Kihagyhatatlan ziccer a devizahiteleseknek

Kihagyhatatlan ziccer a devizahiteleseknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-03 Frissítve: 2021-10-12
 

Már csak néhány nap és az összes devizahitel károsult kézhez kapja az elszámolást tartalmazó levelet. Hosszas várakozás után végre pont kerül az ügy végére és feketén-fehéren kiderül, hogy ki mennyit kap vissza, illetve mekkora törlesztőrészlettel számolhat a továbbiakban. De mi a helyzet, ha nem vagy elégedett az új törlesztővel? Ha elfogadtad a bank elszámolását – mely az MNB nyilatkozata alapján nagy valószínűséggel korrekt – akkor a következő nagy kérdés, hogy a bankok között megindult jelentős versenyben találsz-e kedvezőbb hitelt? A bankpiac szereplőinek 98%-át vizsgálta meg a Bankmonitor a rendelkezésre álló hitelajánlatok összehasonlításánál. Az eredmény: az átlagos hiteles 400 ezer Ft-tól 1 millió Ft-ig terjedően takaríthat meg egy sikeresen lebonyolított hitelkiváltással.

Az elszámoló levelek feladásának határideje vészesen közeledik (a legtöbb bank esetében április 30, a hitelesek 5%-ának esetében azonban május 6. a végső határidő), így nem csoda, hogy már több százezer devizahiteles vehette át a visszatérítés összegét és az új törlesztőrészletet tartalmazó értesítőt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A felfokozott várakozások miatt azonban a boríték felnyitása után sokak arcára ráfagyott a mosoly. Nem véletlenül, hiszen a devizahitel károsultak többsége az előzetes becslések alapján magasabb visszatérítésre és kedvezőbb törlesztőrészletre számított. Első felindulásból szinte mindenki jogorvoslat után kiált, de azt már kevesen tudják, hogy mit is tehetnek pontosan:

  • Először is érdemes az elszámolást készítő bankunktól egy részletes kimutatást kérni a számítás tételes levezetéséről, amit 5 munkanapon belül köteles elkészíteni a pénzintézet.
  • Ha ezután sem értünk egyet az elszámolással, akkor panaszt tehetünk, amelyre az elszámolás kézbesítésétől számított 30 nap áll rendelkezésünkre. A bank a panasz kézhezvételétől számított 60 napon belül köteles reagálni kérdéseinkre.
  • Aki a pénzintézet válaszában megfogalmazott indoklással továbbra sincs kibékülve, az az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület közreműködését is kérheti.
  • Legvégső soron pedig bírósághoz fordulhatunk.

De mielőtt súlyos perköltségekbe vernénk magunkat, ne feledjük, hogy az MNB ellenőrzi és felügyeli az elszámolás menetét, a banki elszámolásokat pedig korrektnek tartja.

Amennyiben elfogadja az adós a bank elszámolását, a következő nagy feladat annak megvizsgálása, hogy az immár forintosított hitelünket – a bankok között az ügyfelekért megindult erős verseny hatására – olcsóbb hitellel ki tudjuk-e váltani. A tét nem kicsi, hitelkiváltással egy átlagos devizahiteles 400 ezer és 1 millió forint között takaríthat meg. Mutatjuk a részleteket!

Milyen hitelkiváltó ajánlatokat kínálnak a bankok?

Számításaink szerint egy 2007 elején, 20 évre felvett, 7 millió forintos svájci frank alapú devizahiteles tartozása az elszámolást követően (a fennálló tartozás 20%-os csökkenése után) nagyságrendileg megegyezik a kezdeti hitelösszeggel, azaz 7 millió forint körül alakul. Az immár forintosított kölcsön havi törlesztőrészlete pedig – a forintosítás szabályai szerint megállapított átlagos kamatszint alapján – ennek megfelelően 68 ezer forint lesz. Ehhez képest egy jól kiválasztott hitelkiváltó ajánlattal havi szinten 3-7 ezer forintot, a hátralevő 12 éves futamidő során pedig 400 ezer forinttól közel 1 millió forintig terjedően spórolhatunk meg (mely az aktuális tartozásra vetítve 6-14%-os megtakarítást jelent). Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük az országos lefedettségű, illetve az online fókuszú bankok legjobb hitelkiváltó ajánlatait, amely a teljes hitelpiaci kínálat 98%-át reprezentálja:

Fontos leszögezni, hogy a bankok közötti verseny elsősorban a jó (pontosan fizető) adósokért zajlik. Ugyan előírás szerint nem kell alkalmazni a jövedelemarányos törlesztőrészletre, sem a hitelfedezeti arányra vonatkozó mutatókat, de értelemszerűen minden bank vizsgálja majd hitelképességünket.

Fontos megemlíteni, hogy a hitelképesség vizsgálata a forintosított hitelek esetén kívülről kevésbé átlátható, mint az új folyósítású lakáshiteleknél, azaz a bankok egyedi ügylet elbírálásának, kockázat megítélésének nagyobb a szerepe. Ebből adódóan ügyféloldalról kézenfekvő lehet, hogy egyszerre két-három banknál vizsgáljuk meg az elérhető hiteleket.

Készítettünk neked egy kalkulátort, hogy megtudd, mennyivel csökkentheted a törlesztődet!

Egyedi kedvezményekkel csábítják a hitelkiváltó ügyfeleket

Azon túl, hogy alacsonyabb törlesztőrészletre, így az összes visszafizetést tekintve is olcsóbb konstrukcióra válthat az adós, további azonnali kedvezményekre is szert tehet bizonyos esetekben.

Két banknál ez konkrét kézzel fogható pénzvisszatérítést jelent az adós számlájára:

  • Az Erste Bank 100 000 Ft fix összegű jóváírással hálálja meg, ha valaki hozzájuk viszi át forintosított hitelét. A jóváírás feltétele, hogy az adós rendszeres jövedelme (minimum 100 ezer forint) a banknál vezetett számlára érkezzen, valamint hogy a hitel összege meghaladja a 3 millió forintot.
  • Az FHB Bank leendő ügyfelei szintén hasonló kedvezményben részesülhetnek, amelynek összege egy havi törlesztőrészletnek felel meg, de maximum 100 000 Ft. A törlesztőrészlet visszatérítés feltétele a legalább 10 éves futamidő és a minimum 7 millió forintos hitelösszeg.

Az MKB Bank a fentiekkel ellentétben egészen egyedi megoldást választott. A banknál bemutatott forintosított hitel kamatánál 1%-kal kedvezőbbet garantál (a kamatfelár minimuma 2%), amennyiben hitelképes az ügyfél. Ráadásul rendkívül gyorsan, 5 munkanapon belül visszavonhatatlan hitelajánlatra tehetünk szert.

Hogyan érdemes nekilátni a hitelkiváltásnak?

Az első és legfontosabb, hogy kizárólag az elszámoló levél birtokában van lehetőségünk felmérni, hogy mely banki ajánlat lehet számunkra kedvezőbb. A hitelkiváltás akkor lehet sikeres, ha az adós a hitelét előzőleg rendben fizette, elmaradása nincs, és a hitel törlesztéséhez megfelelő jövedelemmel rendelkezik. A megfelelő ajánlat kiválasztásában a Bankmonitor.hu segítséget nyújt.

A levél kézhezvételét követően 60 nap áll rendelkezésünkre, hogy felmondjuk a hitelt a jelenlegi bankunknál. A felmondástól számítva pedig további 90 napunk lesz arra, hogy teljes egészében kifizessük a tartozást. A régi hitel lezárása csak abban az esetben díjmentes, ha azt legalább részben másik banki hitelből váltjuk ki. Ellenkező esetben (saját megtakarításból történő visszafizetés esetén) a pénzintézet jogosan számíthat fel végtörlesztési díjat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A hitelkiváltáshoz felvett új kölcsönnek azonban lehetnek induló költségei, mint például értékbecslési díj, tulajdoni lapok díja, vagy a folyósítási jutalék. Ezen kezdeti költségek azonban eltörpülnek a megfelelő hitelkiváltással megnyerhető pénzügyi előny mellett. Nem beszélve arról, hogy a fentebb említett banki ajánlatok esetén akár egyösszegű jelentősebb jóváírást kap az ügyfél a bankszámlájára, így végső soron nekünk fizetnek a bankváltásért!

Egy standard hitelfelvétel folyamán felmerülnek további, nem a pénzintézetnek fizetendő díjak is, úgy mint a közjegyző költsége, vagy a földhivatali eljárás díja. E két költséget tekintve a forintosítással érintett hitelek kiváltásakor egységes a díjszabás: a hitelkiváltásra felvett kölcsön közjegyzői díja maximum 20 000 Ft lehet, míg a régi hitel tulajdoni lapról történő törlése, valamint az új bank jelzálog bejegyzése (földhivatali ügyintézés) teljesen díjmentes.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés