Kimarad a Quaestor kárrendezésből, aki erre nem figyelt

Kimarad a Quaestor kárrendezésből, aki erre nem figyelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-10 Frissítve: 2018-07-02
 

Múlt pénteken létfontosságú határidő jött el a Quaestor botrányban érintettek számára, ez volt ugyanis a Quaestor kötvényekhez kapcsolódó kárigények benyújtásának utolsó napja. Az un. kárrendezést ezt követően már nem lehet kezdeményezni. Bár a károsultak pontos számáról és az okozott kár nagyságáról nincsenek még pontos információk, azt már most tudni lehet, hogy 1 nappal a határidő lejárta előtt 31 126 fő jelezte kárigényét a Beva-nál. Ezek a kötvényesek pedig akár 60 napon belül hozzájuthatnak pénzükhöz. A nagy kérdés az, hogy vajon mibe tegyék a botrányban megégetett befektetők a visszakapott pénzüket. Az alábbi cikkből erre is választ kaphatunk!

Június 5-én lejárt a Quaestor kötvényesek kárrendezési kérelmeinek jogvesztő határideje. Ez viszont még nem jelent megváltást minden érintettnek, hiszen a kártalanítási igényeket 2015. május 6-tól számítva egy évig be lehet még nyújtani. Bár a kifejezések nagyon hasonlóak, két teljesen eltérő fogalmat fednek: a kárrendezés a Quaestor kötvényekre, a kártalanítás pedig a brókercégnél tartott többi befektetésre vonatkozik.

Még nincsenek biztos számok

Arról, hogy összesen hányan jelezték kárigényüket, még nincs pontos információ. A Befektető-védelmi Alap (Beva) tájékoztatása szerint június 4-ig, vagyis a határidő letelte előtt 1 nappal összesen 31 126-an jelentkeztek, ami még közel ezer fővel elmarad a korábbi becslésekben szereplő 32 ezertől.

De nem ismert még a károk pontos összege és a kifizetések pontos időpontja sem. Előbbi összesítése még folyamatban van, így ennek pontos értéke később derül majd ki. A kifizetésre 30 napja lesz a Beva-nak, erre viszont csak az elbírálás után kerülhet sor, amire ugyancsak 30 nap áll az alap rendelkezésére, de ennek hosszát szükség esetén akár meg is hosszabbíthatják.

Az viszont már most is biztos, hogy a Quaestor Értékpapír Zrt. vagyonát illetően a Nemzeti Nyomozóiroda a zár alá vételt június 2-án részben feloldotta, így a brókercég felszámolásával megbízott Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. az egyes vagyonelemek rendelkezésre állását és kiadhatóságát felülvizsgálhatja. Az eszközök kiadásának várható dátumához fogódzót nyújthat, hogy a Buda-Cash-nél a botrány február 23-i kirobbanása után több mint 3 hónappal később, május 28-án kezdték azt meg.

Mi legyen a visszakapott pénzzel?

Azt még nem tudhatjuk, hogy a kárrendezés során kapott pénzeket mibe fektetik majd az érintettek, az viszont már most egészen valószínű, hogy a jórészt a kormány által megmentett befektetők nem fognak újabb irreálisan magas hozammal kecsegtető, de akár kétes kimenetelt is rejtő lehetőségeket keresni. Többségük számára nagy eséllyel a bankbetétek jelenthetik a legjobb megoldást, amelyek a legalacsonyabb kockázattal járó befektetési formák közé tartoznak és ma már nem is kell olyan nagyon keresni, hogy szép banki kamatokat találjunk.

De a választás ezek között sem mindig egyszerű. Bár vannak olyan csalogató ajánlatok, amelyek kiugró kamatokat ajánlanak, ezek többsége csak rövidebb időtávra (pár hónap) és csakis új tőkére vonatkozik. Ha valóban magas kamatokra vágyunk, akkor legalább 1 éves lekötésben kell gondolkodnunk. Ezek az ajánlatok között pedig már jóval tisztább a kép. Az 1 éves lekötések között ugyanis jelenleg messze kiemelkedik a BNP Paribas akciós ajánlata, amely 500 ezer forintnál nagyobb összeg esetén 3,2%-ot, 10 millió forint fölött pedig 3,6%-ot fizet.

1

A kamatok nagysága mellett viszont – érthető módon – a biztonságnak is hasonlóan fontos szerepe lesz. A BNP Paribas ebben a tekintetben is jó megoldást jelent, hiszen erre a francia betétbiztosítási alap 100 ezer euróig (31,3 millió forint) vállal garanciát.

Azok számára pedig, akik eddig nem kötvényekben, hanem egyéb eszközben – például befektetési alapokban – tartották pénzüket a Quaestornál, ezt más pénzügyi szolgáltatóknál a továbbiakban is megtehetik a kártalanítás után. Egyedül arra kell figyelniük, hogy ezek közül a lehető legmegbízhatóbbat válasszák ki.

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés