Külföldi hitelek kiváltására is felhasználható lesz a diákhitel?!

Külföldi hitelek kiváltására is felhasználható lesz a diákhitel?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-11
 

Az NGM  oldalán megjelent javaslat alapján a külfödön tanulók kiválthatnák az ott felvett kölcsöneiket diákhitelből, amennyiben a diploma megszerzését követően Magyarországon vállalnának munkát.

Az NGM oldalán megjelent közlemény alapján a külföldön tanuló és diplomát szerző fiatalok felvehetnék a diákhitelt a tanulmányi idejük alatt külföldön igényelt kölcsönük előtörlesztésére, kiváltására.

Az ilyen célra igényelt diákhitel maximális összege 10 millió Ft lenne. Két fő lehetőség merülne fel ebben az esetben is:

  • Amennyiben tanulmányi célra igényelték a külföldi hitelt, akkor a kamatmentes Diákhitel 2-vel történne a hitelkiváltás.
  • Amennyiben egyéb célra igényelték külföldön a hitelt, akkor a kedvező, jelenleg 7,99%-os kamatozású Diákhitel 1 jöhetne szóba.

A tervek szerint ez a lehetőség az EGT államokban, illetve az Egyesült Királyságban felsőoktatási tanulmányokat folytatók számára lenne elérhető. Elvárás továbbá, hogy az igénylőnek Magyarországon kell munkát vállalnia.

Vagyis a tervek szerint  az Európai Unió tagállamában, Angliában, Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben tanulmányokat folytatók számára lenne érhető el ez a lehetőség. Svájc nem része az EGT-nek, de külön megállapodás alapján azonos jogállású, így könnyen elképzelhető, hogy az ott tanulókra is kiterjesztik ezt a lehetőséget.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit nyerhetnének a diákok ezzel a lépéssel?

Hazai összevetésben kedvező a diákhitel

Ami biztos, hogy magyar viszonylatban a kamatmentes Diákhitel 2-vel legfeljebb a Babaváró tudna vetélkedni, de az teljesen más célra szolgál. Jellemzően más élethelyzetben vannak az igénylők is.

De a Diákhitel 1 konstrukció 7,99%-os kamata is igen kedvező. Ugyanis a jelenleg elérhető legkedvezőbb személyi hitelek 10%-os kamattól indulnak, míg szabad felhasználású jelzáloghitelt 7,99%-os kamattól lehet felvenni. Vagyis a legolcsóbb szabad célú jelzáloghitel tudna versenyezni kamat oldalon a Diákhitel 1-el, de előbbihez szükség van ingatlanfedezetre is.

Megérheti a Diákhitel 1-re lecserélni egy külföldi kölcsönt?

Ahhoz nem igazán férhet kétség, hogy a tanulmányi célú Diákhitel 2 kamatmentes, ennél nem nagyon tud olcsóbb lenni egy tanulmányi célokra fordítható külföldi kölcsön sem.

Ugyanakkor a 7,99%-os – itthon igen kedvezőnek tekinthető – kamatozású Diákhitel 1-et már érdemes alaposabban megvizsgálni. Első lépésben érdemes megnézni, hogy milyen kamatokat kaphattak a diákok külföldön egy szabad célú kölcsön igénylésekor. Az europa.eu adatai alapján augusztusban az eurózónában a fogyasztási hitelek átlagkamata 4,33-14,06% között mozgott, az átlagkamat 7,76% volt. Ez a 7,99%-os szint alatt van, ugyanakkor számos országban drágábbak jelenleg a fogyasztási kölcsönök. Ilyen például Hollandia, Ausztria, Olaszország, Portugália, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Görögország, Észtország. Ezekben a országokban jelenleg is drágább egy fogyasztási hitel a Diákhitel 1-nél.

Azonban korábban – a tanulmányok ideje alatt – felvett fogyasztási hitelt is ki lehetne váltani a közlemény alapján. Márpedig idén januárban az eurozónában a fogyasztási kölcsönök átlagkamata is meghaladta a 7,99%-os szintet. Vagyis egyáltalán nem tűnik ördögtől valónak, hogy egy EGT államban igényelt fogyasztási kölcsön kamata meghaladja a 7,99%-ot.

Természetesen minden érintett a saját egyedi hitelszerződésében tudja megnézni, ellenőrizni, hogy tényleg megérné-e ezt a kölcsönt Diákhitel 1-el kiváltani.

Az már egy másik kérdés, hogy megéri-e egy külföldön frissen diplomázott magyarnak hazatérnie és itthon dolgozni ahelyett, hogy külföldön vállaljon munkát. Ez is a hazai és külföldi bérek, lehetőségek fényében ítélhető meg. Az viszont biztos, hogy azon külföldön tanulók számára ez mindenképpen jó lehetőségnek tűnik, akik alapvetően is azt tervezték, hogy az iskola befejezését követően hazatérnek.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés