Lakáshitel: több banknál is kamatcsökkentéssel indult a tavasz

Lakáshitel: több banknál is kamatcsökkentéssel indult a tavasz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-02
 

A tavalyi év a kamatemelésekről szólt: az esztendő második felében szinte hétről hétre emelték a bankok a lakáshitelek és személyi kölcsönök kamatát. A helyzet azonban érdemben megváltozott, a kamatemelések kikoptak az elmúlt hónapokban. Sőt, az elmúlt időszakban több pénzintézet a kamatcsökkenés útjára lépett.

A 2022-es év a piaci jelzáloghitelek drágulásáról szólt. A szuper olcsó hitelek ideje lejárt, sokan azért döntöttek a hitelfelvétel mellett, hogy megelőzzék a további drágulást. Az év végére azonban a kamatemelkedés kifulladt, idén tavasz elejére pedig már megérkeztek az első „kamatcsökkentő” fecskék is.

Két bank is érdemben csökkentette lakáshitelének kamatát

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a jelenleg legnépszerűbb végig fix kamatozású és 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket, ennek során azt tapasztalták, hogy a végig fix kamatozású kölcsönöknél két pénzintézet is érdemben csökkentett a kamatokon az elmúlt hónapban.

Fix kamatozású lakáshitelek THM értékének változása február és március között

Hazánk legnagyobb pénzintézete az OTP érdemben, 0,5 százalékkal csökkentette lakáshitelének kamatát március elsejével. Emiatt egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű – nettó 500 ezer forint jövedelem mellett – lakáshitel THM értéke 0,57 százalékponttal mérséklődött a pénzintézetnél. Ez 7700 forint csökkenést eredményez a hitel törlesztőrészletében – ennyit spórolt az, aki egy hónapot kivárt a kölcsön igénylésével. (206 438 forintról 198 736 forintra mérséklődött a havi törlesztő.)

A többi pénzintézet érdemben nem változtatott a kondícióin, egyes ajánlatok esetében látható a THM értékének minimális változása.

Az egy évtizeden át fix kamatozású kölcsönök esetében hasonló a helyzet. Egy pénzintézet, az Erste Bank érdemben mérsékelte kölcsönének kamatát az elmúlt hónapban. Ennek köszönhetően egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön – nettó 500 ezer forint jövedelem mellett – THM értéke 1,10 százalékponttal csökkenne.  A kamatváltozás miatt a 14 700 forinttal mérséklődne a havi fizetnivaló. (204 807 forintról 190 098 forintra csökken a törlesztő.)

10 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM értékének változása február és március között

A többi bank jelen esetben sem változtatott a kamatokon.

Összességében tehát, a jelenleg legnépszerűbb lakáskölcsönök esetében – az MNB statisztikái alapján 2022. második negyedévében ez a két típus tette ki a teljes folyósított állomány 85,8 százalékát – két bank jelentősen csökkentett a kamatokon. Míg a többi pénzintézet nem változtatott érdemben a kondíciókon.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél jelentős kamatcsökkenést láthatunk

A szabad felhasználású jelzáloghitelének kamatát 4 pénzintézet is jelentősen csökkentette. Három bank a 10 éves kamatperiódusú konstrukció kamatát mérsékelte. A változás hatását egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön – nettó 500 ezer forint jövedelem mellett – példáján keresztül mutatják be a Bankmonitor szakértői.

A THM értéke a CIB Bank esetében 0,61 százalékponttal, az Erste Bank esetében 1,10 százalékponttal, míg a  MagNet Bank esetében 1,72 százalékponttal mérséklődött. A változás hatására a kölcsönök havi törlesztőrészlete 8000-23 700 forinttal csökkent. A többi bank érdemben nem változtatott a kondíciókon.

10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitelek THM értékének változása február és március között

A fix kamatozású jelzáloghitelek közül a Bankmonitor szakértői a 15 éves futamidejű konstrukciót vizsgálták meg részletesebben. Ennek egyetlen oka van, a CIB Bank érdemi 0,99 százalékpontos kamatcsökkentését követően ugyanis a konstrukció 8,89 százalékos kamat mellett már elérhető.  A változással egy 20 millió forint összegű kölcsön – 500 ezer forint nettó jövedelem mellett – THM értéke 9,40 százalékra csökkent.

Jó tudni
Ez a kamat és THM érték már a lakáshitelek között is versenyképes, pedig a szabad célú hiteleket a bankok jellemzően a lakáshitelekét érdemben meghaladó költségszinten szokták kínálni.

Fix kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel THM értékének változása február és március között

A CIB Bank mellett az OTP is érdemben, 0,5 százalékponttal csökkentette a szabad felhasználású jelzáloghitelének kamatát. A többi pénzintézet nem változtatott a kamatokon.

Mire érdemes figyelni?

A lakáshiteleknél, ha nem is rohamléptekben, de megindult a kamatok mérséklődése: két pénzintézet is érdemben mérsékelte a kamatokat. Várhatóan ez a folyamat az elkövetkező időszakban nem gyorsul fel, ettől függetlenül más bankok is a kamatok csökkentésének útjára léphetnek.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél komolyabb változásokat figyelhetünk meg, itt négy pénzintézet is jelentős kamatcsökkentést hajtott végre. Ez meglepő módon azt eredményezte, hogy a szabad célú kölcsönök kondíciói megközelítették a lakáshitelek költségét. Mit is jelenthet ez a gyakorlatban?

  • Lakásunk felújítását akár szabad célú hitelből is megfinanszírozhatjuk. Ez ugyan minimálisan drágább, mint egy felújítás célú hitel, de jóval kevesebb adminisztrációval jár, kevesebb dokumentumot kell benyújtanunk.
  • A szabad célú hitelek kamata érdemben csökken, az állampapírhozamok viszont nem változnak. Ez azt jelenti, hogy a hitelből vásárolt állampapírokon elérhető nyereség még tovább emelkedhet.
  • Bármilyen célunk legyen, azt jelenleg relatív olcsón, a lakáshitelkamatokhoz hasonló költségek mellett meg tudjuk finanszírozni.
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Jó tudni
A Bankmonitor Biztonság biztosítás védelmet nyújthat minden jelzáloghitellel rendelkezőnek: munkahelyünk elvesztése esetén ugyanis rendezik helyettünk a havi törlesztőrészleteket. Egy nem várt tragédia esetén pedig a az eredeti hitelösszeget – ez meghaladja az aktuális fennálló tartozást – kifizeti a biztosító. A lehetőségről innen tájékozódhatsz bővebben.”
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés