Lakásvásárlás vagy bérlés? – Itt a recept, hogy milliomos legyél

Lakásvásárlás vagy bérlés? – Itt a recept, hogy milliomos legyél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Az elmúlt időszakban nehéz volt olyan embert találni, aki ne gondolkozott volna el a lakásvásárláson. Örök dilemma számukra, hogy lakást vásároljanak vagy megelégszenek a bérléssel is. A következőkben megpróbálunk tanácsot adni a megoldáshoz, számszerűen bemutatva a két oldalt. Érdemes végigfutni cikkünket, mert ha jó döntést hozunk, akkor az milliókkal tesz minket gazdagabbá.

Sokak szeretnének lakást venni, akár befektetési céllal is

Az elmúlt években komoly emelkedés bontakozott ki az ingatlanpiacon, a saját lakást vásárolók mellett a befektetési célú vásárlás is felerősödött, egyes esetekben a tranzakciót felét is ők vihetik el. Az egyre vonzóbbá váló hitelkonstrukciók és állami támogatások is segítették a folyamatot, az áremelkedés viszont nemcsak a lakások értékét emelte meg, hanem az albérleti díjakat is.

Tradicionálisan magas a saját tulajdonú lakások aránya Magyarországon, a válság ebben sem hozott változást, legfeljebb egyes vevőknek ki kellett várniuk, míg jobbra fordul a helyzetük. A statisztikák szerint is egyre többen vásárolnak, ezért is készítettünk becsléseket arra vonatkozóan, hogy valóban olyan jó döntés lakást venni, mintha csak a bérlést választjuk.

Mindenki érezheti a számítások bemutatása előtt, hogy mindenképpen megéri a kinézett lakást megvásárolni, ha lehetőségünk van rá. A példánkban egy 22 millió forintos lakás szerepel, amihez van 6,6 millió forint önerőnk. Hitelhez 6%-os THM mellett juthatunk, ha a 20 éves futamidő felére rögzítjük a kamatot. A lakáshitelért havonta 121 ezer forintot kell fizetni, miközben a lakás bérleti díjából ennél 20 ezer forinttal fizetnénk kevesebbet. A saját ingatlanvagyonunk viszont az eltelt évek számával arányosan egyre nagyobb lesz, az éves hozam jelentősen meghaladja a biztonságos befektetéseken elérhető hasznot.

Hirdetés

Hirdetés

Hatalmas előnyre tehetünk szert

Érdemes azzal kezdeni, hogy az igazán nagy előnye a vásárlásnak a bérléssel szemben, hogy előbbi esetében a saját vagyonunk növekszik, míg utóbbinál erre nem kerül sor. Mivel a példában lakáshitelt kell felvenni a vásárláshoz, ezért csak fokozatosan nő a vagyonunk. Pontosan annak megfelelően, ahogy a tőkét visszafizetjük a banknak. Az időszak végén azért nőhet gyorsabban a vagyon, mint az elején, mert a törlesztőrészletnél is a futamidő végéhez közeledve egyre nagyobb arányban fizetjük vissza a tőkét.

A bérléssel összehasonlítva egyedül az első évben kisebb a vagyonunk, ami arra vezethető vissza, hogy az ingatlanvásárlás költségei kezdetben magasak. A 22 millió forintos ingatlannál az általunk számított 1,3 millió forint csak a legszükségesebbeket tartalmazza, például a szükséges felújítást vagy bútorok vételét nem. A következő években viszont már fordul a kocka, és ez így is marad a 20. év végéig, amikor is ingatlan vételárának teljes egésze minket illet (az ingatlan árnövekedése is), ugyanis tehermentes lesz a lakás.

Ha leteszünk a lakásvásárlásról, és a bérlést választjuk, akkor a következőképpen néz ki a számítás. A 6,6 millió forintos önerőből 200 ezer forintot levonunk a két havi kaució miatt, a többit szabadon befektethetjük. Jelenleg ezt az összeget csak nagyon alacsony kamat mellett tudnánk kamatoztatni, esetleg akkor lenne lehetőségünk nagyobb növekedésre, ha extrém magas kockázatot vállalnánk. Óvatos becsléssel, egy százalékos reálhozammal számolva 20 év után 12 milliónk lesz, ami mai értéken 7,7 millió. Nincs igazán miről beszélni, mert ezzel párhuzamosan a 22 milliós lakás áll.

Nézd meg, hogy a lakáshitelek közül, melyik a legkedvezőbb számodra!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Idővel a havi kiadások között sincs nagy különbség

Nincs kétség afelől, hogy a vásárlással nagyobb vagyont gyűjthetünk össze, mint bérléssel. Nem mindegy azonban, hogy a havi költségeink hogyan is alakulnak egyik, illetve másik esetben. A bérlésnél egyszerűbb dolgunk van, ott a kaució mellett a havi bérleti díj merül fel. Úgy számoltunk, hogy 5,5 százalékos a bérleti hozam évente, vagyis havi alapon 101 ezer forintot fizetünk a lakásért. A becsléseink szerint minden évben nő a bérleti díj, méghozzá olyan mértékben az infláció felett, mint ahogy az ingatlan piaci ára emelkedik.

Lakásvásárláskor sok költség adódik, amit nekünk kell állnunk az önerőn kívül. A hitelt már úgy szükséges felvenni, hogy abba belekalkuláljuk a használt lakás esetén fizetendő 4%-os vagyonátruházási illetéket, valamint az ingatlan árának 2%-ára rúgó egyéb költségeket, mint az ügyvédi díj. Ezentúl az állagmegóvás is a mi feladatunk, ami minden további nélkül elvihet évente 1%-ot. Mindent összeszámolva induláskor 140 ezer forint körüli összeg jön ki, amiből 121 ezer forint a hitel törlesztőrészlete.

Jelenlegi árakra visszaszámolva mindent azt kapjuk, hogy 12 évig a lakásvásárlásnak a havi szintre leosztott költségei meghaladják a bérlését. Vegyük észre, hogy az eltérés nem olyan mértékű, hogy az bármiben is megváltoztatná a korábbi összefüggést. Bőven megéri az áldozatot, mert az ingatlanvagyonunk egyre nagyobb lesz hitelből vásárlás esetén is. És azzal még nem is számoltunk, hogy mi lesz, ha az időszak elején bérbe adjuk a lakást, és átmenetileg egy olcsóbb ingatlanban húzzuk meg magunkat.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés