Kiadható egy csok-kal vásárolt ingatlan? És csak egy szobája?

Kiadható egy csok-kal vásárolt ingatlan? És csak egy szobája?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-26
 

Pénzügyi nehézségeitek vannak, és jó megoldásnak tűnik a helyzet orvoslására, ha otthonotokat, vagy annak egy részét kiadjátok? Ez szép bevételt hozhat még most is, ám ha az ingatlant anno csok – családik otthonteremtési kedvezmény – támogatással vásároltátok, akkor bizony óvatosan kell eljárnotok, mert könnyen ugorhat a támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy a kapott pénzt kamatostul kell visszafizetnetek.

A csok – családi otthonteremtési kedvezmény – remek lehetőség a gyermekeseknek és a gyermekvállalást tervező fiatal házasoknak, hiszen gyerekszámtól függően vissza nem térítendő támogatást, valamint nagyon kedvezményes csok lakáshitelt is kaphatnak. A vissza nem térítendő támogatás összege függ a meglévő vagy vállalt gyermekek számától. Használt lakás vásárlása esetén 1 gyermeknél 600 ezer Ft-tal, 2 gyermeknél 1,43 millió Ft-tal, 3 gyermeknél 2,2 millió Ft-tal, míg 4 vagy több gyermeknél 2,75 millió Ft-tal járul hozzá az állam a vételárhoz.

A csok támogatás összege a meglévő vagy a vállalt gyermekek számától függően

Újépítésű ingatlanok vásárlásakor vagy építésnél mások az összegek: 1 gyermeknél 600 ezer Ft, 2 gyermeknél 2,6 millió Ft, míg 3 gyermeknél 10 millió Ft igényelhető. Ha többet is megtudnál a csok-támogatásról, esetleg ellenőriznéd, hogy te mekkora összegre vagy jogosult, akkor ezen a csok-kalkulátor oldalon minden kérdésedre választ kaphatsz.

És akkor még nem beszéltünk a csok-ra jogosultak számára elérhető csok-hitelről, ami tulajdonképpen egy lakáshitel „szuperjó” feltételekkel. A csok-hitel legnagyobb előnye, hogy a bankok maximum 3%-os kamattal adhatják, a kamat pedig a futamidő végéig garantáltan fix, vagyis ugyanazt a havi törlesztőt kell a futamidő végéig fizetned. Ez pedig jelentős pénzügyi előnyt jelent egy „normál”, piaci alapú lakáshitelhez képest: egy 15 millió Ft-os, 20 évre felvett, futamidő végéig fix kamatú csok-hitel havi törlesztője például 83-84 ezer Ft körül van, míg ugyanez egy normál lakáshitelnél a legjobb esetben is 98 ezer Ft lenne a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai szerint.

A csok esetében azonban az állam nem csak ad, hanem elvárásokat is megfogalmaz. Az egyik ilyen, hogy az otthonteremtési támogatással érintett ingatlanra az állam jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyez be 10 éves időtartamra, vagyis sem eladni, sem elcserélni nem lehet azt. Igen ám, de mit tehet a család akkor, ha mégis váltani kényszerül, például azért, mert az ország másik felében talált a férj munkát, vagy egyszerűen kinőtték az adott ingatlant. Természetesen ilyen esetekben van lehetőség váltani, ám a választott mód nagyban meghatározza, hogy ez pénzügyileg milyen következményekkel jár. A csok ingatlan értékesíthetőségéről itt olvashatsz részletesen.

De mi van akkor, ha a csok-kal érintett gyermekek közben nagykorúak lettek és kirepültek a családi fészekből, így a család plusz bevételhez jutna az ingatlan egy részének kiadásából? Ez elsőre nem rossz ötlet, hiszen Budapesten 60-70 ezer forintot is el lehet kérni egy kiadó szobáért, ez pedig jó bevételkiegészítés lehet. Rossz hír ugyanakkor, hogy ez bizony a csok-os ingatlan esetében 10 évig tilos, és ha kiderül, akkor a támogatást kamatostul vissza kell fizetni az államkincstárnak. Ez ráadásul a már említett csok-hitelt is érinti – a csok és a csok-hitel kéz a kézben jár –, így a felvett hitel összegét és az addig igénybe vett kamattámogatást is visszakérhetik tőlünk.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi a helyzet a Babaváró hitelből vásárolt ingatlannal, ott is vannak hasonló megkötések? Jó hír, hogy itt nincs megkötés, ugyanis a Babaváró szabad felhasználású, így az ebből vásárolt ingatlan bármikor értékesíthető, bérbe adható. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a család az adott ingatlan lakáshitelét a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést kihasználva csökkentette. (A második gyermek után 1 millió Ft-tal, a harmadik gyermeknél pedig 4 millió Ft-tal csökkenthető a már meglévő lakáscélú hitel tőketartozása.)

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

 

Hirdetés
Hirdetés