Legalább havi 400 ezres fizetést viszel haza? Mutatjuk a legjobb bankszámlákat!

Legalább havi 400 ezres fizetést viszel haza? Mutatjuk a legjobb bankszámlákat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-25 Frissítve: 2021-12-29
 

Vezető vagy egy nagy cégnél? Vagy mérnökként dolgozol? Információkat szeretnél arról, hogy az átlag feletti jövedelmed mellé milyen bankszámlákat érdemes választanod? Mi megmutatjuk, hogy a bankszámlák közül melyiknél úszod meg ingyenesen a számlavezetést! 400 ezer forint nettó jövedelem mellett vizsgáltuk meg, hogy milyen lehetőségeid vannak.

Ha a magasnak számító jövedelmed mellé nem találtál még megfelelő számlacsomagot, akkor most jó helyen jársz. A számlacsomagok némelyikét az úgynevezett prémium ügyfelek (az átlag ügyfélnél jobb jövedelmi és/vagy anyagi helyzetben lévők) számára tervezték meg. Most nettó 400 ezer forint jövedelemhez néztük meg a kínálatot. De vajon e számlacsomagok közül van-e olyan, ami olcsóbb az átlagos ügyfél számára is elérhető számlacsomagoknál? Erre a kérdésre próbáltunk meg válaszolni.

Amivel számoltunk

A nettó 400 ezres jövedelem mellé havi 8 db, összesen 100 000 forint értékű internetes átutalást, 30 darab, összesen 100 000 forintnyi bankkártyás vásárlást, 6 db, összesen 70 000 forint értékű csoportos beszedési megbízást, 1 db 20 000 forintos állandó átutalást és 2 db, összesen 110 000 forintos készpénz-felvételt vettünk figyelembe. Az is fontos, hogy a kalkulációt az ingyenes készpénz-felvételi nyilatkozattal egészítettük ki. Az alábbi 2 táblázat mutatja meg, mire jutottunk: az első éves költségek szerinti sorrend az első táblázatban, míg a második évtől számított sorrend a második táblázatban látható.

Hirdetés

Hirdetés

Az 1. évi TOP5

Ha teljesíteni tudjuk a feltételeit, akkor az első éves költségek szerint a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomag lehet a legkedvezőbb megoldás. A fenti tranzakciók mellett teljesen ingyenesen vezeti a bank a folyószámlánkat. Ennél a számlánál az ingyenes számlavezetéshez nettó 400 ezer forintos jóváírás érkeztetés a feltétel. 2018 végéig legfeljebb 3 részletben érkezhet az összeg, míg 2019 elejétől már egy összegben várják. Akkor is ingyenesen vezeti a bank a számlánkat, ha legalább 8 millió forint megtakarítást helyezünk el náluk. Lehet ez folyószámlán, bankbetétben, értékpapírokban is. Azt fontos megjegyeznünk, hogy ez az egyetlen, kifejezetten prémium számlacsomag az első éves díjak szerinti TOP5-ben, és mindjárt az 1. helyen találjuk.

Második helyre a Bankmonitornál nyitva, a 0 Ft-os kondíciónak megfelelően a CIB ECO bankszámla futott be. Ezzel a számlával az első évben szintén ingyenesen meg tudjuk úszni a számlavezetést. Itt már a nettó minimálbérnek megfelelő jövedelem állandó megérkezése elegendő az ingyenes számlavezetéshez.

Az első éves sorrend első 5 helyezettje közé még a Gránit Bank, az OTP Bank és a MagNet Bank 1-1 számlacsomagja került bele. Utóbbi kettő nem meglepő módon a Smart és a Diamond csomag.

Az első éves költségek nem mondanak el mindent a bankszámlák hosszú távú költségszintjéről, de a második évtől felmerülő költségeket sorba rendezve már megállapíthatjuk, hogy több évre tervezve melyek a legolcsóbb számlák. Az alábbi táblázat a második évtől esedékes díjakat tartalmazza.

TOP5 a 2. évtől

A cikk elején feltett kérdésünket sikerült megválaszolnunk. Létezik olyan prémium számlacsomag, ami olcsóbb az átlagos ügyfél számára is elérhető számlacsomagoknál. Az első évhez hasonlóan, a 2. évtől is a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomagja lett a befutó. Abban az esetben marad ingyenes a számlacsomag, ha a számlához kapcsolódó bankkártyás vásárlásaink összege a tárgyévet megelőző évben eléri az 500 ezer forintot. (A táblázatunkban havi 100 000 Ft, azaz évi 1,2 millió Ft bankkártyás vásárlás szerepel.) Ekkor a bankkártyánk éves díja 0 Ft, míg ellenkező esetben az 5 901 Ft-os éves kártyadíj 12-ed része lenne az 1 hónapra jutó számlaköltségünk.

Az OTP Bank Smart számlacsomagja a rangsoraink kedvező helyén szokott szerepelni. Most sem okozott csalódást, és befutott a második helyre. A jövedelemérkeztetési feltétel 35 év alattiak esetében a nettó minimálbérnek megfelelő összeg, míg 35 év felettieknél nettó 150 000 Ft.

A második éves költségek TOP5-ös rangsorába befért még a Gránit Bank és a MagNet Bank számlacsomagjai mellé az UniCredit Bank Superior Gold számlacsomagja is. A CIB ECO bankszámla pedig kiszorult az első 5 helyről.

A Bankmonitor Bankszámla kalkulátora segítségével nézd meg, hogy Neked melyik számlacsomag lenne a legjobb választás!

Mi történik, ha nem teljesítjük a feltételeket?

Az első év TOP5 helyezettjét vizsgálva, két számlacsomagnál 1000 forintos értékhatárnál nagyobb költségünk keletkezhet, ha nem teljesítjük a jóváírási feltételeket! Ezeket mutatjuk most be.

Lássunk még néhány részletet a kategória győztesének kikiáltható Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomagról! A normál lakossági Raiffeisen-ügyfelekhez képest szélesebb körű befektetési alap paletta áll rendelkezésre a prémium ügyfelek számára. Például több befektetési alap az Aegon, az OTP és a Hold (korábbi Concorde) Alapkezelőktől.

Azonban fel kell hívnunk arra is a figyelmet, hogy például szankciós mértékű, havi 10 479 Ft-os számlaköltség is terhelhet bennünket, ha a számlacsomag feltételeinek nem minden hónapban felelünk meg. Ez akkor kerül terhelésre, ha nem érkezik a számlánkra a legalább havi 400 ezres jóváírás (2019-től már egy összegben), vagy nincs legalább 8 milliós megtakarításunk a banknál. Ha bármelyik feltételt teljesítjük, ingyenes a számlavezetés.

Hasonlóra a CIB ECO számlacsomagnál is felhívjuk a figyelmet. Amennyiben valamelyik hónapban nem érkezik legalább a nettó minimálbérnek megfelelő jóváírás a számlánkra, akkor a bank 1 941 Ft-os számlavezetési díjat terhel!

Kényelmi szolgáltatások

Az eltérő jövedelmi helyzet eltérő igényeket produkálhat. Az anyagi jóléttel járó többletkiadások elsősorban a bankkártyás vásárlások számán és összegén tükröződnek leginkább. Ez az ügyfélszegmens az, amelyik elvárja a kiemelt figyelmet, amikor pénzügyeiről van szó. Épp ezért a bankok dedikált tanácsadót biztosítanak számukra, hogy az ügyfelek bankfióki várakozási ideje ezzel is csökkenjen. Néhány esetben a bankszámlához elérhető termékkör is bővül azzal, ha a banknál a lakossági ügyféltípus helyett a prémium kategóriába kerülünk.

Tedd rendbe a pénzügyeidet! Nézd meg a többi kalkulátorunkat is!

1
Hirdetés
Hirdetés