Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-14 Frissítve: 2021-08-06
 

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és egyetemista is vagyok. Maximum alkalmi munkáim lesznek, így köthetek-e több lakástakarékot havi 20 ezres betéttel a saját meg a szüleim nevére is?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a választ is megadjuk rá.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Természetesen a lakástakarék megkötése során nem fogják megnézni, hogy az ügyfél konkrétan miből fog előtakarékoskodni. Így nem muszáj állandó jövedelemmel rendelkezni hozzá, elég, ha van olyan megtakarítás, amiből a befizetések teljesülni tudnak.

Már egy gyors számolással is utána lehet nézni, hogy mire lesz elég a külföldi munkából félretett pénz. Például ahhoz, hogy egy 20 ezer forintos megtakarításhoz a legrövidebb, 4 éves futamidő alatt összességében 960 ezer forintot kell befizetni (ehhez jön 288 ezer forint állami támogatás, vagyis összesen 1,25 millió forint lesz). Ehhez mérten kell eldönteni, hogy elég lesz-e a megtakarítás összege, főként, ha több szerződés megkötésén is gondolkodunk. A lakástakarékra szánt pénzt érdemes külön kezelni és egyéb célokból nem hozzányúlni.

Bármikor is kössünk lakástakarékot, fel kell tenni a kérdést, hogy vajon minden hónapban maradéktalanul teljesülni tud-e a befizetés? Érdeklődőnk esetében sokat segít, ha időközben befejezi az egyetemet és az állandó keresete után tudja fizetni a megtakarítást.

Ennek persze nincs akadálya, tehát nyugodtan fizethetünk több lakástakarékot is egyszerre. Azonban csak egy szerződésben lehetünk kedvezményezettek, a többi esetében valamely közeli hozzátartozót szükséges megjelölni (például a szülőket). Ha lejár a lakástakarék a családtag felajánlhatja a megtakarítás összegét a részünkre, így végső soron megtöbbszörözhető a lakáscélt szolgáló összeg.

Természetesen a mi érdekünk mindig, hogy rendben teljesüljenek a befizetések, hiszen így garantált, hogy az állami támogatással együtt fel tudjuk használni a pénzt. Ha mégis elmaradnánk a fizetéssel, akkor az utólag ugyan teljesíthető, de számolni kell azzal, hogy az állami támogatás egy részét elbukjuk. Tehát a rendszertelen befizetéssel nagyon vigyázni kell. Éppen ezért nem feltétlenül jó megoldás egy összegben sem rendezni a teljes évi megtakarítást.

Ha valamiért szükség lenne a pénzre, akkor azt a kamatokkal növelten 4 év előtt bármikor kivehetjük, azonban az állami támogatást elbukjuk. Érdemes tudni, hogy ha egy hosszabb lakástakarék esetében 4 év után mondanánk fel a szerződést, akkor az adott időpontig a teljes megtakarítás összegét megkapjuk.

Fizetési nehézségek esetén legfeljebb 1 évre szüneteltetni lehet a befizetést, ekkor az állami támogatás sem vész el, de a kiutálás időpontja későbbre tolódik. adott esetben kérhetjük a havi betét összegének a csökkentését is.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés