Lakáshitel – Előminősítés, avagy menjünk biztosra!

Lakáshitel – Előminősítés, avagy menjünk biztosra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-25 Frissítve: 2022-08-27
 

Végre találtál egy megfelelő ingatlant, de nem tudod, hogy megkapod-e a hitelt? Nem tudod milyen dokumentumokat kér majd tőled a bank? Félsz, hogy kimarad valami és megbukik a hiteled? Nem bírod az ezzel járó stresszt? Nem tudod mennyi hitelt kaphatsz? Ha ismerősek ezek a gondolatok, akkor érdemes az előminősítés lehetőségével élned! A Bankmonitor szakértői ebben könnyedén segíthetnek. (Gábos Nikolett írása.)

A felsorolt aggodalmak akár jogosak is lehetnek, hiszen az ismerőseinktől rengeteg hasonló rémtörténetet hallottunk már. Az ilyen esetek mögött sokszor félreértések és téves információk állnak. Az viszont a jó hír, hogy egy jó hitelszakértő segítségével mindezek a kellemetlenségek elkerülhetők!

A kétségek eloszlatásának egyik eszköze az előminősítés: ez azt jelenti, hogy a pénzintézet a tényleges hiteligénylés előtt megvizsgálja a hitelképességünket. Az előminősítés során kiderül az összes információ, amely meghiúsíthatja a hiteligénylésünket, célunkat: ha például ingatlanvásárlás a cél, akkor érdemes előre gondolkodni és megvizsgálni meddig ér az a bizonyos takaró, azaz mekkora hitelt lehet felvenni adott jövedelem mellett. Így elkerülhető, az olyan ingatlanok választása, amelyek jelenlegi helyzetben, anyagilag elérhetetlenek számunkra.

Hirdetés

Hirdetés

Az előminősítést követően kössünk adásvételi szerződést

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a lakás kiválasztása és az adásvételi szerződés megkötése után keresnek finanszírozó bankot, ezzel azonban komoly fejtörést okozhatunk magunknak. Mi van akkor, ha a kiszemelt pénzintézet szerint nem vagyunk hitelképesek, vagy csak kisebb összegre vagyunk jogosultak? Mi történik akkor, ha a bank bírálati ideje tovább tart, mint az adásvételi szerződésben foglalt fizetési határidő?

Ilyen helyzetben már nem a legkedvezőbb megoldást fogjuk keresni, hanem alapvetően azt a bankot, amelyik hajlandó az adott keretek mellett hitelt nyújtani számunkra. Ha nem kapjuk meg a kért összeget, akkor szélsőséges esetben még az adásvétel is meghiúsulhat. Ebben az esetben pedig akár el is bukhatjuk a foglaló összeget, ami jellemzően a vételár 10 százaléka szokott lenni. A tét tehát nem kicsi, éppen ezért érdemes előre gondolkodni, bebiztosítani magunkat amennyire csak lehetséges.

Sikeres előminősítés esetén a banktól egy 15-30 napig érvényes ajánlatot is kapunk. Ennek birtokában már nekiállhatunk az ingatlankeresésnek, hiszen tudjuk, hogy a bank szerint mekkora hitelösszegre lehetünk jogosultak. További előny, hogy egy ilyen ajánlattal a készpénzes vevőkkel is felvehetjük a harcot! Hiszen az eladó is tisztán látja a mekkora kölcsönre vagyunk jogosultak, így neki sem kell aggódnia a vételár kiegyenlítése miatt.

Mit vizsgál a bank egy előminősítés során?

  • KHR: már a kezdetek kezdetén megvizsgálja a bank, hogy milyen adatok szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Ha esetlegesen korábban volt olyan hitel, amelyet legalább 3 hónapig nem fizettünk és az elmaradás meghaladta a minimálbér összegét, akkor annak nyoma van negatív információként. Ebben az esetben automatikusan elutasítják a kérelmünket. Figyelem! Ez akkor is érvényes, ha adóstárs volt a szerepkör a korábbi, elmaradással érintett hitelben.
  • Bankszámla kivonat: a hitelfelvétel során bekérik az előző 3 havi bankszámla kivonatot, amelyet szintén részletesen átnéz a bank. A kivonatokon vizsgálják, hogy minden hónapban beérkezik-e a munkabér, mínuszba megy-e a bankszámla egyenlege, vannak-e rejtett tartozások, szerencsejátékozás. Erről egy korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.
  • Jövedelemvizsgálat: már előre egy munkáltatói igazolást szükséges kérni, mert azon minden szükséges adat szerepel, ami a jövedelemvizsgálathoz szükséges. Az alapszabályok úgy szólnak, hogy 500 ezer forint alatt 50 százalékig lehet terhelni törlesztőrészletekkel a jövedelmet, míg 500 ezer forintot elérő fizetés esetében 60 százalék ugyanez a korlát. Gyakorlatban a bankok ezt a szabályt szigorúbban is vizsgálhatják.
  • Személyes, demográfiai adatok: Megnézik a személyes adatainkat is. Fontos szempont lehet egy banki bírálat során az is, hogy milyen ágazatban dolgozunk, mióta van munkaviszonyunk. De az iskolai végzettségünk is lényeges lehet. Ezeket az adatokat is megvizsgálja a pénzintézet az előminősítés során.

Gyakorlatilag a pénzintézet teljes egészében átvilágít minket, innentől már csak az lesz a kérdés; hogy az ingatlan megfelel-e a bank elvárásainak.

Az ingatlant is érdemes előzetesen megvizsgálni

Természetesen az ingatlannal kapcsolatos esetleges problémákra is fel lehet készülni. Például lehet a hiteligénylést megelőzően értékbecslést rendelni. Ezzel a lépéssel már azt is előzetesen megtudhatjuk, hogy a bank elfogadja-e fedezetként a kinézett lakást, sőt, az is kiderül, hogy mekkora összeget kaphatunk rá.

Jó tudni
Ha CSOK támogatást is igényelnénk a vásárláshoz, akkor különösen fontos lehet a lakás előzetes felmérése, ugyanis a jogszabályi feltételeket is megvizsgálja az értékbecslő.

Új építésű lakások esetében még egy fontos tényező felmerül, ez pedig a kivitelező átvilágítása, ő lesz ugyanis adott esetben az eladó. Könnyen megeshet, hogy nem engedi a hitelfelvételt a bank a vevő hitelképességétől függetlenül, mert a kivitelező céges adatai nem nyújtanak bizalomkeltő információkat. Az is előfordulhat, hogy a cégre időközben végrehajtást tesznek, ezen helyzet rendeződéséig a bank nem folyósítja a hitelösszeget.

Mi kell az előminősítéshez?

Jellemzően az előminősítéshez az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • Személyes okmányok másolata
  • Munkáltatói igazolás
  • Előző 3 havi bankszámla kivonat
  • Ingatlan adatai (amennyiben az ingatlan előzetes vizsgálatát is kérnénk)

Ilyen előminősítést a Bankmonitoron keresztül is lehet kérni. A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, amelyet adatkezelési nyilatkozattal hitelesít és továbbít a bank felé.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés