Lejáró lakástakarék szerződésed van? Erre figyelj nagyon!

Lejáró lakástakarék szerződésed van? Erre figyelj nagyon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-04 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakástakarékkal kapcsolatban merültek fel bennem kérdések, melyekre választ szeretnék kapni. Lehet-e egymás után ugyanarra az adószámra több LTP szerződésnél is állami támogatást kapni. (az előző lezárva, kifizetve, és újabbat indítanék). A két egymás utáni szerződés ideje lehet-e 10 évnél hosszabb? Tehát lehet-e ugyanarra az adószámra kétszer 10 évig kapni állami támogatást? 2) Szerződéskötés előtt van-e mód ellenőrizni, hogy az adószám szabad-e LTP tekintetében (egy családtagom használta a saját javára, nem vagyok biztos benne, hogy nem kötött-e újabb szerződést, és jelenleg nem tudom megkérdezni).? A kérdéseket a Bankmonitor egyik érdeklődője tette fel, most pedig a szakértői válasz is megérkezett.

Használd a lakástakarék kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az érdeklődőnkhöz hasonlóan sokakban felmerülhet ez a kérdés, mivel úgy gondolják, hogy a futamidő lejártával a lakástakarék is lezárásra kerül, és az csak a felhasználásra vár a továbbiakban, vagyis tiszta lappal lehet indulni. Azonban a szabályok úgy szólnak, hogy egy adószámmal egyszerre csak egy lakástakarék szerződésben lehetsz kedvezményezettként megjelölve (vagyis ekkor jár az állami támogatás). A lakástakarék lejártával, ha a megérkező kiutalási értesítőre nem válaszolsz, akkor maximum 10 évig tovább pörög a szerződés. Attól, hogy nem használtad fel, ez még élő szerződésnek számít, így az adószám továbbra is foglalt marad.

Ugyanakkor, ha nincs kilátásban lakáscél és bent hagyod a pénzt a számlán, erre a betéti kamatokat továbbra is megkapod (jelenleg 0,1%). De azt is megteheted, hogy az eddig megszokott módon továbbra is fizeted a megtakarítást, mert ekkor a maximum 10 éves lejárati időig a betéti kamatokon kívül a 30%-os állami támogatás is járni fog. Természetesen a lejárat és az azt követő felhasználás után bármikor nyitható új lakástakarék.

A szerződésmódosítás pedig abban az esetben lehet célszerű, ha nem csak a megtakarítási részre, hanem a lakástakarékhoz járó lakáskölcsönre is igényt tartanál. Ekkor a futamidőre járó teljes szerződéses összeg fog a rendelkezésedre állni, viszont a számlanyitási díj különbözetét és a szerződésmódosítási díjat is ki kell fizetni.

Arról pedig, hogy az adószám foglalt-e a Magyar Államkincstárnál lehet érdeklődni, hiszen az állami támogatás lakástakarékpénztárak felé való átutalását is ez az intézmény bonyolítja le.

Ugyanakkor egy érdekes kérdés felmerülhet még, ha például szükséged van arra, hogy a lehető leghamarabb meg tudj kötni egy új szerződést (tipikusan egy lakáshitelbe való betörlesztéskor). Érdemes tudnod, hogy ha a kiutalási időszakban nyilatkozol a felhasználásról, az adószámod már ekkor felszabadul. Vagyis így már semmi akadálya, hogy egy új lakástakarék szerződést köss. Viszont előfordulhat, hogy a kincstár és a lakástakarék átfutási ideje lassabb, és ekkor adószám ütközésről kapsz levelet. Ugyanakkor, ha a régi lejárata utánra időzíted az új lakástakarék fizetését, akkor problémád nem adódik ebből, és az állami támogatás összegét sem bukod el.

Arra pedig, hogy egyszerre kettő vagy akár több lakástakarékot is fel tudj használni, az a kiskapu, hogy valamilyen közeli hozzátartozó részére is kötsz szerződést. Ilyenkor te leszel a szerződő, aki fizeti a megtakarítást, a családtag pedig a kedvezményezett, aki rendelkezhet vele. Ő pedig a te lakáscélodra is felajánlhatja a megtakarítás összegét.

Hirdetés
Hirdetés