Kiugró forgalom a faktoring piacon – Aktívabbak a mikrocégek

Kiugró forgalom a faktoring piacon – Aktívabbak a mikrocégek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-12 Frissítve: 2022-06-16
 

Bő harmadával bővült a faktorált forgalom az idén az első negyedévben. Az aktív piaci szereplők száma a tavalyi csökkenés után csak szolidan nőtt ugyanakkor.

A faktorált forgalom az első negyedévben 1069,1 milliárd forint, ami nagyon erős, 35 százalékos  növekedést jelent az egy évvel korábbi 793,6 milliárd forinthoz képest. Ezermilliárd forint feletti első negyedéves forgalomra még nem volt példa a hazai piacon.

Nem követi a forgalom ugrását az ügyfélszám növekedése

A bruttó faktorált állomány ezzel 350,4, a nettó 281,3 milliárd forintra emelkedett a Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint. Előbbi 18, utóbbi 16 százalékos éves növekedést takar.

Mindeközben az aktív ügyfélállomány csak mérsékelten, 2 százalékkal bővült a tavalyi első negyedévhez képest elérve a 3244-et. A teljes ügyfélkör ennél valamivel nagyobb mértékben 6 százalékkal nőtt, 4501 volt a negyedév végén.

A trend, amely szerint a forgalom lendületes bővülése mellett az ügyfelek száma csak mérsékelten emelkedik, az elmúlt 3 évben érdemben nem változott.

Hirdetés

Hirdetés

Erős koncentráció

A szövetség tavaly év végi összefoglalója szerint a legnagyobb 5 szereplő (OTP, UniCredit, Raifeisen, K&H Faktor, MKB) bonyolította a forgalom 90 százalékát. A legnagyobb 10 intézmény pedig a 99 százalékot.

A tavalyi teljes évi 3935 milliárd forintos forgalmon belül 92 százalékot tett ki a belföld, 7 százalékot az export, és 1 százalékot az import. A szektorok közül erős volt az ipar (51 százalék), a kereskedelem (26 százalék) és a szolgáltatás (12 százalék) súlya.

Nő a mikorcégek aránya

Cégméret alapján az összes ügylet 60 százaléka nagyvállalatokhoz, 21 százalékos közepes, 12 százalék kis-, 8 százalék mikrocégekhez volt kapcsolható. Érdemes kiemelni, hogy a tavalyi adatok alapján úgy tűnik a mikrocégek kezdik felfedezni a faktoringban rejlő lehetőségeket. A forgalmon belül részarányuk 5 százalékról emelkedett 8-ra, ami 2020-ban 168,5, 2021-ben 298,12 milliárdos forgalmat jelent.

Mi a faktorálás? Kinek lehet jó lehetőség?
Add el vevőid felé hosszú fizetési határidővel kiállított számláidat, s juss 1-2 napon belül pénzedhez. Ez a faktorálás. Nem jelent minden vállalkozás számára megoldást, de azok számára jó lehetőség lehet, akik nem tudnak hitelt felvenni, esetleg gyorsan szeretnének készpénzhez jutni. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat, ha érdekelhet a konstrukció, érdemes elolvasnod.

Hirdetés
Hirdetés