Legjobb magyarországi befektetések 2015-ben: itt a lista

Legjobb magyarországi befektetések 2015-ben: itt a lista
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-27 Frissítve: 2021-09-14
 

Csaknem 10 hónap telt el a 2015. évből. Ilyenkor megéri visszatekinteni, vajon melyik befektetések érték el a legmagasabb hozamokat az elmúlt kb háromnegyed év során. A Bankmonitor összegyűjtötte az idei év legjobban sikerült befektetéseit, köztük olyanokat is, amelyekkel akár 32%-os hozam is teljesíthető volt. Hogy pontosan melyik alapokat kellett ehhez az év elején megvásárolni, kiderül az alábbiakból.

Az év háromnegyedén túlvagyunk, érdemes lehet hát visszanézni, melyek voltak a legsikeresebb befektetési alapok 2015 eddig eltelt hónapjaiban. Mint az az alábbiakból is kiderül, azok, akik ezekre ráéreztek, milliónként akár 320 ezer forintot nyerhettek az elmúlt 10 hónap során, a legjobb hozam ugyanis 32% volt.

Természetesen ehhez jelentős kockázatvállalásra is szükség volt, amit csak a megtakarítók szűk körének volt ajánlott meglépni. Az alábbiakban csak azokat az alapokat nézzük, amelyek befektetési jegyeit forintban bocsátották ki. Tartsd fejben azt is, hogy a múltbeli jó teljesítmény nem jelent garanciát arra, hogy az a jövőben is folytatódni fog.

Felkeltették érdeklődésedet a befektetési alapok? Add meg elérhetőségeidet, szakértőnk felhív, és minden kérdésedre válaszol!

1

7,8% kötvényalappal

Az év eddigi hónapjaiban kötvényalapokkal akár 7,8%-ot is el lehetett érni. Pontosan ennyit hozott ugyanis az Erste Bond International HUF alap. A kötvényalapok a befektetési alapok egyik legkevésbé kockázatos válfaját képviselik.

6,1% vegyes alappal

Azok, akik a kötvényalapokénál nagyobb kockázat vállalására is hajlandóak voltak, a kötvényeket és részvényeket egyaránt tartó vegyes alapok között válogathattak. A mindkét értékpapírtípust (kötvény és részvény) közel egyenlő arányban tartalmazó kiegyensúlyozott vegyes alapok között az OTP Paletta érte el a legmagasabb hozamot január óta. Ez 6,1%-ot ért el ez elmúlt 10 hónap során, mögötte pedig a több mint 13 éves múlttal rendelkező a Concorde 2000 végzett 5,28%-kal. Érdekes, hogy a vegyes alapok kisebb hozamra voltak most csak képesek, ha a kötvényalapokkal hasonlítjuk őket.

32% részvényalappal

Az befektetési alapok között az egyik legkockázatosabbnak számító részvényalapok tíz legjobbjának hozama mind meghaladta a 21%-ot. Ezek kapcsán érdemes megfigyelni, hogy a tizes lista első hat helyezettje mind a budapesti BUX indexre épülő ún. indexkövető részvényalap. A legsikeresebb alap az OTP Tőzsdén Kereskedett Indexkövető alapja volt, aminek árfolyama 32%-ot emelkedett év eleje óta.

További érdekesség, hogy a legjobban teljesítő részvényalapok tizes listájába három orosz részvényekbe fektető alap is beférkőzött. Ezek közül a legsikeresebb az OTP Orosz Részvény Alap volt  25,28%-os hozammal.

14% abszolút hozamú alappal

Jelenleg az egyik legnépszerűbb befektetési alapok az abszolút hozamú alapok, amelyek egyedüli célja, hogy bármilyen helyzetben pozitív hozamot tudjanak felmutatni. Ennek érdekében szinte bármilyen értékpapírt tarthatnak, és az árfolyamesésekből is profitálni tudnak.

Az abszolút hozamú alapok között a Concorde alapok teljesítettek messze a legjobban. Ehhez elég, ha azt megemlítjük, hogy a tíz legjobb alap közül az első öt helyezett a Concorde alapja, a TOP 10-ben pedig összesen hat alapja szerepel az alapkezelőnek. Mind közül a legsikeresebb a Citadella Származtatott alap, amelynek év eleje óta 14%-ot nőtt az árfolyama, de 3 évre visszatekintve is folyamatosan kétszámjegyű volt az éves hozama.

8,5% ingatlanalappal

Már hónapok óta az ingatlanpiaci áremelkedéstől hangos a média. Azok, akik ebből részesülni szerettek volna, de ezt kisebb pénzzel tudták (vagy akarták) megtenni, ingatlanalapokba is fektethettek. Vajon jól lehetett járni ezekkel is? Az eredmények azt mutatják, hogy mindenképpen.

A legsikeresebb ingatlanalap, a Raiffeisen Ingatlan Alap  árfolyama 8,5%-ot emelkedett év eleje óta, de a második helyre szorult MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata is 6,7%-os hozamot tud felmutatni ugyanezen az idő alatt. Ez utóbbi azok számára lehet jó választás, akik nem akarnak 10 millió forintot egy ingatlanalapba fektetni. A Raiffeisen alapjába ugyanis ennél kisebb összeget nem lehet befektetni.

Mennyit nyert, aki megtalálta a legjobbakat?

Tegyük fel, hogy valaki az év elején 1 millió forintnyi megtakarítását a fenti öt alapkategória között egyenlő arányban osztotta szét, és mindegyikben a legjobb 10 hozamának átlagát érte el! Ebben az esetben 89 410 forinttal nőtt megtakarítása, vagyis 8,9%-os hozamnak örülhetett eddig kevesebb, mint egy év alatt. (Adózás után ez 69 470 forintos nyereséget jelent.) Összehasonlításképpen: egy idén februárban megvásárolt kockázatmentesnek tekinthető 1 éves állampapír mindössze 3%-ot fizet a teljes, 12 hónapos futamidejének lejárta után.

Ha a maximálisan elérhető megtakarítást nézzük, akkor könnyen kiszámíthatjuk, hogy ugyanez a megtakarító a forintban kibocsátott befektetési alapokkal év eleje óta legfeljebb 320 100 forintot szerezhetett. (A kamatadó és az EHO levonása után ez 249 678 forintos nyereséggel egyenlő.) Ehhez azonban meg kellett találni a legjobb alapot – jelen esetben OTP Tőzsdén Kereskedett Indexkövető alapját -, majd a megtakarításra szánt teljes összeget ebbe kellett befektetnie. Ez azonban egy nagyon kockázatos lépés lett volna. Nem ajánlott ugyanis egy 1 millió forintos megtakarítás egészét egyféle befektetési formába tenni, főleg nem egy kockázatos részvényalapba.

Ennek szemléltetésére a legjobb, ha megnézzük, hogy a legkevésbé sikeres (forintban kibocsátott) részvényalapok árfolyamai 20% körüli veszteséget könyvelhettek el év eleje óta. Akik tehát ezekbe tették 1 millió forintjukat, azok befektetései nem, hogy hozamot nem értek el, de pillanatnyilag éppen 200 ezer forintos veszteséget mutatnak.

Érdekelnek a befektetési alapok, de maradtak benned kérdések? Add meg elérhetőségeidet, szakértőnk felhív, és minden kérdésedre válaszol!

Hirdetés
Hirdetés