Ki lehet adóstársad, ha lakáshitelt veszel fel és hogyan szabadulhat?

Ki lehet adóstársad, ha lakáshitelt veszel fel és hogyan szabadulhat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-08 Frissítve: 2024-05-31
 

Hitelfelvételkor gyakran szóba kerül egy esetleges adóstárs bevonása. Vannak olyan helyzetek, amikor ez sajnos elkerülhetetlen. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a szerep nem feltétlenül kell, hogy a futamidő végéig fennálljon. Ki lehet adóstárs és kinek kell kötelezően adóstársnak lennie egy hitelben? Mikor engedheti ki a bank az adóstársat a hitelből? Kiengedheti egyáltalán?

Lakáshitel felvétele esetén számos esetben merül fel egy esetleges adóstárs bevonásának szükségessége. Adóstárs kölcsönügyletbe való bevonása történhet kötelező jelleggel, illetve a fizetőképesség javítása érdekében is. Reális elképzelés az is, hogy az adóstárs egyszer szeretne kilépni a hitelből. Megteheti? Nézzük meg együtt!

Ki lehet egyáltalán adóstárs?

Két típusú adóstársról beszélhetünk:

  • kötelezően bevonandó adóstárs
  • hitelképességet javító adóstárs

Kötelezően bevonandó adóstárs a hiteligénylő házastársa, illetve élettársa. Neki tehát minden esetben szerepelnie kell a hitelügyletben. Persze itt is vannak kivételek. Amennyiben a felek között vagyonközösségi megállapodás születik, a másik felet ki lehet hagyni a hitelből.

A kötelezően bevont adóstárs  esetében nem feltétlenül kell megfelelni az adóssal szemben támasztott követelményeknek. Amennyiben azonban a kötelezően bevonandó adóstárs a jövedelmével is részt vesz a hitelügyletben, akkor rá is azok a szabályok vonatkoznak, mint az ügylet adósára. Sőt! Felelősségük is egyetemleges.

Kvázi pénzfeldobással is el lehetne dönteni, hogy ki legyen adós, vagy adóstárs a hitelben.

Az adóstárs bevonását több okból is előírhatják a bankok, így érdemes előbb kérdezni. Töltsd ki az alábbi űrlapot és kollégáink szívesen segítenek a tájékozódásban!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az adóstárs jövedelme a háztartás/élettárs jövedelméhez adódik, a bank az ügyfelek hitelképességét együttesen vizsgálja.

Ha a hiteligénylő által fedezetül felajánlott ingatlan értéke nem elegendő a felvenni kívánt hitelösszeghez, akkor van lehetőség pótfedezet bevonására is. Ebben az esetben a kiegészítő fedezet tulajdonosának, haszonélvezőjének szintén részt kell vennie a kölcsönügyletben.

Amennyiben a fedezetül felkínált ingatlanon haszonélvezeti, vagy özvegyi jogot alapítottak, az érintett személyeket szintén kötelezően be kell vonni a hitelügyletbe. Azt, hogy „csak” zálogkötelezettként, vagy adóstársként, már a választott bank határozza meg. Ő azonban csak technikai adóstárs lesz, jövedelmét a bank nem vizsgálja.

Abban az esetben, ha a fizetőképesség javítása céljából kerül sor adóstárs bevonására, akkor a bank megszabhatja, hogy kit fogad el adóstársnak. Esetenként adóstárs csak hozzátartozó, vagy közeli hozzátartozó lehet.

Amikor adóstárs bevonása a fizetőképesség javítása érdekében történik, akkor adóstárs- fentieken túl – csak az lehet, aki megfelel az adott bank által támasztott elvárásoknak. Rendelkezik megfelelő jövedelemmel és munkaviszonnyal, életkora a bank által meghatározott életkorhatárba belefér, nem szerepel a KHR listán.

Mikor van szükség adóstárs bevonására?

  • nem elegendő az igénylő jövedelme;
  • túl magas az igénylő életkora;
  • aktív KHR lista esetén csakis tiszta adóstárssal kaphatunk hitelt;
  • házastársi, élettársi kapcsolatban élünk

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az adóstársnak?

Az adóstársnak pontosan ugyan azoknak az elvárásoknak kell megfelelnie, mintha ő lenne a hitel adósa. Felelősségük ugyanis egyetemleges. Ez azt jelenti, hogy az adóstársra vonatkozóan is vizsgálja a bank az életkort, a jövedelmet, a meglévő kötelezettségeket, a munkaviszonyt és természetesen lekéri az adatokat a KHR-ből is.

Adóstárs kivonása a lakáshitelből

Az adóstárs kivonása egy fajta pénzmozgással nem járó szerződésmódosítás, ami általában díjköteles. Az adóstárs kiengedésének semmi akadálya nincs abban az esetben, ha az ügyletben maradó fél jövedelme önállóan is elegendő a hitel továbbfizetéséhez. Természetesen ezt a bank le is ellenőrzi egy ismételt minősítés keretén belül.

Egy példa az életből

Adott egy házaspár, ahol a feleség GYES-en van. A kívánt hitelösszeg felvételéhez kettőjük jövedelme kevés, ezért a szülők adóstársként beléptek a hitelbe. Eltelik néhány év, a feleség visszamegy dolgozni, magasabb igazolt jövedelemmel rendelkezik a család. Ekkor – leginkább a szülők megnyugtatására – érdemes volt egy adóskivonást kezdeményezni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés