Kisvállalatoknak: akár 250 ezer Ft megtakarítás bankon belül

Kisvállalatoknak: akár 250 ezer Ft megtakarítás bankon belül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-27
 

Bankszámla, vagy számlacsomag? Elsőre még a különbség sem evidens az átlagos vállalkozónak. Költségoldalon azonban hatalmas az eltérés: éves szinten akár negyedmillió forintig terjedhet a költségmegtakarítás egy jó választással. Bemutatjuk három nagybank példáján keresztül a vállalati alapszámla és a számlacsomagok közötti különbséget.

A vállalkozói számlavezetésben három élen járó nagybank (CIB Bank, K&H Bank és OTP Bank) ajánlatai vettük górcső alá, három eltérő bankhasználati szokásokkal rendelkező cég segítségével. A vállalkozásokban mindössze annyi közös, hogy mindegyik már régebb óta tevékenykedik. Egyikük 6 millió forintos árbevételű KATA-s cég, a másik 20 millió forint árbevétellel rendelkezik és az egyszerűsített vállalkozási adót (EVA) választotta, míg a harmadiknak 50 millió forint az éves árbevétele.

Nézzük sorban, hogy alakulnak a költségek!

Talán elsőre nem is hiszünk a szemünknek, de sajnos nem elírásról van szó. Míg az adott bankhasználati szokások mellett a CIB Bank legjobb ajánlata a Mikro Plusz számlacsomag már havi 2.379 Ft-tól elérhető, addig a sima pénzforgalmi számla 21.431 Ft-ba kerül. Havi 19.052 Ft különbség, ami éves szinten közel 230.000 Ft. Némileg jobb a helyzet a másik két nagybanknál, de még ezeknél is jelentős a különbség.

Nagyobb számlaforgalom magasabb költségeket von maga után, ebben nincs is semmi meglepő, de ritkán tapasztalunk olyasmit, mint jelenleg az OTP Banknál. Ahogy látjuk azon kevés esetek tanúi lehetünk, amikor bankhasználati szokásai fényében a vállalkozás jobban jár, ha a számlacsomag helyett a sima pénzforgalmi számla mellett dönt. Ebből persze egy cég sem fog meggazdagodni, viszont ha a másik két bank költségeit szemügyre vesszük, akkor rögtön látjuk, hogy ez egyáltalán nem megszokott.

Csak, hogy tovább borzoljuk a kedélyeket a harmadik vállalkozást sem hagyhattuk ki. Az eredmény még mindig kettő egy a számlacsomagok javára, de az OTP Banknál olyan különbséget látunk, ami miatt biztosak vagyunk benne, hogy néhányan már a váltás gondolatával is kacérkodnak. Nos, ennek semmi akadálya, de mindenkinek azt javasoljuk, mielőtt elhamarkodott döntést hozna, hogy saját cége bankhasználati szokásai alapján végezze el az összehasonlítást.

Ahogy látjuk, a nagyon ritka kivételektől eltekintve sokkal jobban jár a cég, ha a sima pénzforgalmi számla helyett a bank kínálatában elérhető számlacsomagok közül választ. Ezeknél általában a csomagdíj már számos szolgáltatást (pl.: számlavezetés, bankkártya, SMS tájékoztató szolgáltatás, stb.) magában foglal, így ezek után külön már nem kell fizetni. Sőt, a legtöbbször díjmentes és/vagy kedvezményes tranzakciók (pl.: meghatározott számú eseti utalás, készpénzfelvétel, stb.) is járnak, és jellemzően az időszaki akciók is ezekhez a bankszámlákhoz kapcsolódnak.

Akár egy sima pénzforgalmi számlával rendelkezik a vállalkozás, akár egy számlacsomaggal, azzal biztos, hogy semmit sem veszít a cég, ha számba veszi a bankszámla költségeit. Ezután már csak ellenőrizni kell, hogy bankhasználati szokások fényében van-e kedvezőbb ajánlat a piacon, és ha igen, akkor nincs is min gondolkodni. Egyszerűen itt az ideje váltani!


Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés