Korlátozzák a Start-számlát és a Babakötvényt

Korlátozzák a Start-számlát és a Babakötvényt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-13
 

Egy éjszaka megjelent jogszabály alapján egy évben legfeljebb 1,2 millió forintot lehet befizetni egy Start-számlára. Ezzel gyakorlatilag korlátozzák az oda elhelyezhető összeget, ami egyben azt is jelenti, hogy maximálják azt az összeget, amit az igen magas 20,6 százalékos kamatozású Babakötvénybe lehet elhelyezni.

A Magyar Közlönyben váratlan döntés jelent meg, a 22/2024. (II. 12.) Korm. rendelet alapján ugyanis 1,2 millió forintban maximálják a Start-számlára egy adott évben befizethető összeg nagyságát. A jogszabály egészen pontosan ezt mondja ki:

A Fétám tv. 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti befizetések Start-számlánkénti összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.

A rendelet a kihirdetés másnapján, azaz a mai napon lép hatályba. Az idei évre annyi könnyítés van, hogy a hatálybalépéstől, azaz 2024.02.13-tól eszközölt új befizetésekre határozták meg a limitet. Vagyis az idei évben eddig végrehajtott befizetések nem számítanak.

Ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag a kormány lekorlátozza az idei évben a Babakötvénybe elhelyezhető összeg nagyságát. Ugyanis kizárólag a Start-számlára befizetett összegből vásárolható Babakötvény. A kérdéses befektetés kamata az inflációt követi, az aktuális évben ez évi 20,6 százalékos kamatot jelent. Vagyis ezen extrém magas hozamhoz lehet korlátozottan hozzáférni.

Nézzük meg egy példán keresztül, hogy mit is jelent ez a magas kamat. A Babakötvény idei évre érvényes kamata 20,6%, a második legmagasabb éves kamatszint jelenleg a 2027/N Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 9,31 százalékos éves kamata lenne. De ezen papír kamata negyedévente változik, jó eséllyel a következő periódusban már kisebb lesz a hozamszint. De ha abból indulunk ki, hogy a papírok kamata ennyi lenne egy évig, akkor 1,2 millió forint befektetésével a Babakötvényen 247 200 forintot, míg a BMÁP-on 111 720 forintot lehetne keresni egy év alatt.

Hirdetés

Hirdetés

Babakötvény – van számos feltétel is

A Babakötvény magas kamata – jelen környezetben ez kiemelkedő hozamot jelent – mellett van még egy előnye a Start-számlának. Az éves befizetett összeg 10 százalékát, de legfeljebb 12 ezer forintot megkapja a gyermek támogatásként a számlára. Ezen kedvezmény kimaxolásához évi 120 ezer forintot kell befizetni a számlára, vagyis ezt a kedvezményt nem érinti az új korlátozás.

Nem szabad azonban megfeledkezni a Start-számla céljáról, így az ahhoz kapcsolódó feltételekről sem. A csomag a gyermekek életkezdéséhez nyújt támogatást, éppen ezért az ott elhelyezett összeg felhasználásával kapcsolatban is vannak korlátozások. A gyermek 18 éves koráig nem férhet hozzá a pénzhez, illetve kizárólag a gyermek rendelkezhet az összeg felett.

Éppen ezért egy kisbaba esetében a jelenlegi magas hozam nem jelent feltétlenül óriási előnyt, hiszen még hosszú évekig nem lehet hozzáférni az összeghez. Viszont egy 15-16 éves gyermeknél a helyzet már egészen más, hiszen ott már csak 3 évet kell kivárni ahhoz, hogy az összeg felszabaduljon. (Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ebben az esetben is a gyermek rendelkezhet a pénz felett.)

Vélhetően ezért nem áramlott eddig hatalmas összeg a kérdéses számlákra. A jövőben pedig az új rendelet jogszabályi korlátot jelent a befizetésekkel kapcsolatban.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés