Kockázati életbiztosítással is bebiztosíthatod magad hitelfelvétel esetén

Kockázati életbiztosítással is bebiztosíthatod magad hitelfelvétel esetén
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-29 Frissítve: 2024-01-30
 

Ha hitelt veszel fel, akkor a biztosítási védelemről is célszerű gondoskodnod. Három különböző életbiztosítási terméktípus érhető el jelenleg a piacon. Megnéztük, hogy mire számíthatsz akkor, ha egy kockázati életbiztosítással csökkentenéd a hitelfelvétel kockázatát. 

A piacon található kockázati életbiztosítások egyszerű, alapvetően halálesetre szóló biztosítási védelmet nyújtanak. Ha megtörténik a tragédia, akkor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget a kedvezményezett részére, és ezzel a szerződés véget is ér. A biztosítás szerződője és a biztosított itt egyaránt te magad vagy.

A kedvezményezett személyét a szerződéskötéskor magad határozhatod meg. A kedvezményezett lehet egy vagy akár több személy is. Ilyenkor általában a legközelebbi hozzátartozódat, a párodat vagy rokonodat érdemes megadnod. A kifizetett biztosítási összeg nem része az örökségnek, a kedvezményezett azon kívül fogja megkapni. Jó tanács, hogy a kedvezményezett mindig tudjon róla, hogy őt jelölted meg, hiszen csak akkor tud hozzájutni a biztosítási összeghez, ha ezt a biztosítónál bejelenti.

Egy hitelfedezeti biztosításnál az a bank a kedvezményezett, ahol a hitelt felvetted. Ebben az esetben a bankot az aktuális hiteltartozásodnak megfelelő összeg illeti meg a kifizetésből. A többit a további kedvezményezettek kapják, a párod, a családod vagy az, akit szerződéskötéskor megjelöltél.

Fontos
A kedvezményezetteket a tartam során bármikor megváltoztathatod.

Hirdetés

Hirdetés

Testre szabott ajánlatot kapsz a biztosítótól

A kockázati biztosítás egyéni, ami azt jelenti, hogy biztosítás díját többek között a választott biztosítási összeg, az időtartam (amire a biztosítási védelmet igényled), az életkorod, az egészségi állapotod, a foglalkozásod, a sporttevékenységed és a hobbid alapján számolja ki a biztosító. Vagyis a szerződés megkötésekor a „méretedre igazítják” a terméket, és megmondják, ez alapján mekkora kockázatot jelentesz a biztosító számára, illetve mennyibe kerül majd ez neked. Szerződéskötéskor válaszolnod kell majd jó pár kérdésre és a biztosítási összeg nagyságától függően egészségi állapotfelmérés is lehetséges. Ez lehet egy kérdőív vagy akár orvosi vizsgálat is.

Mekkora költséggel jár egy kockázati életbiztosítás

Mekkora legyen a biztosítási összeg?

A biztosítási összeget a szerződéskötéskor te határozod meg. Gondold végig, hogy a jövedelmed hiánya milyen anyagi megterhelést jelentene a családod számára. A biztosítási összeg minimálisan az éves nettó jövedelmed 3-5-szöröse legyen.

Ha hitelfedezeti védelemre keresel kockázati életbiztosítást, akkor a biztosítási összeg legalább a kezdeti hitelösszeggel legyen egyenlő, de lehet ennél magasabb is. Ha az összeg nagyobb, mint a hitelösszeg, akkor a fennmaradó rész a családodat illeti meg. A hiteltartozásod a futamidő alatt folyamatosan csökken, így az idő előrehaladtával a családodnak egyre nagyobb rész jut a biztosítási összegből, amennyiben veled tragédia történik.

Milyen időtávra érdemes megkötnöd az életbiztosítást?

A biztosítás időtartamát is te döntöd el. Hitelfedezet esetén a minimális tartam egyezzen meg a hitel futamidejével. Ha nem hitelfedezeti céllal vásárolsz kockázati életbiztosítást, akkor érdemes a gyermekeid nagykorúvá válásához, vagy az aktív időszakod végéhez igazítani a biztosítási védelem hosszát. A piacon található konstrukciók hossza általában 1- 30 év időtartam lehet.

jó tudni
A kockázati életbiztosítás kiegészítőkkel bővíthető, amiből széles választék áll rendelkezésre a piacon.

Számít az életkorod is!

Mivel a tartam és a biztosítási összeg azonos, így látható, hogy az életkor mennyivel növeli meg a biztosítás kezdeti díját. Fontos, hogy a legtöbb életbiztosítás esetében az életkor előre haladtával a díj nem változik, a tartam során azonos marad. Vannak olyan konstrukciók is, amelyek díja változik az életkorral, minden évben növekszik. Ezt jó a szerződéskötés elején tisztázni. Hosszú tartam esetén az életkoroddal növekvő díj nem szerencsés, mert idősebb korodban a díj igen magas lehet a kezdetihez képest, viszont rövid tartam esetén ezek a termékek is kedvezőek lehetnek.

A Bankmonitor kalkulátorával te is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra a biztosítási védelem. A biztosítás díja a tartam minden évében azonos.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés