Kifogyóban a Zöld hitel 200 milliárd forint összegű kerete?

Kifogyóban a Zöld hitel 200 milliárd forint összegű kerete?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-28
 

Egyre több jel mutat arra, hogy az NHP Zöld Otthon Program keretében igényelhető kedvezményes, 2,5%-os kamatozású lakáshitel kerete kifogyhat. Emiatt számos új építésű lakás vásárlását, vagy lakóház építését tervező családnak újra kell értékelnie a lehetőségeit. De miből gondolják a Bankmonitor szakértői, hogy a támogatott hitel elfogyhat a közeljövőben?

A zöld lakáshitel egy igen kedvező lehetőség az új lakást építők, vásárlók számára. A kedvezményes konstrukció igénylésének nincsen végső határideje, azonban a támogatás nem áll korlátlanul rendelkezésre: az MNB ugyanis összesen 200 milliárd forint keretösszeget biztosított a kereskedelmi bankoknak a hitel finanszírozására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankok összesen 200 milliárd forint összegben folyósíthatnak zöld hitelt. Márpedig több jel is arra mutat, hogy a keretösszeg nagyon gyors ütemben fogyhat.

Hirdetés

Hirdetés

Az UniCredit Bank és az ERSTE Bank felfüggeszti a zöld hitel értékesítését

Az UniCredit Bank honlapján elérhető hirdetménye alapján 2022.03.29-től felfüggeszti az NHP Zöld Otthon Program keretében elérhető zöld hitel értékesítését. Azonban április elsejéig benyújthatják az ügyfelek a lakásvásárlási hitelkérelmüket, amennyiben 2022.03.28-ig olyan adásvételi szerződést kötöttek, melyben az UniCredit Bank szerepel hitelező pénzintézetként. Kizárólag hiánytalan hiteldokumentáció benyújtásával fogad be a pénzintézet a korábban említett határidőig kérelmet.

Az ERSTE Bank oldalán megtalálható tájékoztatás alapján a pénzintézet 2022.03.29-től már nem vesz át zöld hitel kérelmet.

A bankok honlapján részletes tájékoztatást nem találni a felfüggesztés okáról, ez alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a keret kimerülése áll a pénzintézetek döntése mögött.

Más pénzintézetek honlapján találni a keret kimerülésére utaló jeleket

A Raiffeisen Banknál érdemes előzetesen egyeztetni a pénzintézettel

A pénzintézet tájékoztatása alapján az igénylés előtt érdemes felvenni a kapcsolatot a legközelebbi bankfiókkal, ugyanis a zöld hitel keretösszege hamarosan kimerülhet. Márpedig a honlapon található adatok alapján a bank a keretösszeg kifogyása esetén nem köteles tartani a kedvezményes kamatot az ügyfelek felé:

A Raiffeisen Bank az MNB által meghatározott keretösszegen felül nem köteles finanszírozni azokat a már befogadott igényléseket, amelyeknél a kölcsönszerződés még nem került aláírásra.

Vagyis a hitelszerződés megkötése garanciát jelenthet arra, hogy a kedvezményes kamatot ténylegesen elnyerje az igénylő. Viszont a hiánytalan hitelkérelem, sőt a pénzintézet jóváhagyása sem nyújt védelmet a keretösszeg fogyásával szemben.

Az OTP Bank is felhívja ügyfelei figyelmét a zöld hitelhez kapcsolódó 200 milliárd forintos keretösszegre

A legnagyobb hazai pénzintézet honlapján is külön felhívják az érdeklődők figyelmét a keretösszeg esetleges kimerülésére. Az OTP ugyanis nem köteles megfinanszírozni a már befogadott igényléseket abban az esetben, ha az MNB által biztosított 200 milliárd Ft keretösszeg kimerül. (Természetesen az aláírt hitelszerződés esetében már nem kell aggódni.)

A K&H Bank hirdetményében is olvasható figyelmeztetés

A K&H Bank hirdetményében is olvasható a zöld hitellel kapcsolatos figyelmeztetés:

Az NHP Zöld Otthon Program keretében igényelhető lakáshitelekhez a Magyar Nemzeti Bank biztosít 200 milliárd forint összegű hitelkeretet. Az igényelt kölcsönt a Bank kizárólag abban az esetben tudja folyósítani, ha a fogyasztóval kötött kölcsönszerződés alapján az MNB visszaigazolja a szükséges keretösszeg rendelkezésre tartását.

Vagyis a K&H Bank sem tudja folyósítani a kedvezményes zöld hitelt abban az esetben, ha az MNB által meghatározott keret elfogyna.

Miért olyan vonzó a zöld hitel?

A zöld hitel egy futamidő végéig fix, 2,5 százalékos kamatozású kedvezményes lakáshitel, az igénylési feltételek között pedig nem szerepel gyermekre vonatkozó elvárás. Fontos azonban, hogy kizárólag modern, energiatakarékos házak, lakások finanszírozhatók meg a konstrukcióból: az ingatlan energetikai besorolása el kell érje a „BB” kategóriát, a primer energiaigény pedig nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket. A hitel maximális összege 70 millió Ft lehet, vagyis egy komoly értékű új otthon megvásárlásához, felépítéséhez szükséges teljes hitelösszeg fedezhető a kölcsönből.

Ráadásul a csok támogatással kombinálva a kölcsönből legfeljebb 10, vagy 15 millió Ft akár kamatmentes is lehet. Ehhez legalább két gyermek után igénybe kell venni a családi otthonteremtési kedvezményt. (A 15 millió Ft összegű támogatáshoz három meglévő vagy vállalt gyermekre van szükség.)

Összegzés

Egyes bankok már tájékoztatják az ügyfeleket a zöld hitel keretének lehetséges kimerüléséről. Sőt van olyan bank, amelyik felfüggesztette a kölcsön értékesítését. Nem tudni pontosan hogy áll a keret, de ezeket a plusz információkat érdemes figyelembe venni.

  • Emiatt az érdeklődőknek a végéleges adásvételi szerződés aláírása, az építés megkezdése előtt mindenképpen érdemes egyeztetni a kiszemelt bankkal.
  • A folyamatban lévő igényléseknél is megéri a sietség, a szükséges dokumentumok benyújtása ugyanis nem jelent garanciát arra, hogy a kölcsönt kifolyósítják.
  • Elképzelhető, hogy az MNB megemeli a keretösszeget, erre azonban nincsen semmilyen garancia.
  • Fel kell mérni az alternatív, piaci kamatozású kölcsönöket is. Sajnos ezen hitelek kamata akár duplája is lehet a zöld hitelének, vagyis jóval magasabb törlesztőrészletekre számíthat az, aki lecsúszik az MNB kedvezményes hiteléről.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés