Katások, figyelem! Így változik az életed, ha hitelre éhezel!

Katások, figyelem! Így változik az életed, ha hitelre éhezel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-10 Frissítve: 2021-08-09
 

Október végén nyújtotta be az NGM az új adócsomagot az Országgyűlésnek. Azoknak, akik vállalkozók és hitelt szeretnének felvenni, talán a legfontosabb eleme a tervezetnek a KATA lehetséges módosítása. Mire lesz ez elég a hitelfelvételnél? Mikor tudod majd kihasználni?

Duplázz, de csak óvatosan

A tervezet szerint az eddigi 6 millió forintról 12 millió forintra emelik 2017-től a KATA bevételi értékhatárát.

Csak ésszel! Ugyan a bevételi értékhatár 12 millió lesz, de az alanyi áfa mentesség „csak” 8 millió forintra nő (jelenleg 6 millió a határ). Így például ha éves szinten a bevételed nem éri el a 12 millió forintot, de meghaladja a 8 milliót, akkor KATA-s vagy ugyan, viszont ÁFA-t (27%) fizetned kell.

Akik az ÁFA törvény alapján adómentes tevékenységet végeznek, rájuk ez a 8 milliós határ nem vonatkozik.

Ez nem akkora probléma, csak ne felejtsd el bejelenteni a NAV-nál és azt jobb, ha megjegyzed, hogy a következő két évben nem választhatsz alanyai adómentességet.

Hirdetés

Hirdetés

A NAV máshogy számol, mit te

Hogy számolja a jövedelemét egy KATA-s egyéni vállalkozó most?

Tegyük fel, 6 millió az árbevételed, megfizeted a havi 50 ezer forintot. Osztasz, kivonsz, majd megkapod, hogy a havi jövedelmed 450 000 forint.

De mennyire nem így van! A NAV ugyanis 40%-ot levon a bevételedből. Na, ezt kell elosztani 12-vel és rögtön megkapod, hogy 300 000 forintos nettóval számolhatsz lakáshitel igénylésénél.

Ha semmi nem változik, akkor jövőre ez pont duplázódni fog, tehát nettó 600 000 forinttal számolhatsz egy esetleges hitelfelvételnél.

OK, de mikor?

Vállalkozók esetében mindig az előző, lezárt üzleti évet kell nézni és erről NAV jövedelemigazolást, érkeztetett bevallást is be kell nyújtani.

Tehát, ha felemelik a határt 12 millió forintra és ki is használod 2017-ben, akkor legkorábban 2018 tavaszán – amikor már feldolgozták az előző évről szóló bevallásodat – vehetik majd figyelembe a magasabb jövedelmet.

Mire lesz elég a megemelt KATA-s jövedelem?

Ugorjunk az időben 2018 tavaszára! Tételezzük fel, hogy miután megemelik a KATA értékhatárát, 8 milliós bevételt tudsz felmutatni, mert figyelsz az áfamentességre is.

A fentebb leírtak alapján a NAV 4,8 millió forintot fog leigazolni, ami alapján 400 ezer forint a havi nettód.

A törvényi szabályozás értelmében ennek a jövedelemnek az 50%-a is hiteltörlesztésre fordítható, de ne essünk a ló túl oldalára. Számoljunk a mostanság a legtöbb banknál alapul vett 40%-os JTM-mel. Így akár 160 ezer forintot is fordíthatnál hiteltörlesztésre.

Nézzük mekkora hitelhez elég 160 ezer forint?

160ezres_torleszto

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolni kell

Mindegy, hogy alkalmazott vagy-e, vagy vállalkozó. Az is mindegy, milyen hitelt szeretnél, egy egyszerű folyószámla hitelkeretet, személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt, jövedelmet igazolnod kell. Az utóbbi években valamennyi bank szigorította a hiteligénylés feltételeit. A mindenkori minimálbér igazolása alapfeltétel, de lássuk be, elég kis hitelösszeghez lenne elég.

Ha vállalkozó vagy és csak a minimálbért tudod igazolni, pont ugyanabban a cipőben jársz, mint egy minimálbéres alkalmazott.

Neked, mint vállalkozónak azért annyi előnyöd van, hogy ideje korán fel tudsz készülni a hitelfelvételre. Megemelheted a saját béredet, persze ennek a negatív hozadékával is számolni kell. Adózási formát is válthatsz, ha teheted.

Ha tudod, hogy egy-két éven belül lakást vennél, tedd rendbe a jövedelmedet a saját cégedben!

Válaszokat adunk a legfontosabb lakáshitel kérdésekre!
  • Támogatott hitelt, vagy piaci hitelt válasszak?
  • Drágább, de biztonságos, vagy olcsóbb, de változó kamatozású hitelt válasszak?
  • Mennyibe kerül, ha a futamidő előtt vissza szeretném fizetni a hitelt?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés