Kiderült! Így netezik a magyar!

Kiderült! Így netezik a magyar!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-05
 

Ma már jóformán létezni sem tudunk Internet és mobiltelefon nélkül. Ma még azonban leginkább asztali számítógépünket használjuk a világhálón történő barangolásra és mobilunkat a beszélgetésre. A két technológiát egyesítő okostelefonok azonban kezdenek előretörni. Vagy mégsem?

A magyar lakosság több, mint háromnegyede (egészen pontosan 78 százaléka) hetente legalább egyszer barangol a világhálón – derül ki a GfK Hungária piackutatásából. Ráadásul egyre többen mobil eszközök (okostelefon, tablet) segítségével Interneteznek. Az okostelefonnal rendelkezők tábora ugyanis 49-ről 54 százalékra, a táblagépeket használóké pedig 11-ről 19 százalékra nőtt az elmúlt egy esztendőben. Ugyanezen idő alatt az asztali számítógéppel rendelkező háztartások aránya 78-ról 74 százalékra csökkent és valamivel kevesebben részesítik előnyben a laptopot (egy év alatt 1 százalékkal, 57 százalékra csökkent a laptop használók aránya) is.

Érdekes kérdés, hogy a fenti eszközök közül vajon melyik az, amelyiket netezésre használunk? A felmérés szerint a ugrásszerűen, 39 százalékról 51 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik okostelefonnal teszik ezt. Ráadásul 17-ről 23 százalékra nőtt azok száma, akik azt „vallották”: bizony „jelentős” időt lógnak a okostelefonjukkal a világhálón. Természetesen ők sem minden ügyet intéznek kis képernyőn. Gyakorlatilag ma még egyetlen olyan internetet igénylő tevékenység sincsen, amit többségében okostelefonon végeznénk. Leginkább csetelünk, a közösségi oldalakat nézegetjük vagy térképet nézünk okostelefonunk segítségével.

Furcsa módon egy másik kutatás épp ellenkező következtetésre jut, mint a GfK. Az Eurobarometer kutatása szerint a magyar háztartásoknak mindössze 32 százalékának van mobilinternet elérése, miközben az EU átlag 52 százalék. Ráadásul a mobilnetet használók tábora lassan bővül, három év alatt mindössze 6 százalékos növekedést mértek, miközben az unióban 16 százalék volt a bővülés. Még risaztóbb, hogy a magyaroknak csak 23 százaléka tud netezni a mobiltelefonján. Ez az arány a legrosszabb Európában. A magyarázat egyszerű: a kábeles internet olcsóbb  mobilinternetnél és a távközlési cégek „internetgyilkos” korlátlan beszélgetést és sms küldést lehetővé tevő csomagokat dobtak piacra.

Sokat beszélsz? Sokat sms-ezel? Ezt a díjcsomagot neked találták ki!

1

Kábeles korlátlan internetet már havi 2-3 ezer forintért kaphatunk, miközben a mobilinternet előfizetési díja ennél magasabb, ráadásul ma még az igénybe vehető adatmennyiség is korlátozott. A korlátlan beszélgetést lehetővé tévő csomagokkal némileg más a helyzet. Ezek arra hivatottak, hogy az ügyfelek ne mozduljanak el az internetes telefonálás (VoIP) felé, hanem e célra használják inkább a már megszokott mobilhálózatot. Ugyanezt a célt szolgálja, hogy hiába fizetünk elő mobilinternetre, a mobilcégek gátolják az internetes telefonálást lehetővé tevő alkalmazások futtatását okostelefonunkon.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés