Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?

Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-02 Frissítve: 2024-05-31
 

Nagyon sokféle állami támogatás érhető már el hazánkban. A különböző kedvezményeket eltérő feltételekkel lehet igényelni és nem mindet lehet összekombinálni. Nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, több millió forint múlhat ugyanis az okos döntésen.

A lakásvásárlás előtt állók több lakástámogatást is elérhetnek, amelyek közül nem is olyan egyszerű választani, ugyanis nem mindig a legolcsóbb konstrukció bizonyul a legjobbnak. A Bankmonitor szakértői most egy konkrét élethelyzeten keresztül mutatják be a különböző lehetőségeket:

Egy család új lakást vásárolna, a vételár 50 millió forint, ehhez van a családnak 30 millió forint megtakarítása. Van két meglévő gyermek és a harmadik baba is úton van már: 2 hónapos terhes  feleség.

1. Csok támogatás és Babaváró hitel

Adja magát,  hogy a család a csok támogatást kihasználja: új épitésű lakásra 3 gyermekkel 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Nem is vállalnak igazán kockázatot, hiszen már úton van a harmadik gyermek.

E mellé a Babaváró hitel lehet még ideális választás, hiszen a konstrukció már egy gyermek születése esetén kamatmentessé válik. (A baba pedig már úton van.) Az azonban kiemelten fontos, hogy a Babavárót már a gyermek megszületése előtt megkapja a család, ugyanis csak így jár ezen baba után a kamatmentesség. A maximális 10 millió forintra 20 éves futamidő esetén 10 525 000 forintot kellene visszafizetniük, vagyis mindössze az állami kezességvállalás díját kell rendezni a tőkén felül.

Vagyis összességében az 50 millió forintértékű lakás megvásárlására 40 525 000 forintot kellene kifizetnie a családnak. Ez nagyon jó megoldásnak tűnik, de találni ennél kedvezőbbet is!

Egy 50 millió Ft értékű új lakás vásárlására kifizetendő összeg különböző támogatások igénylése esetén

Hirdetés

Hirdetés

2. A csok támogatás és a Babaváró mellé az áfa-visszatérítési támogatás is járhat

Az idei évtől a csok támogatás mellé további extra támogatások is elérhetők. Ilyen például az adó-visszatérítési támogatás, illetve a vagyonátruházási illeték elengedése.

A család például az új lakás vételárának az adótartalmát is visszaigényelheti, hiszen az otthonteremtési kedvezményt is igénybe veszik a vásárláshoz. Ez adott esetben 2,38 millió forint lenne, ez az összeg ráadásul a vételárra fordítható, vagyis helyettesíthet más forrást. Adott esetben például a Babaváró hitel összegét is csökkenteni lehetne, így elégséges lehet csupán 7,62 millió Babaváró.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Június végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az illetékmentesség ugyancsak érvényes lehet a családra, hiszen csok támogatást is igényelnek. Ez adott esetben 2 millió forint utólagos díjelengedést eredményezne. (Az illeték összege alapesetben a vételár 4%-a) Ez nem képezi a vételár részét, de nagyon jól jöhet a családnak.

Ezt a megoldást választva a családnak összességében kicsivel több, mint 38 millió forintot kellene kifizetnie a lakásvásárlás során. De még ennél is találni jobb megoldást.

3. Lakáshitel igénylése a támogatások mellé

Kicsi furcsának tűnhet, de egy lakáshitel igénylésével még tovább csökkenhet a család kiadása. Ezzel ugyanis kihasználható a gyermekek után járó tartozáselengedés, amelyet csak lakáshiteleknél (pontosabban lakáscélú jelzáloghiteleknél) lehet érvényesíteni. Márpedig a harmadik baba érkezésekor ez 4 millió forint elengedést jelentene.

Fontos, hogy a Babaváró igénylése és a lakáshitel folyósítása megtörténjen mindenképpen a baba megszületése előtt. Viszont például a tartozáselengedéssel már nem kell megvárni a baba érkezését, ugyanis a terhesség 12. hetét betöltött magzat már megszületett gyermeknek minősül.

Így az 50 millió forintos vételár az alábbiakból tevődne össze:

 • 30 millió forint önerő
 • 10 millió forint csok támogatás
  2,38 millió forint adó-visszatérítési támogatás
 • 4 millió forint lakáshitel
 • 3,62 millió forint Babaváró hitel

A családnak pedig összességében 33,86 millió forintot kellett kifizetni a lakásért. (A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy a lakáshitel futamidejének 4. hónapjában történik meg a gyermek után elérhető tartozáselengedés.)

Milyen lakáshitelt érdemes a családnak választania?

Érdemes megvizsgálni azt a kérdést, hogy milyen lakáshitelt vegyen fel a család, ugyanis a speciális helyzet erősen megboríthatja a szokásos kiválasztási elveket.

Például nem lesz lényeges a kamatperiódus, hiszen a kölcsönt pár hónapon belül előtörlesztik a támogatásból. Ami számít az a kamat tényleges nagysága. Előfordulhat, hogy a legrövidebb kamatperiódusú kölcsön lesz az ideális, mert annak a legkisebb a kamata. (Hiszen a család erre a pár hónapra sem szeretne magas kamatot fizetni, kockázati szempontok pedig jelen esetben nem merülnek fel.)

A futamidő meghatározásánál is újfajta szempontok győzedelmeskedhetnek. Az elérhető leghosszabb futamidőt választva lesz ugyanis a törlesztőrészlet a legkisebb. Így ebben az esetben csökken a legkevésbé a fennálló tartozás a támogatás betörlesztéséig. Ez akkor fontos, ha 4 millió forintot igényel a család, ugyanis az teljes egészében elengedésre kerülhetne, éppen ezért a lehető legkisebb törlesztőt érdemes bevállalni.

Ezen elvek alapján a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának segítségével végül egy 5 éves kamatperiódusú, 30 éves futamidejű kölcsönre esett a család választása, amelynek THM értéke 3,55%.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

4. Még akár a felújítási támogatást is ki lehet használni

A 3. megoldással fizetné a család a legkevesebbet a házért. De tényleg érdemes a Babaváró hitelből csak 3,62 millió forintot felvenni? Hiszen a Babaváró csak egyszer igényelhető, éppen ezért a csökkentett összeg felvételével több mint 6 millió forint kamatmentes hitelt hagyna ott a család.

Nem kell azonban feltétlenül kevesebb kölcsönt igényelni, a plusz forrást ráköltheti a család akár magára az új ingatlanra is. Olyan elemeket csináltathatnak meg belőle, amelyek nem voltak benne az új építésű lakás árában: szereltethetnek be klímát, vagy redőnyök és szúnyoghálók kerülhetnek az ablakokra. De kertes háznál ilyen lehet a végleges kerítés kialakítása, vagy egy kocsibálló, szaletli építése is.

De nem csak az elérhető plusz forrás miatt érdemes ezeket a dolgokat gyorsan megcsináltatni. Az idei évtől igényelhető felújítási támogatás miatt a munkálatokat akár féláron is megcsináltathatja a család, hiszen a költségvetés felét, legfeljebb 3 millió forintot visszakaphatnak az államtól.

Összegzés

Már a Babaváró és csok kombinálása is nagyon kedvező megoldásnak tűnik, hiszen a család az 50 millió forint értékű lakásért kicsivel több, mint 40 milliót kell, hogy kifizessen. De a lehetőségek további vizsgálatával a kiadás lefaragható akár 34 millió forint alá. Ezzel a ház körül eredetileg későbbre tervezett munkálatokra is lehetne forrás, amelyekre pedig még a felújítási támogatást is igénybe lehetne venni.

Ezen az egyetlen példán keresztül jól látszik, hogy mennyire nehéz a legjobb megoldást megtalálni. Éppen ezért érdemes lehet szakértőhöz fordulni, aki ismeri az összes támogatás részletét és segít kiválasztani mindenki számára a legjobb megoldást.

A Bankmonitor alábbi kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizhető, hogy milyen otthonteremtési támogatásokra lehettek jogosultak jelenleg:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés