Lakáshitel előminősítés – Miért szükséges?

Lakáshitel előminősítés – Miért szükséges?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-28
 

Mit tehetsz, ha nem akarsz lecsúszni egy jó vételről, de nincs elegendő készpénzed? Az előminősítés segít abban, hogy felvehesd a kesztyűt a készpénzes vevőkkel szemben, mert pontosan tudni fogod, mennyi lakáshitelre számíthatsz. Ez a megoldás kézenfekvő, mégis sokak figyelmen kívül hagyják.

Képzeld el a következő helyzetet: hónapokon keresztül keresed a megfelelő lakást, amilyet mindig is szerettél volna. Megtalálod, minden tökéletes, sőt még alkudni is sikerül az árból.

Már épp elkezdenéd intézni a lakáshitelt, amikor felhív az eladó. Elmondja, hogy mennyire sajnálja, de miután veled beszélt, jött egy készpénzes vevő, és inkább neki adja el a lakást, mert gyorsan kell neki a pénz. Tipikus eset, sajnos.

Az eladó fél, mert „a lakáshiteles vevővel csak a probléma van”: mi van, ha nem kapja meg a hitelt, vagy csak többszöri próbálkozásra, hónapok múlva? Jobb ma a KP, mint holnap a hitel…

Hogyan veheted fel a versenyt a készpénzes vevőkkel egy lakáshitel előminősítéssel?

Tudtad, hogy már ingyenesen elérhető a bankoknál egy olyan szolgáltatás, amely lakáshitel felvétele előtt jövedelmed és egyéb személyes paramétereid alapján előminősít? Az előminősítés tulajdonképpen nem más, mint egy hitelbírálat, melynek végén megtudhatod, hogy jelenlegi élethelyzetedben mekkora kölcsönhöz juthatsz.

Fontos momentum ez, hiszen így kiderülhet, hogy meddig ér az a bizonyos takaró. Erről egy igazolást is kiad a bank, amit az eladónak megmutatva megnyugtathatod, hogy neked szinte azonnal a zsebedben van a pénz.

Mindezt anélkül, hogy egy forintot is kifizetnél a megvásárolandó lakásra, vagy tetemes összeget költöttél volna ügyvédre. Az előminősítés során a bank pontosan ugyan olyan bírálatot végez, mint egy sztenderd hitelbírálat alkalmával. Vagyis a végeredmény megbízható.

Nem akarod végig járni a bankokat? Akkor számolj velünk, add le az érdeklődésed, és segítünk elintézni a lakáshitel előminősítést is:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Miért is jó neked az előminősítés?

Nem csupán saját magadat nyugtathatod meg az előminősítéssel, hanem az eladók felé is komoly szándékról tanúskodhatsz egy hitelígérvénnyel a zsebedben. Kérj előminősítést (hitelbírálatot), amennyiben még nincs meg a megfelelő lakás! Ezzel időt nyersz, hiszen előbb végzi el a bank a személyi feltételek bírálatát, közben pedig van időd lakást keresni.

A lakáshitel előminősítésnek köszönhetően már a konkrét hitelkérelem benyújtása előtt tisztában lehetsz a hitelképességeddel, és kiválaszthatod a legmegfelelőbb lakáshitelt. Ha már a konkrét hitelkérelem elindítása előtt tisztában vagy a hitelképességeddel, elkerülhető, hogy feleslegesen fizess ki előzetes költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, a tulajdoni lap ára vagy a foglaló, ami a vételár 10 százaléka is lehet!

Mennyi időt vesz igénybe az előminősítés?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, a lakáshitelhez kapcsolódó előminősítés 2-3 héten belül elvégezhető. Megállapítják a bevállalható törlesztőrészletet és az ennek megfelelő futamidejű és összegű hitelösszeget.

Az előminősítéshez jövedelemigazolásra, utolsó 2-3 havi bankszámla kivonatodra, személyes okmányaidra és az igénylési csomagra van szükséged. Az ingatlannal kapcsolatban még semmit nem szükséges benyújtanod, vagy kitöltened.

Mit vállal a bank az előminősítés során?

Pozitív döntés esetén a bank egy igazolást/nyilatkozatot ad neked, amivel már bátran mehetsz ingatlant keresni. A bankok által kiadott igazolások eltérő időtartammal érvényesek. Van, ahol az előminősítés fix 6 hónapra szól, de van ahol az ügyfélminősítéstől függően csak 2-3 hónap.
Amennyiben az ajánlat érvényességi idején belül találod meg a megfelelő lakást, akkor a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell ismét benyújtanod. Friss bankszámlakivonatot, nyilatkozatokat azonban a végleges döntéshez bekérhetnek.

A lakáshitel egyik fő pillére a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye.

Miért ne mennél biztosra?

Sokkal megnyugtatóbb az eladó és vevő számára egyaránt, ha már egy előzetes jóváhagyással a zsebedben keresed álmaid lakását. Megkönnyítheti az alku folyamatát és gyorsabb átfutási idővel számolhatsz. Ez pedig lényeges szempontja lehet eladónak és vevőnek egyaránt.

Gyakran kérdezitek, hogy milyen kamatperiódusú lakáshitelt válasszatok. Mára már elmondható, hogy a bőség zavarával küzdünk! A hitelkamatokat 3 hónaptól egészen a teljes futamidőt lefedően tudod rögzíteni.
Mivel a törlesztőrészletedet a mindenkor aktuális kamatszint határozza meg, egyáltalán nem mindegy, hogy a futamidő során a lakáshiteled részlete 3 havonta, 1,3,5, vagy 10 évente módosulhat-e.

A példában a legalacsonyabb havi átlagos törlesztőrészletet 1 éves kamatperiódus választásával érheted el.

De az ábra legérdekesebb része mégis az, hogy ha a teljes futamidőre – jelen esetben 20 év – rögzíted a kamatodat, kedvezőbb THM-et érsz el, mintha 10 éves kamatperiódust választasz. Persze nem óriási a különbség, de arra mindenképpen felhívja a figyelmed, hogy amennyiben közel azonos kamattal a teljes futamidőt le tudod fedni, akkor miért vállalnál fel akár 10 évente is egy esetleges kamatváltozást.

A legalacsonyabb és a legmagasabb törlesztő közötti 9 017 forintos különbözet – esetünkben ez közel 20% – pedig a biztonság ára!

Érdemes tehát megfontolni a hosszabb kamatperiódusú lakáshitel felvételét, hiszen biztonságosabb, és nem emelkedik meg a törlesztőd, ha emelkedik az alapkamat. A másik megoldás lehet az is, hogy nyitsz egy lakástakarékot a hitel mellé, amiből betörleszthetsz a lakáshitelbe.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés