Lakástakarék: megmutatjuk, mi alapján érdemes választani!

Lakástakarék: megmutatjuk, mi alapján érdemes választani!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-15 Frissítve: 2021-10-08
 

A lakástakarékok esetében közös pont a 30%-os állami támogatás, ugyanakkor van, aki nem bízza a véletlenre, hogy melyik konstrukciót választja. A tapasztalataink szerint két fő ok miatt nyitnak számlát most az emberek, az egyik az ingyenes számlanyitás, míg a másik az elérhető legmagasabb megtakarítási összeg. A következőkben összegyűjtöttük, hogy hol kaphatjuk meg mindezt.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarékok, bár hasonlónak tűnnek, egyes jellemzőikben lényeges eltérések lehetnek. Ilyen például a futamidő, a betéti kamat, a szerződéses összeg, a lakáskölcsön kondíciói, vagy éppen az elérhető akciók és kedvezmények.

Éppen ezért történhet meg az is, hogy más lesz a legkedvezőbb választás azok számára, akik a számlanyitási díj minimalizálására, vagy a megtakarítási összeg maximalizálására hajtanának. Ergo azt az ajánlatot szeretnék, ahol a legkevesebbe kerül az induláskor a szerződéskötés, illetve a lejáratkor a legnagyobb összeget lehet a lakáscélra felhasználni.

A számlanyitási díj akciók esetében arra érdemes figyelni, hogy az ajánlat mellé nem kell-e valamilyen kapcsolt terméket (SMS-szolgáltatást, lakásbiztosítást, bankszámlát) igénybe venni, ugyanis ezek többletköltséget is jelentenek.

A megtakarítási összegnél két dolgot kell szem előtt tartani, mégpedig a hónapban meghatározott futamidőt és a betéti kamatot. Sok esetben adott futamidőn belül is eltér a lakástakarék konkrét lejárata (például 4 évnél lehet 46 vagy 52 hónap is), márpedig minél tovább teljesítjük a befizetést, annál nagyobb lehet a megtakarítás összeg is. Ezenkívül olyan ajánlatokat is ki lehet fogni, ahol magasabb kamat jár a befizetésekre.

Hirdetés

Hirdetés

Kedvező számlanyitás, vagy magasabb megtakarítás?

A Bankmonitor által követett ajánlatok közül a 6 éves lakástakarékokat meg is néztük, hiszen itt már több kedvezmény is elérhető, anélkül, hogy bármilyen kapcsolt terméket igénybe kellene venni.

Gyűjtésünkből jól látszik, hogy amennyiben a legnagyobb megtakarítás a cél, akkor a Fundamenta lakástakarék Gyarapodó ajánlata magaslik ki a mezőnyből. Ugyan számlanyitási kedvezményt nem kapunk, de ez esetben 1,15%-os betéti kamatot írnak jóvá a befizetések után, ami több mint tízszer nagyobb a versenytársakhoz képest, így összességében a betéti kamatok képesek kárpótolni a takarékoskodót a magasabb kezdeti költségekért. Azt is hozzá kell tenni, hogy a futamidő is itt a leghosszabb, hiszen 75 hónapig kell takarékoskodni.

Úgy is gondolkodhatunk, hogy a Fundamenta kamatkedvezményben részesíti azokat, akik éppen a megtakarítási összegben szeretnék a legtöbbet elérni. Mivel a futamidő alatt a betéti kamat lesz a versenytársakéhoz magasabb, ennek az előnyét a felhasználáskor tudjuk learatni, amikor lakáscélra használjuk fel a megtakarított összeget.

Ugyanakkor az Erste lakástakarék is kiemelkedik az akciók jóvoltából, hiszen amellett, hogy a lakástakarék egyhavi betét összegére csökkenti le a számlanyitási díjat (jelen esetben 20 ezer forint 44 ezer forint helyett), még partneri kedvezmény is elérhető. A Bankmonitor közreműködésével 24 ezer forintos visszatérítés is jár mellé Erzsébet utalvány formájában, ami szabadon elkölthető összeg. Így nemcsak a számlanyitási díjat térítik vissza, hanem azon felül még egy plusz összeget is kézhez kapunk.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Tehát, ha a számlanyitási díj lefaragása a cél és az, hogy szinte azonnal szabadon felhasználható kedvezményhez jussunk, akkor az Erste, míg ha a nagyobb megtakarításra hajtunk, akkor a Fundamenta konstrukciója bizonyul jó választásnak. Az Erste esetében a partneri kedvezmény már a megkötés után érzékelhető előnyt jelent, míg a Fundamentánál a magasabb betéti kamat előnyeit a felhasználáskor tudjuk kiélvezni a nagyobb megtakarításon keresztül.

    Természetesen a másik két lakástakarék ajánlatait sem szabad szem elől téveszteni. Az Aegon lakástakarék felére csökkentett számlanyitási díjat kínál a legalább 5 éves szerződésekre, emellett plusz termék igénybevételével akár a teljes számlanyitási díj is megspórolható. Az OTP lakástakarék aktuálisan csak kapcsolt termékkel teszi elérhetővé a kedvezményeit, viszont ha vállaljuk a lakástakarék SMS-szolgáltatását, a hűségvállalást és az OTP-s bankszámlát, akkor itt is ingyenesen megúszható a számlanyitás.

    Hirdetés
    Hirdetés