Fellélegezhetnek azok a CSOK-osok és Babaváró hitelesek, akiknél nem születik időre baba?

Fellélegezhetnek azok a CSOK-osok és Babaváró hitelesek, akiknél nem születik időre baba?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-13 Frissítve: 2024-06-14
 

A választások követően benyújtott és az Országgyűlés által másnap már el is fogadott, Semjén Zsolt által jegyzett salátatörvény látszólag komoly könnyítéseket tartalmaz az otthonteremtési támogatásokra vonatkozóan. A részleteket még majd egy kormányrendelet részletezi. A Bankmonitor szakértői szerint a dolog nem feltétlenül jelent majd komoly változást, ugyanis a jogszabályok eddig is tartalmaztak olyan méltányolható helyzeteket, amikor a kormányhivatal dönthetett úgy, eltekint a büntetés megfizetésétől. Inkább arról lehet szó, hogy az eddig nem teljesen egységes szabályozást közös nevezőre kívánják hozni, valamint egységesíteni, pontosítani a méltányossági szempontokat. 

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás szerint

„a fővárosi és vármegyei kormányhivatal a Kormány rendeletében meghatározott méltányossági eljárás keretében a jogszabályban meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény, otthonteremtési kamattámogatás, adó-visszatérítési támogatás, családok otthonteremtési kamattámogatása, gyermekvállalási támogatás, babaváró kölcsön kamattámogatása, valamint a felszámított kamatok tekintetében az államot megillető követelésről részben vagy egészben lemondhat.”

Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint egyelőre nem világos, hogy miért is van szükség erre a törvénymódosításra, ugyanis a gyermekvállaláshoz kötött támogatások esetében a jogszabályok jelenleg is biztosítanak lehetőséget a büntetés méltányosságból történő csökkentésére, elengedésére. Az időzítés azonban érthető, hiszen a 2019 júniusában induló Babaváró hitelek esetében most jár le a gyerekvállalásra rendelkezésre álló 5 éves határidő, az MNB adatai szerint pedig a házaspárok 20-30 százalékánál még nem született gyerek. 

Hirdetés

Hirdetés

Mikor számíthatnak méltányosságra az igénylők? 

A CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) rendelet alapján a kormányhivatal dönthet a támogatás visszafizetésének halasztott teljesítéséről, mérsékléséről vagy akár elengedéséről is. A rendelet még nevesít is olyan eseteket, amikor különösen indokolt lehet a méltányosság: például, ha az egyik házastárs időközben megváltozott munkaképességű lett, a magzat a várandósság alatt elhalt, vagy ha a már megszületett gyerek tartósan beteg, esetleg fogyatékos.

A Babaváró esetében is számos méltányolható esetet tartalmaz a rendelet: például a hitel felvételét követően az egyik házastárs megváltozott munkaképességű lett, vagy az orvosi segítség ellenére sem teljesült a várandósság, esetleg a gyermekvállalás orvosilag ellenjavallt.

Komoly büntetésekről lehet szó

A vállalt gyerekre igényelt CSOK-nál, amennyiben a rendelkezésre álló határidőig nem születnek meg a gyerekek, akkor a támogatás nem teljesült gyerekek után járó részét 120 napon belül egy összegben, mégpedig a Ptk. szerinti, de 5%-ot meg nem haladó mértékű késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Hasonló a helyzet a falusi CSOK esetében is, amelyet építésre és ingatlanvásárlásra lehet igényelni az úgynevezett preferált kistelepüléseken.

A CSOK támogatás, valamint a falusi CSOK mellé igényelt CSOK hitel (ez 2024-től kizárólag a falusi CSOK mellé igényelhető) és az év elejétől igényelhető CSOK Plusz lakáshitel esetében a fennálló tartozást és a kapott kamattámogatást kell késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

A Babaváró hitelnél is komoly büntetésre számíthat a pár akkor, ha megszegi a jogosultsági feltételeket, vagy 5 éven belül nem születik meg az első baba. Az utóbbi esetben az addig igénybe vett kamattámogatást kell 120 napon belül rendezni, valamint a hitelt a továbbiakban piaci kamatozással tovább fizetni.  (Az egy összegű visszafizetésre kérhető részletfizetés, ebben az esetben 24 részletben kell rendezni a tartozást.) A visszafizetendő kamattámogatás mértéke az 5 éves futamidejű állampapírok igényléskori aukciós hozamától függ. Ez alapján azoknak, akik például 2019. közepén vették fel a Babavárót, idén nyáron 1,5-2 millió forintot kell visszafizetniük, amennyiben nem születik meg a baba.

CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén nem kell visszterhes vagyontáruházási illetéket fizetni, ami alapesetben az ingatan értékének 4 százaléka. Amennyiben azonban a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidő lejártáig nem teljesült, vagy az igénylő a CSOK-ot a gyermekvállalás teljesítése nélkül, a határidő lejárta előtt bármely okból visszafizette, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján a visszterhes vagyonátruházási illetéket kiszabja, amint erről tudomást szerzett. Ez alól csak az jelent mentességet, ha a gyermekvállalás a CSOK-ban részesülő egészségi állapota miatt hiúsult meg.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Június végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés