Lakáshitel: csökken a bankokra nehezedő kamatemelési nyomás?

Lakáshitel: csökken a bankokra nehezedő kamatemelési nyomás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-30
 

Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az oka: az elszaladó infláció és az emelkedő alapkamat teljesen átrendezte a pénzpiacot. Végre megcsillan a fény az alagút végén, a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

A COVID, majd azt követően a háború a magyar gazdaságra is kifejtette kártékony hatását. Az infláció drasztikusan emelkedett, a KSH adatai alapján októberben elérte a 21,1 százalékot. Erre válaszként az MNB is kamatemelési ciklusba kezdett, a jegybanki alapkamat értéke jelenleg 13,0 százalék.

Ebben a környezetben egyáltalán nem meglepő módon a hitelkamatok is elkezdtek emelkedni, hiszen a bankok kamatköltségére komoly hatással vannak a pénzpiaci hozamok, amelyek érdemben növekedtek az elmúlt időszakban.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történt 2020 óta?

Nézzük meg, hogyan is alakult a lakáshitelhez kapcsolódó referencia mutatók értéke 2020. márciusa óta, érdemes ezeket a számokat összevetni a hitelkamatok időbeli alakulásával.

Példaként nézzük meg a 20 évig fix kamatozású lakáshitelhez kapcsolódó számokat. (Az MNB statisztikái szerint jelenleg a futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök a legnépszerűbbek hazánkban.) Ennél a konstrukciónál érdemes a 20 éves futamidejű állampapírok referenciahozamát és a két évtizedre szóló BIRS mutató értékét megvizsgálni. (Ez utóbbi azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsön egymásnak 20 évre.)

Miért lényegesek ezek? Erős leegyszerűsítéssel a bankok sok esetben a hitelek forrását a pénzpiacról szerzik be, éppen ezért az ott elérhető kamat-, hozamszint a banki hiteloldalon költségként jelenik meg. Természetesen az összefüggés nem ilyen egyértelmű, de valóban a banki hitelkamatok némi időbeni csúszással, de lekövetik a referenciamutatók értékének változását.

Lakáshitelek kamatfelárának alakulása 2020-tól

A vizsgálat során a Bankmonitor szakértői a 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel ajánlatok THM értékének átlagát vették alapul.

Az jól látható, hogy mind a jelzáloghitel THM, mind a referenciamutató értéke érdemben emelkedett. Ugyanakkor a hitelköltségek változásának mértéke érdemben elmaradt a BIRS és az állampapír hozamok növekedésétől. Ez oda vezetett, hogy a két érték különbsége – ezt nevezhetjük kamatfelárnak – érdemben csökkent az elmúlt években. Gyakorlatilag a 2,50-3,50 százalékos értékről mérséklődött 0,50-1,50 százalékos érték közé, ami alapján a hitelek további drágulására lehet számítani.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az MNB jelentése alapján a hitelkamatok nagyságrendileg 3-4 hónapos késéssel követik le a referenciamutatók változását. Azonban így is érdemi kamatemelésre kell számítani, ugyanis a BIRS és az állampapírhozamok értéke érdemben emelkedett az elmúlt negyedév során.

Fontos
Ezek alapján is reális forgatókönyvnek tűnik, hogy a lakáshitelek átlagos THM értéke év végére elérje a 12 százalékot.

Csökken a kamatemelési nyomás

Ugyanakkor van jó hír is, a referenciamutatók értékének emelkedése ugyanis megtorpant, sőt, a hozamok az október közepén érvényes 11 százalék körüli szintről 8 százalékra mérséklődtek. Ha ez a szint tartósan megmaradna, akkor a banki kamatemelés is lelassulhat.

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy nem kell további drágulásra számítani, viszont a korábbi számok alapján indokolt 12-12,5 százalékos THM érték helyett elképzelhető, hogy „csak” 11,0-11,5 százalékos szintre emelkedik a kölcsönök éves költsége. Ehhez azonban fontos, hogy a jelenlegi tendencia tartós legyen.

Jelen állás szerint az elmúlt hetekben tapasztalható dinamikus átárazódás helyett egy valamelyest mérsékeltebb kamatemelési pályára kerülhetnek a kölcsönök.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés