Két bank is jelentkezett az új kamatplafonnak megfelelő lakáshitel ajánlattal

Két bank is jelentkezett az új kamatplafonnak megfelelő lakáshitel ajánlattal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-18 Frissítve: 2023-12-22
 

Múlthéten robbant a bomba, január elsejétől érdemben csökkentik a lakáshiteleknél az önkéntes kamatplafon (valójában THM plafon) mértékét 7,30%-ra. Nem kínálhatnak ennél drágábban lakáskölcsönt azok a hitelintézetek, amelyek csatlakoznak a kezdeményezéshez. Két bank már lépett is.

Az önkéntes kamatplafon október 9-én indult, a kormány hívta életre azzal a céllal, hogy felgyorsuljon az új kölcsönök kamatcsökkenése.

Az intézkedés értelmében a csatlakozó bankok nem kínálhatnak az előírt THM értéknél drágább lakáshitelt. (A lakáscélú jelzáloghitelek mellett a vállalkozói forgóeszközhitelekre érvényes még az önkéntes kamatplafon.)

A kamatplafon mindenképpen sikeresnek tekinthető, hiszen gyakorlatilag az összes bank csatlakozott a kezdeményezéshez.

Fontos változás érkezik 2024. januárjától: az eddigi 8,5%-os THM plafon lecsökken 7,30%-ra a lakáshiteleknél. Ez érdemi mérséklődés, de úgy tűnik a bankok ezt is bevállalják, már két banknál meg is jelent az új hirdetmény.

Hirdetés

Hirdetés

A Gránit Bank 6,80% kamat mellett kínál lakáshitelt

A Gránit Bank megelőzte az előírásokat és új hirdetménye alapján már december 15-től csökkentette 10 évig fix kamatozású új lakáshiteleinek kamatát.

A banknál 6,80%-os kamat mellett lehet lakáskölcsönt igényelni. Ehhez semmilyen speciális előírást – jövedelem, jóváírás, minimális hitelösszeg – nem kell teljesítenie az érdeklődőknek.

Egy 12 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt 6,80% kamat mellett kínál a pénzintézet. Az induló törlesztőrészlet türelmi idő nélkül 92 277 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 22 159 098 forint. A teljes hiteldíj mutató értéke a kérdéses példánál 7,13%.

A változást megelőzően egy 12 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáscélú jelzáloghitel havi törlesztőrészlete 94 766 forint lenne, a bank hirdetménye alapján a kölcsön THM értéke akár 7,50% is lehet. Vagyis, durván havonta 2 ezer forintot spórol az, aki az új feltételek alapján vesz fel a Gránit Banktól 12 millió forint lakáshitelt.

Az OTP Banknál is csökkennek a kamatok

Az OTP meghirdette a január elsejétől érvényes kamatokat. A Végig Fix Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel és a Végig Fix Évnyerő Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel elnevezésű konstrukciók standard kamata 6,97% lesz jövőre, ebből még 0,1% kamatkedvezmény lejön, ha legalább 700 ezer forint jövedelemátutalás érkezik a banknál vezetett számlára.

Az OTP Zöld Lakáshitel és az OTP Zöld Évnyerő Lakáshitel konstrukciók esetében az induló kamat 6,97%, ebből 0,1% lejön, ha megfelel az ingatlan a zöld hitelcélnak. Illetve további 0,1% kedvezmény jár, ha legalább 700 ezer forint jövedelem érkezik a banknál vezetett számlára.

Az OTP 1×1 Lakáshitel és az OTP 1×1 Évnyerő Lakáshitel esetében az induló kamatszint 6,87%, mely 0,1 százalékkal csökkenthető, amennyiben legalább 700 ezer forint jövedelemátutalás érkezik a banknál vezetett számlára.

Jó tudni
Az 1×1 konstrukció lényege, hogy az érdeklődő egy piaci hitelt igényel használt lakásvásárlásra, a hitelügyletben legfeljebb 2 adós szerepel, a hitel mögött egy ingatlanfedezet szerepel, valamint tulajdonjogot kizárólag az adósok szerezhetnek. A lakást haszonélvezeti jog sem terhelheti.

Egy 12 millió forint összegű, 20 éves futamidejű 1X1 lakáshitel induló kamata 6,77% lesz 2024. januárjától, amennyiben az adós 700 000 ezer forint jóváírást vállal. Az induló törlesztőrészlet nagyságrendileg 91 386 forint lenne.

Összehasonlításképpen jelenleg hasonló feltételek mellett 12 millió forint hitel kamata 7,60% lenne, a havi törlesztőrészlet pedig 97 406 forint. Vagyis nagyságrendileg havi 6 ezer forintot spórol az, aki januárig vár a hiteligényléssel.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés