

Egy jelzálogjoggal terhelt ingatlanra nehéz újabb hitelt felvenni

Kézenfekvő megoldás lehet a támogatáshoz szorosan kapcsolódó otthonfelújítási támogatott hitel, melynek igényléséhez ugyanazon feltételeket szükséges teljesítened, mint amit a támogatásnál is elvárnak. Azonban megfelelő ingatlanfedezet nélkül nem kaphatod meg ezt a konstrukciót.

Problémát okozhat például, ha már más hitel miatt jelzálog van az ingatlanodon, amit felújítanál. Ez könnyen elképzelhető, hiszen a jelenlegi ingatlanárak mellett sokan csak lakáshitel segítségével tudják megvenni új otthonukat. Egy korábbi hitelhez kapcsolódó ingatlanteher viszont nehézkessé teheti egy újabb jelzáloghitel igénylését.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az otthonfelújítási támogatásnak nem akadálya az, ha a felújítandó ingatlanon valamilyen hitelhez kapcsolódó teher van. A támogatást tehát megkaphatod, viszont újabb lakáshitelt – ez igaz az otthonfelújítási hitelre is – már jóval nehezebben kaphatsz, a bankok ugyanis nem igazán hajlandók bemenni egy másik pénzintézet jelzálogjoga mögé. Vagyis azt a pénzintézetet érdemes újra megkeresned, amelyik a korábbi hitelt is folyósította!

Az is elképzelhető azonban, hogy a meglévő hiteledet folyósító banktól sem kapsz újabb kölcsönt, mert korábban a vételár jelentős részét finanszíroztad lakáshitelből. Ugyanis egy ingatlan értékének 70-80 százalékát – egyes esetekben még ennél kisebb részét – teheti ki legfeljebb a jelzáloghitelek összege, ha pedig ezt elérte már a lakásvásárláshoz, építkezéshez felvett kölcsön összege, akkor sajnos ezen ingatlan fedezete mellett újabb hitelt nem lehet igényelni.

Egy személyi kölcsön még mindig jó megoldás lehet

Természetesen egy másik ingatlant felajánlva fedezetként még mindig megigényelheted a támogatott felújítási hitelt. De akkor se kell lemondanod a felújításról, ha nincs másik lakásod, ugyanis személyi kölcsönből is megfinanszírozhatod a munkálatokat.

A legolcsóbb személyi kölcsön – 6 millió forint, 10 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása esetén – a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján 7,49%-os kamat mellett érhető el. A havi törlesztőrészlete pedig 71 ezer forint lenne. Ez 13 ezer forinttal magasabb, mint az otthonfelújítási hitel induló törlesztőrészlete lenne.

Ugyanakkor a személyi kölcsönt jóval gyorsabban folyósíthatják. (Amennyiben fogyasztóbarát személyi hitelt választasz, akkor a kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül döntés születik az igényléseddel kapcsolatban.) Ráadásul nem szükséges hozzá ingatlanfedezet, emiatt természetesen az sem gond, ha a hitelből felújítandó lakáson van már jelzálogjog.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés