Kinyírja a Revolut és a Wise a magyar bankszámlákat?

Kinyírja a Revolut és a Wise a magyar bankszámlákat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-08 Frissítve: 2022-12-14
 

Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan számlákat, amelyeknek nem csak havi díja nincs, de átlagos használat mellett gyakorlatilag teljesen ingyenesek lehetnek. És akkor még nem beszéltünk az akár ingyenesen is elérhető Revolut és Wise számlákról, amelyek óriási előnye, hogy olcsón és gyorsan lehet velük devizát utalni, de az is jó, hogy pillanatok alatt nyithatunk magunknak devizaszámlát, hogy azután erről, váltás nélkül fizessünk például a külföldi webshopokban, vagy akár a külföldi utazásaink során. De vajon a Revolut és a Wise helyettesíthet egy magyar bankszámlát, lehet annál, olcsóbb, szebb és okosabb? Ennek jártunk utána.

Mennyi a havi díj?

Nem számít különösebb kuriózumnak, ha egy bankszámlának nincs havi díja, a Bankmonitor által vizsgált 56 számla mintegy fele például kapásból havidíjmentes. Ez azonban nem jelent automatikus ingyenességet, ugyanis alig néhány olyan számlát találni közöttük, ami átlagos használat (forint utalás, csoportos beszedési megbízás, állandó átutalási megbízás, a jogszabályban biztosított díjmentes készpénzfelvétel kihasználása) mellett ingyenes lehet.

A Revolut esetében csomagfüggő, hogy kell-e havi díjat fizetni, illetve, ha kell, akkor mennyit. A Standard csomagnak például nincs havi díja, míg a Plus 1199 forintba, a Prémium 2500 forintba, a Metal pedig 4200 forintba kerül. Az ingyenes Revolut számlánál azonban nincs a havonta számlára érkező pénzt illetően elvárás!

A Wise számla önmagában ugyancsak ingyenes, és ahogy a Revolutnál, itt sem kell meghatározott összegnek beérkeznie, vagyis az sem jelent gondot, ha időszakosan egyáltalán nincs rajta forgalom.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyibe kerül a bankkártya?

A bankszámlák esetében érdemes külön is szót ejteni a bankkártyákról, illetve ezek költségeiről. A kártyák kapcsán felszámolhatnak a bankok egyszeri, úgynevezett kibocsátási díjat, de egyes pénzintézeteknél ezen felül éves költsége is van a szolgálTatásnak.

A bankszámlák túlnyomó többségénél jelenleg nincs kibocsátási díj, ám vannak kivételek.  A Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint ugyanis a Gránit Digitális Plusz számlánál 4490 forintot, az OTP Bázis Számlánál 2358 forintot, a Raiffeisen Aktivitás 3.0 Számlánál 2860 forintot, a Raiffeisen Díjnyertes Számlánál 3142 forintot, az Unicredit Ikon Plusz számlánál 5817 forintot, míg az MKB Bank Belépő és Kedvezmény számlacsomagoknál egyaránt 10 000 forintot felszámolnak.

Éves díjjal már több helyen találkozhatunk, ennek mértéke 0 forint és 7721 forint között változhat az első évben. Persze az árat befolyásolhatja, hogy elektronikus (vésett) vagy dombornyomott lapot kap az ügyfél, de az alapvető használhatóság szempontjából ez indifferens.

A Revolut minden számlájához díjmentesen jár legalább egy sztenderd kártya, ám az ingyenes csomagnál némi szállítási díjat felszámolhatnak. A Revolut a lejáró lapokat ráadásul az ingyenes csomag kivételével díjmentesen cseréli (itt is mindössze szállítási díjról van szó), ám ha elveszik a lap, akkor a pótlásért 3850 forintot kérnek.

A Wise esetében a bankkártyáért már fizetni kell, mégpedig 2420 forintot. Jó hír ugyanakkor, hogy a lejárt kártyát itt is díjmentesen cserélik, kizárólag az elveszített lap pótlása kerül pénzbe (1404 Ft.)

Ragaszkodsz az SMS-ekhez?

Sokan még mindig az őskövületnek számító SMS üzenetekkel tartják kézben a pénzügyeiket, ezekből tájékozódnak ugyanis a netbankba történő belépésekről, a számlamozgásokról vagy a készpénzfelvételekről. Az SMS-ek azonban pénzbe kerülnek, nagyjából 20-30 forint körüli költséggel lehet ezeknél számolni, vagyis havi száz üzenet önmagában 2000-3000 forint kiadást jelenthet.

A bankok egy részénél ugyanakkor az SMS-ek kiválthatók a mobilbanki alkalmazásba érkező úgynevezett push noti üzenetekkel, amelyek díjmentesek. Ezek használata rendkívül egyszerű, ám szükséges, hogy legyen mobilinternet előfizetés, máskülönben nem érkeznek meg a telefonra. A push noti üzenetek kapcsán mindenképpen meg kell említeni, hogy a Bankmonitor Bankszámla kalkulátor szerint az ingyenes UniCredit Partner Aktív Zéró Számlánál és a Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén szintén költségmentes CIB ECO bankszámlánál feltétel, hogy ne SMS-ben kérjük az értesítéseket. Az ugyancsak ingyenes Raiffeisen Prémium 2.0 számlánál ugyanakkor nincs push noti szolgáltatás, itt az SMS-ekért nem kell fizetni.

Aki ragaszkodik az SMS-ekhez, annak a Revolut és a Wise sem lesz jó megoldás, ezek ugyanis mobilalkalmazások, így minden kommunikáció ezeken keresztül történik.

Magyar bankszámlaszám

A magyarországi bankoknál evidens, hogy magyar bankszámlaszámot kapnak az ügyfelek, ám a Wise és a Revolut esetében már izgalmasabb a kérdés. Már csak azért is, mert miközben a Wise ügyfelei magyar bankszámával rendelkeznek, a Revolut esetében külföldi bankszámláról van szó. Ez utóbbi akkor lehet érdekes, ha valaki utalni akar egy Revolut számlára, mert a bankok külföldre szinte minden esetben drágábban kézbesítenek pénzt. Magáról a Revolut számláról utalás esetében ez nem jelent gondot, ugyanis az utalás az összes csomagnál díjmentes, függetlenül attól, hogy kinek megy a pénzt.

Elfogadják a Revolutot és a Wise-t hitelfelvételnél?

Amikor valaki hitelt venne fel, akkor a bankok minden esetben bekérik az elmúlt 2-3 teljes hónapról szóló bankszámlakivonatot, hogy lássák a beérkező jövedelmeket és kiadásokat, ami árulkodhat az igénylő pénzügyi helyzetéről. A legtöbb bank ugyanakkor nem fogadja el a Wise és a Revolut számlát ilyenkor, bár a lakáshiteleknél kevesebb, a személyi kölcsönöknél több kivétellel azért találkozhatunk. Minden esetre ezzel is érdemes számolni akkor, ha valaki hitelfelvételt tervez a közeljövőben.

Kérhetjük ide a fizetésünket?

A magyar bankszámlák esetében természetesen fel sem merül a kérdés, hogy érkezhet-e rájuk magyar munkáltatói jövedelem, ez minden esetben működni fog. Mivel a Wise ügyfelei magyarországi bankszálával rendelkeznek, elvileg itt sem okozhat ez gondot, ám a Revoluttal már más a helyzet. Mivel ez külföldi számla, a fizetés elutalása többletköltséggel járhat, amit nem feltétlenül vállal be egy cég. Ám, ha a munkáltatónak ez nem probléma, akkor a helyzet máris megoldódott.

Devizák kezelése

A magyar bankok ügyfeleinek zöme forintszámlával rendelkezik, amin természetesen forintot tarthatnak. Amennyiben devizában tartanák a pénzüket, akkor erre a célra külön devizaszámlát kell nyitniuk. A konstrukció viszonylag rugalmatlan, vagyis, ha több devizát is tartanánk, akkor több devizaszámlát kell nyitnunk, ám szerencsére ebben az esetben is csak egy számla után kell havi díjat fizetni. Bankonként nagyon eltérő viszont az elérhető devizanemek típusa, de az euro, az amerikai dollár, a svájci frank és az angol font mindenütt támogatott.

A Wise és a Revolut logikája teljesen más, itt a számlán belül devizanemenként hozhatunk létre zsebeket, ezek között pedig a megtakarításainkat rendkívül egyszerűen mozgathatjuk. A Revoluton 30, míg a Wise-on 50 pénznemben lehet pénzt tartani.

Mindenképpen érdemes a devizaszámlához kapcsolódó bankkártyáról is ejteni néhány szót. Ezt illetően a magyar bankoknál több megoldással is találkozhatunk. Az OTP Banknál például kizárólag az euró számlához lehet külön bankkártyát igényelni, míg az Erste esetében a forintszámlához járó kártya devizaneme ingyenesen átállítható a mobil- és internetbanki alkalmazásban.

A Revolut és a Wise számláknál egy kártyával kezelhetjük az összes devizanemet, a terhelés pedig mindig a megfelelő devizanemből történik, feltéve persze, hogy ebből rendelkezésre áll a szükséges összeg. Vagyis, ha például Bécsben készpénzt vennénk fel készpénzt ATM-ből, akkor az euró zsebből történik a levonás, és csak ha ez nem elegendő, akkor vált át a rendszer forintot.

Jó tudni, hogy a Revolut Standard és Plus számlák tulajdonosai hétköznapokon havi 1000 euró összeget díjmentesen válthatnak, míg a Premium és a Metal csomagoknál összeghatártól függetlenül költségmentes a lehetőség.  A Wise-nál mindig számolnak fel díjat, ennek mértéke azonban összegtől és devizanemtől függően nagyon változó. Például 1 millió forint euróra váltásáért 5400 forintot számolnak fel.

Ingyenes készpénzfelvétel ATM-ből

A magyarországi bankszámlákról minden hónapban legfeljebb két alkalommal, összesen maximum 150 ezer forint készpénz vehető fel bármelyik magyarországi forint ATM-ből. Amennyiben több kártya tartozik egy számlához, akkor ezekkel összesen vehető fel ekkora összeg. A Revolutnál csomagfüggő, hogy mekkora összeghez juthat valaki ingyenesen ATM-ből: a Standard és Plus csomagoknál 70 000 Ft, a Premium csomagnál 150 000 Ft míg a Metal előfizetésnél 300 000 Ft volt a limit a cikkünk írásakor. A Wise esetében legfeljebb havi két alkalommal, maximum 200 euró értékű forinthoz lehet díjmentesen hozzájutni ATM-ből.

Lehet teljesen ingyenes egy bankszámla?

A magyar bankok számlái között is találhatunk ingyenes konstrukciókat. Ilyen például a CIB ECO bankszámla (legalábbis akkor, ha Bankmonitoron keresztül igénylik), de a díjmentesség feltétele az is, hogy havonta legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg kerüljön jóváírásra a számlán. Ingyenes lehet a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számla is, ám itt havonta 400 000 forint a minimálisan elvárt jóváírás összege, valamint az Unicredit Partner Aktív Zéró Csomag, ahol 75 000 forint az elvárás.

A Revolut esetében a Standard számla tekinthető „teljesen” ingyenesnek, hiszen nincs havi díja, és a normál bankkártya is díjmentesen jár hozzá. Magyarországi bankszámlára költségmentesen utalhatunk, még a tranzakciós illetéket sem terhelik be, illetve a Revolut számlák közötti pénzmozgás, az állandó átutalási és csoportos beszedési megbízás is ingyenes. (Erre azonban kizárólag euróban és fontban fogadnak el megbízást jelenleg.)

A Wise számla bár havi díjmentes, a kártya hozzá már pénzbe kerül, mint ahogy az utalásnak is van költsége, így ez inkább a havi díj nélküli bankszámlákkal szállhat versenybe. A Wise-nál az utalásért fizetendő díj függ az összegtől, az utalás gyorsaságától, valamint attól, hogy azonos vagy eltérő pénznemben utalunk, ez utóbbi esetben ugyanis váltásra is szükség van. Két Wise számla kötött azonos pénznemben azonban díjmentes az utalás!

Online számlanyitás

A Revolut és a Wise kizárólag online nyitható, de ma már számos magyar banknál is lehetőség van személyes jelenlét nélkül számlá nyitni. Ennek ellenére ez utóbbiaknál jellemző, hogy legalább egyszer be kell menni egy bankfiókba.

Összegzés

Látható, hogy vannak már akár teljesen ingyenes bankszámlák is Magyarországon, így a Revolut és a Wise csak emiatt nem számít igazán kuriózumnak. Már csak azért sem, mert míg az általunk vizsgált ingyenes bankszámlákhoz a bankkártya is díjmentesen járhat, a Wise-nál például fizetni kell érte, de a Revolut is elkérhet némi kiszállítási díjat. Ugyanakkor a Revolut és a Wise devizakezelésével nehéz versenyezni, így kiegészítő számlaként nagyon hasznosak lehetnek.

Ha ellenőriznéd, hogy számodra milyen költséggel kínálnak számlát a magyarországi bankok, akkor végezz egy gyors kalkulációt a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával! Lehet, hogy akár több ingyenes számla közül is választhatsz. 

Hirdetés
Hirdetés