Külföldi nyaralás? Bankkártya sem árthat!

Külföldi nyaralás? Bankkártya sem árthat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-28
 

Akik idehaza aktív bankkártya használók, azok külföldön sem mondanak le a plasztik előnyeiről. A felhőtlen pihenés viszont igényel némi előkészületet az utazást megelőzően, és hogy ne érhessenek meglepetések fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapszabállyal a külföldi kártyahasználatot illetően. Ezért segít a Bankmonitor, hogy az álomnyaralás nehogy rémálommá váljon.

1

Előkészületek az utazást megelőzően

1., Ellenőrizzük bankkártyánk érvényességét

Csekélység mégis számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, hiszen nem túl szerencsés, ha csak külföldön döbbenünk rá, hogy a plasztik használhatatlan. Vessünk egy pillantást bankkártyánk előlapjára, ahol két-két számot találunk perjellel elválasztva. Például a 08/20 azt jelenti, hogy 2020 augusztusáig érvényes a bankkártyánk.

2., Az utasbiztosításról se feledkezzünk meg

Külföldre utazni biztosítás nélkül igen nagy felelőtlenség. Ezen nem szabad spórolni, főként, hogy már pár ezer forintos díjért gondtalanul utazhatunk. Persze egyáltalán nem biztos, hogy külön biztosításra van szükség. Érdeklődjünk bankunknál, hogy a bankkártyánkhoz tartozik-e utazásbiztosítás. Ha igen, akkor döntsük el, hogy megfelelő védelmet nyújt-e számunkra. Ha nem tartozik hozzá ilyen, kérdezzünk rá, hogy köthető-e. Amennyiben szimpatikus a bank ajánlata, akkor ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megkössük utasbiztosításunkat, hiszen a legtöbb esetben akár telefon is elintézhetjük.

3., Kérjünk SMS tájékoztatót a kártyaműveletekről

A biztonságos kártyahasználat elengedhetetlen kelléke, amin szintén nem érdemes spórolni. Amennyiben ilyen szolgáltatással még nem rendelkezünk, akkor legalább a külföldi tartózkodás idejére állítsuk be. Így, ha valaki tudtunkon kívül használja a kártyánkat, az gyorsan kiderül és a szükséges intézkedéseket azonnal megtehetjük.

4., Jegyezzük fel bankunk elérhetőségét

Számos olyan élethelyzet adódhat, amikor bankunkkal sürgősen kapcsolatba kell kerülnünk. Arról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a „40-es” számok külföldről nem érhetőek el. Ezért az utazás előtt ügyeljünk arra, hogy telefonunkba bankunk elérhetősége nemzetközi számformátumban (+36, vagy 00036) legyen elmentve.

5., Ahhoz, hogy érdemben intézkedhessünk

A bankkártya letiltást leszámítva ahhoz, hogy érdemben intézhessük bankügyeinket telefonon, azonosítás szükséges, mint például egy limitmódosításhoz is. Roppant kellemetlen, ha külföldön döbbenünk rá, hogy az ehhez szükséges titkos kódra nem emlékszünk. Főként, hogy idehaza egyébként egy egyszerű cserével orvosolható a probléma.

+ Bankkártyás tapasztalatok első kézből

Több weboldal, illetve okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével is előre tájékozódhatunk, hogy milyen bankkártyás tapasztalatokat szereztek az előttünk ott járók. Ugyan általános érvényű szabály, hogy a kártyatársaság logójával ellátott üzletekben, bankautomatáknál (ATM), stb. bankkártyánk használható, de jól tudjuk, hogy adódhatnak meglepetések.

Hogy ne érhessenek meglepetések…

A külföldi kártyahasználattal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Az első és legfontosabb, ami tisztázásra szorul, hogy a külföldi bankkártyás vásárlásnak nincs külön költsége. Kizárólag abban esetben lehet ez díjköteles, ha bankunk a kártyás költéseink után amúgy is díjat számít fel.

Szintén gyakori tévhit, hogy a külföldi bankkártyás műveletek elszámolása középárfolyamon történik. Ahogy az utcai valutaváltóknál sem, úgy a bankoknál sincs ez így. Sőt, amikor bankkártyával fizetünk külföldön, akkor akár két váltásnak is részesei lehetünk. Dióhéjban erről annyit, hogy ha eurótól, vagy dollártól eltérő devizanemben vásárolunk, akkor a folyamatban résztvevő nemzetközi kártyatársaság (MasterCard, illetve VISA) is végrehajt egy átváltást. Így fordulhat elő, hogy az elszámolás során két átváltás is történik, amely eredményeként rosszabbul járhatunk, mintha előre pénzváltónál váltottunk volna pénzt az utazásunkhoz. Ez az a helyzet, amiben nehéz okosnak lenni. Hiszen nagyobb külföldi vásárlások előtt érdemes lehet az átváltást pénzváltónál végezni, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha fizethetünk bankkártyával, akkor nem indokolt, hogy nagyobb összegű készpénzzel szaladgáljunk, ami biztonsági szempontból egyáltalán nem elhanyagolható.

Lehetőség szerint kerüljük a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvételt külföldön, mert a legtöbb esetben ez horror költségekkel jár. Tizennégy bank sztenderd díjszabása alapján már 100 € felvétele is átlagosan 1.600 Ft körül alakul. A szélsőértékek is említésre méltóak, míg a legjobb esetben nagyságrendileg 500 Ft-ból megússzuk a készpénzfelvételt, addig a legdrágább banknál ez több mint 2.800 Ft-ba kerül.

Nyilván adódhatnak olyan helyzetek, amikor a készpénzfelvétel elkerülhetetlen, de ha mód van rá, akkor külföldön is inkább vásárlásra használjuk a bankkártyánkat. Ha mégis készpénzre van szükségünk, akkor pedig érdemes inkább egyben levenni egy nagyobb összeget, mint több kisebb tételben, így jelentősen csökkenthetőek a költségek.

A fentiekhez szorosan hozzátartozik, hogy több banknál is találunk állandó, illetve időszakos kedvezményeket, amelyek kapóra jöhetnek a külföldi nyaralás alatt. A tavalyi év slágere például a díjmentes, vagy kedvezményes külföldi készpénzfelvételi lehetőség volt, de volt olyan bank, ahol még pénzvisszatérítést is lehetett kapni a külföldi kártyahasználatért. Ezekről tájékozódjunk mindig az utazást megelőzően.

Esetleg még nem rendelkezel bankkártyával? Vagy szívesen lecserélnéd a meglévőt? Bankszámla kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy melyik számlacsomaghoz, melyik bankkártya a legmegfelelőbb! 

 Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés