Lakáshiteles csoda: egyszerre emelkednek és csökkennek a kamatok

Lakáshiteles csoda: egyszerre emelkednek és csökkennek a kamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-10
 

Az elmúlt négy hétben látványosan csökkentek a hosszú távon fix kamatozású lakáshitelek szempontjából meghatározó kamatszintek. Megvizsgáltuk, hogy mindez ténylegesen mennyire jelent meg a lakáshiteleknél?

Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében az úgynevezett BIRS a legmeghatározóbb kamatmutató (a BUBOR hosszú futamidejű megfelelője).  A BIRS kamatok pedig 0,6-0,7 százalékponttal mérséklődtek az utóbbi hetekben.

 

A fenti kamatváltozás azonban érdemben nem jelent meg a bankok lakáshiteleinél:

  • A 10 éves kamatperiódusú hitelek átlagos kamatszintje minimálisan (0,09 százalékponttal) csökkent – szemben a 0,7 százalékpontos piaci kamatszint csökkenéssel).
  • Az 5 és a 20 éves kamatperiódus esetén az átlagos kamatszint azonban 0,07 százalékponttal emelkedett.

Az alábbi ábráról leolvasható a kamatváltozások teljes törlesztésre gyakorolt hatása (10 millió Ft, 20 évre felvett lakáshitel esetén). Az elmozdulás 5 éves kamatperiódusnál a legnagyobb: itt egy hónap leforgása alatt 235 ezer Ft-tal romlott az új hiteligénylők pozíciója, vagyis ennyivel kell többet visszafizetniük a teljes futamidő alatt.

A bankok tehát nem adták tovább a piaci kamatszintek csökkenését a lakáshitel kínálatukban. Ennek az az elsődleges oka, hogy 2018 elejétől a piaci kamatszintek emelkedésének (első ábra) csak a töredékét érvényesítették saját kamataikban.

Hitelfelvevőként érdemes tudni, hogy egészen extrém kamatkülönbségek is kialakulhatnak az egyes banki ajánlatok között, mely végeredményben egy 10 millió Ft-os hitelösszegnél (20 éves futamidőre, 10 éves kamatrögzítéssel) akár 2,5 millió Ft eltérést is eredményezhet a teljes visszafizetés vonatkozásában!

A körültekintő lakáshitel kiválasztás tehát változatlanul fontos: használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel Kalkulátorát, és vedd igénybe szakértőink támogatását, akik megkeresik a Számodra legkedvezőbb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés