Ketten vagytok és betörlesztenétek a hiteletek? – Ezt tudja a lakástakarék

Ketten vagytok és betörlesztenétek a hiteletek? – Ezt tudja a lakástakarék
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-26 Frissítve: 2021-12-29
 

„Lakást vásárolunk és lakáshitelre is szükségünk van, az ingatlan pedig közös tulajdonunk lenne. Korábban már indítottunk mind a ketten lakástakarékot, amit a hitel előtörlesztésére használnánk. A kérdésem arra irányulna, hogy lakáshitelbe lehet-e lakástakarékot beforgatni, ha se élettársak, se házastársak nem vagyunk? Számít, hogy a lakástakarék szerződés a hitelszerződés előtt lett megkötve?” Az egyik érdeklődőtől érkező kérdésekre szakértőnk meg is adja a választ.

Azt már az elején leszögeznénk, hogy a szabályok szerint, akinek a javára (kedvezményezett vagy az ő bármely közeli hozzátartozója) felhasználják a lakástakarékot, annak legalább résztulajdona vagy özvegyi/haszonélvezeti joga kell, hogy legyen azon az ingatlanon, amelynek megvételére a lakáshitelt fordították.

Magyarul, ha az ingatlannak két tulajdonosa van, akkor bármelyikük lakástakarék szerződése felhasználható az adott lakásra felvett lakáshitel előtörlesztésére. Ilyenkor nincs annak jelentősége, hogy a két tulajdonos milyen családi kapcsolatban áll egymással, mert mindenki a saját lakástakarék szerződését használja fel.

Akkor bonyolultabb a helyzet, ha csak az egyikük lenne tulajdonos a lakásban. Akkor a nem tulajdonos lakástakarékját csak akkor használhatnák fel, ha a tulajdonos közeli hozzátartozója lenne. Az élettársi kapcsolat ebben az esetben nem lenne elegendő, mert kizárólag a házastárs minősül közeli hozzátartozónak.

Annak éppenséggel nincs jelentősége, hogy a hitelszerződés vagy a lakástakarék szerződés keletkezett hamarabb. Függetlenül egymástól szabadon lehet felhasználni a lakástakarékot.

Arra viszont nagyon érdemes figyelni, hogy a lakástakarék lakáshitelbe történő felhasználásakor az ügyfélnek kell kezdeményeznie a banknál az előtörlesztést. A szükséges igazolások is neki kell beszereznie, amit továbbítani szükséges a pénztár felé.

Azt várják el, hogy a pénztár felé igazoljuk a lakástakarék kifizetését követő 30 napon belül az előtörlesztést. A határidő a tapasztalatok alapján elég szűkösnek szokott bizonyulni. ha kifutnánk az időből, és ezt látjuk előre, akkor a pénztárnak jelezni kell, hogy önhibánkon kívül nem tudjuk a határidőt tartani. A pénztárak erre tekintettel szoktak lenni és figyelembe veszik a kérésünk, hiszen a bankok is általában 30 napos határidővel vállalnak bármilyen igazolás kiállítását.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés