Kezdő vállalkozások hitelezése: tényleg reménytelen?

Kezdő vállalkozások hitelezése: tényleg reménytelen?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-21 Frissítve: 2021-06-10
 

Növekszik a vállalkozási kedv idehaza – erre utal legalábbis, hogy tízéves csúcsot döntöget az újonnan alapított cégek száma. De vajon lesz-e elegendő pénzügyi forrásuk a frissen piacra lépő szereplőknek? A Bankmonitor válaszol.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint december óta minden hónapban több mint 3 ezer új társas vállalkozást jegyeztek be a cégbíróságok, ami a legmagasabb érték az elmúlt 10 esztendőben. 2021 első négy hónapjában így összességében csaknem harmadával több cég alakult, mint a járvány előtti év hasonló időszakában. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a gazdaság szereplői optimisták a jövőbeni kilátásokkal kapcsolatban, s szívesen kockáztatják tőkéjüket újabb és újabb területeken.

Induló cégként nem könnyű hitelhez jutni

Már akinek van elegendő tőkéje: hiszen sok induló vállalkozás finanszírozási problémákkal küzd. Ráadásul a bankok sem szívesen adnak kölcsönt az újonnan alapított cégeknek. Sok pénzintézet egyenesen kizárja azt, hogy legalább egy éves üzleti múlttal nem rendelkező cégeket finanszírozzon. A kedvezményes hitelprogramok egy részében megengedett, hogy a frissen gründolt vállalkozások is részt vehessenek, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem jellemző. De azért van remény azok számára is, akik csak most tartanak az útjuk elején – a Bankmonitor szakértőinek erre a helyzetre is van megoldási javaslata!

Vannak ugyanis bankok, amelyek megelégszenek legalább három hónapos működési múlttal is az alapítás óta. Három hónap gyorsan eltelik, sokszor még a különböző tevékenységi engedélyek beszerzése is eltart ennyi ideig. A hitelező pedig ekkor már láthatja, hogy a cégünk tényleg felvette a kezdeti lendületet és jók a jövőbeni kilátásai.

Hirdetés

Hirdetés

Kell a fedezet!

Ahhoz, hogy az induló vállalkozásunk hitelt kaphasson általánosan elvárt feltétel, hogy elegendő értékű fedezetet tudjunk a kölcsön mögé állítani. Ezt leginkább tehermentes ingatlan formájában kérik tőlünk a kölcsönnyújtók. Az sem mindegy, hogy kinek a tulajdonában van az ingatlan. A bankok jobban szeretik, ha a fedezetül szolgáló ingatlan nem a kezdő vállalkozás tulajdona, hanem egy magánszemélyé, aki persze legtöbbször a vállalkozás egyik tulajdonosa. Az utóbbi esetben akár rövidebb üzleti múlt is elegendő lehet a hitelfelvételhez.

Nemcsak bankok, hanem betétet nem gyűjtő kisebb pénzügyi vállalkozások is foglalkoznak induló cégek hitelezésével. A pénzügyi vállalkozásoknál kevésbé számít az üzleti múlt, azonban még inkább fontos az ingatlanfedezet minősége. Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy a pénzügyi vállalkozások a bankoknál jellemzően magasabb hitelkamatokkal dolgoznak.

Akciós hitelek

Időnként hirdetnek meg az induló vállalkozások számára is igénybe vehető támogatott (akár 0%-os kamattal elérhető) hiteleket is, jellemzően valamelyik európai uniós pályázati forrás keretében. Ezek a hitelek jellemzően az MFB Pontokon érhetők el, és a pályázati rendszer sajátosságaiból fakadóan többnyire valamilyen célhoz kötöttek, felhasználásukkal pedig részletesen el kell számolnunk. Ráadásul az sem mindegy, hogy a vállalkozásunk az országon belül hol tevékenykedik: a programok egyértelműen kikötik, hogy a támogatott cégek az ország mely részeiben lehetnek.

Ha rendelkezel tehermentes ingatlan fedezettel, akkor az alábbi felületen megadhatod adataidat és hitelszakértő kollégánk felveszi veled a kapcsolatot.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés