Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-16 Frissítve: 2018-11-09
 

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az újabb CSOK-tól, ha az 5 éven belül kapott összeget visszafizetik. Akkor mi a megoldás?

Frissítés 2018.11.09. Egy hasonló kérdéssel kapcsolatban állásfoglalást kértünk a Pénzügyminisztériumtól. Ennek alapján a cikkben szereplő igénylők, akik a korábban kapott CSOK összegét 5 éven belül kénytelenek visszafizetni másik lakásba költözés miatt, jogosultak lehetnek a következő lakás vásárlása esetén a támogatásra (különbözetre), mivel a PM álláspontja alapján az önkéntes visszafizetés nem minősül visszafizetésre kötelezésnek.

„Szeretnénk eladni jelenlegi lakásunkat, amit 2 éve vettünk és szeretnénk használt családi házat venni. A lakásvásárláskor igényeltünk CSOK-ot, egy gyermekre 600.000 Ft-ot. Ha ezt a használt családi ház vásárlása miatt visszafizetjük, akkor a vásárolni kívánt házra felvehetjük újra a CSOK támogatást? 2 gyerekre szeretnénk, és nagyobb ingatlanba költöznénk.”

Ha röviden akarnánk válaszolni a kérdésre, akkor sajnos nem lenne a válasz, ugyanis nem kaphat CSOK-ot az, akit az 5 éven belül kapott támogatás végleges visszafizetésére köteleztek. Márpedig ez történne, ha eladnák és elköltöznének a támogatott lakásból, ugyanis a Magyar Állam tízéves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalmát bejegyzi a tulajdoni lapra (azaz nem lehet eladni, megterhelni a lakást).

Hirdetés

Hirdetés

Mikor nem kell véglegesen visszafizetni a támogatást?

Akkor, ha a lakás eladását követően másik lakást, házat vásárolnak, és a kapott támogatás összegét ezt megelőzően, átmenetileg befizetik egy kincstári számlára. 1 évig tarthat ez az átmeneti időszak, és akkor kapja vissza a pár a 600 ezer forintos támogatást, ha ezalatt megvásárolta a nagyobb ingatlant.

Igen ám, de erre csak 5 éven túl ad lehetőséget a jogszabály (ők két éve vették), ráadásul először önerőből kell befizetni a támogatást, és csak utólag adják vissza. Ezzel egyidejűleg kerül át a második ízben vásárolt lakásra a Magyar Állam bejegyzése.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Ne fizessék vissza a CSOK-ot, és csak utólag adják el a kisebb lakást!

Ha most szeretnék meglépni a költözést úgy, hogy a CSOK-tól se essenek el, akkor először a nagyobb ingatlant kell megvenniük. A megvásárlását követően 1 évük van arra, hogy eladják a korábbi lakást, és az illetékes járási hivatalnál kérhetik, hogy a 600 ezer forintos CSOK összegét közvetlenül jegyezzék át a megvásárolt ingatlanra anélkül, hogy átmenetileg be kelljen fizetniük.

Az egyik fontos szabály, hogy a korábbinál nagyobb lakásba költözzenek, amelyhez a 2 gyermekre járó CSOK-ot természetesen felvehetik. A nehézséget az okozza, hogy a meglévő ingatlan árát egyelőre nem tudják felhasználni a másik megvásárlásához, azt átmenetileg lakáshitellel tudják pótolni.

Amint eladták a korábbi ingatlant, a lakáshitelt előtörleszthetik. Egy-két banknál létezik kifejezetten erre az élethelyzetre szánt lakáshitel termék, úgynevezett áthidaló hitel, amelynek előnye, hogy a lakás eladásáig (de maximum egy meghatározott ideig) nem kell törleszteni a kölcsönt. Természetesen az áthidaló kölcsön visszafizetésekor az addig számított kamatokat meg kell fizetni.

Hirdetés
Hirdetés