Külföldön dolgozol, de hazavágysz? – Így vehetsz fel lakáshitelt!

Külföldön dolgozol, de hazavágysz? – Így vehetsz fel lakáshitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-15 Frissítve: 2021-07-01
 

Legalább 300 000 magyar dolgozik külföldön Európában, és minden bizonnyal az ő figyelmüket is felkeltette a lakáspiac itthoni fellendülése. A külföldi bérekből kiindulva könnyedén lakáshitelhez juthatunk, nem árt azonban pár dolgot szem előtt tartani, ha sikerrel akarjuk venni az akadályokat. Megéri rá időt szentelni, mert már forintban is akár 3 százalékos THM mellett vehetünk fel hitelt, amire soha nem volt még példa.

A hazai lakáspiac megkérdőjelezhetetlenül magára talált, Budapesten és több vidéki nagyvárosban is sorra nőnek ki a földből az új építésű társasházak, több tucat projekt nagyon közel van az induláshoz. Kiváló bizonyítéka ennek az is, hogy ha felpattanunk egy repülőre és a fedélzeten lévő ingyenes újságot fellapozzuk, akkor jellemzően találhatunk olyan hirdetést, ami a kiváló ingatlanpiaci lehetőségekről számol be.

Nemcsak az itthon dolgozók figyelmét keltheti fel a vételi lehetőség, hanem a külföldödön szerencsét próbáló honfitársainkét is. Hozzánk is sok kérdés befut ilyen témában, hiszen a csillagállás a lehető legkedvezőbb. Van kint egy jól fizető állás, amiből kellő önerőt össze tudunk gyűjteni. Ráadásul a hazai bankoktól olcsó hitelt kaphatunk, amit könnyedén kigazdálkodhatunk a kinti eurós fizetésünkből.

Igen ám, de nem árt tisztában lenni a részletekkel, mert azért minden további nélkül nem juthatunk hozzá a hőn áhított lakáshitelhez.

Hirdetés

Hirdetés

Munkaviszony és jövedelem

Akárcsak az itthon dolgozóknál, a külföldön munkát vállalóknál is elvárás, hogy rendelkezz legalább 3-6 hónapos munkaviszonnyal, de van olyan bank, aki ennél hosszabb időt is elvár, míg hitelképes lehetsz nála. A legnagyobb esélyed akkor van, ha valamelyik Európai Uniós országban dolgozol, lehetőleg egy jól ismert multinál.

Előfordul, hogy a bank elvárja, hogy a béred legalább egy része a nála vezetett bankszámlára érkezzen, ahogy azt is nyilvánvalóan, hogy a munkaszerződésed határozatlan időre szóljon. Egyes esetekben nem elégednek meg a munkáltató által kiállított jövedelemigazolással, hanem kérnek a kinti adóhatóságtól is egy megerősítő iratot. Nem árt arra is gondolni, hogy a bank mennyiben tudja elfogadni az idegen nyelvű dokumentumokat, mert a fordítás akár extra költséget is okozhat az igénylésnél.

Egyetlen apró porszem a rendszerben, hogy logikusan forinthitelt forintból tudsz visszafizetni. Ergo, ha euróban kapod a béred, akkor azt valamilyen formában még forintra kell váltanod, hogy a törlesztőt kifizesd. Az itthoni forintos bankszámlán automatikusan megtörténik a váltás, de ne is számíts a középárfolyamra, a bank által megszabott árfolyam lesz az irányadó, ami természetesen rosszabb.

Nézd meg a kalkulátorunkkal, melyik számodra a legkedvezőbb hitel!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Elengedhetetlen a magyarországi lakcím

Ismerve a hazai és külföldi bérek közötti eltérést, nem is ez jelenti majd a legnagyobb gondot, sokkal inkább a lakcím igazolása. A szabályok szerint ugyanis annak a magyar állampolgárnak, aki hitelt venne fel egy hazai banktól, annak rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, amit igazolni is kell lakcímkártyával. Pontosan ezért, ha külföldön dolgozol, de belátható időn belül hazajönnél, akkor legjobb tanács, ha megtarthatod a hazai lakcímkártyát.

Persze az is előfordulhat, hogy nem akarsz itthoni lakcímet vagy egyszerűen nem tudsz igazolni magyarországi lakcímet, akkor már sokkal nehezebb helyzetbe kerülsz. A hitelfelvételhez elengedhetetlen egy olyan személy bevonása (adóstársként), akinek van állandó magyarországi lakcíme. Sőt ezen felül egy kézbesítési megbízottat is ki kell jelölnöd, aki vállalja, hogy a nevedre érkező küldeményeket számodra záros határidőn belül eljuttatja.

Mindebből is látszik, hogy az utóbbi megoldásnál sokkal körülményesebb a hitelfelvétel, ráadásul ebben az esetben egy másik személyre vagyunk rászorulva, ami szükségtelen terhet ró a vállunkra. Egyébként is körülményesebb külföldön dolgozóként itthon hitelhez jutni, érdemes tehát a helyzeted megkönnyíteni, és nem elvágni a „köldökzsinórt” vagyis a hazai lakcímet.

Nincs más hátra, mint a hitelfelvétel

Ha sikerül a kezdeti nehézségeken túljutni és az érthető módon megnövekvő papírhalmokon, akkor már nyert ügyed van. A bankok nem gördíthetnek akadályt a hitelfelvételed elé, ha teljesítetted a feltételeket, akkor ugyanolyan kondíciókkal adják meg számodra a hitelt, mintha itthon dolgoznál.

Sőt elképzelhető, hogy az adósminősítés során még kedvezőbb elbírálásban is részesülsz, ami akár alacsonyabb kamatban vagy más kedvezményekben köszön vissza. Ehhez arra van szükség, hogy minél jobban bebizonyítsd magadról, hogy a bank számára jó adós leszel és eleget teszel a fizetési kötelezettségednek.

Azért is vonzó az itthoni forintban történő hitelfelvétel, mert a hitelkamatok éppen történelmi mélyponton vannak. A rövid, éven belüli kamatperiódus választása esetén már 3%-os THM-mel is hitelhez juthatunk, viszont ha legalább 5 évre rögzítenénk a kamatot, akkor sem kell 4,5-5%-os THM-nél magasabbra számítani.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés