Less be egy pillanatra a leggazdagabbak világába!

Less be egy pillanatra a leggazdagabbak világába!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-30 Frissítve: 2021-08-06
 

A leggazdagabb magyarok listáját ismerhetjük több helyről is, azonban azt nehéz megállapítani, hogy pontosan hányan tartoznak a felső tízezerbe. Becslések szerint minden vagyont (ingatlant is) beleértve 200 ezer háztartásnak lehet 70 millió forintnál többje, közülük is viszont csak minden negyediknek van privátbanki számlája. Akinek már ennyi pénze van, annak a bankok teljesen személyre szabott szolgáltatással állnak rendelkezésére. De ne higgyük azt, hogy teljesen más helyen kamatoztatják a pénzüket, mint egy kisbefektető.

Mennyien lehetnek a legvagyonosabbak?

Sokaknak csenghet ismerősen a prémium illetve a privátbank kifejezés, azzal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy tulajdonképpen miről is van itt szó, és hányan lehetnek hazánkban, akik ezt megengedhetik maguknak. Vagyis, hogy tulajdonképpen mekkora a legtehetősebb háztartások tábora, és összességében mekkora vagyonnal rendelkeznek.

A jegybank statisztikái szerint a háztartások pénzügyi vagyona az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett, ha mindent beleszámítunk, akkor március végén mintegy 45 ezer milliárd forintnyi pénzügyi vagyonunk volt. Figyelembe véve, hogy nagyjából 4,1 millió háztartás között oszlik meg ez vagyon, egy családra átlagosan 10 millió forint jut, egy felnőtt lakosra pedig durván 7 millió forint. Magyarul, a statisztikák szerint átlagosan mindenkinek ennyi mozdítható pénze lenne az ingatlanon és egyéb ingóságokon kívül.

Fontos kérdés az is, hogy hogyan oszlik meg a vagyon a társadalom egyes csoportjai között. A TÁRKI kutatása szolgáltat ehhez alapot, viszont ebben az esetben nemcsak a pénzügyi, hanem az ingatlan és ingó vagyon együttesen szerepel. Ezért is jöhetett az ki, hogy a háztartások mintegy fele (2 millió háztartás) 7 millió forint alatti vagyonnal rendelkezik, míg további 45% lehet az (1,8 millió háztartás), akinek a vagyona már 7 és 70 millió forint között szóródik. Az utóbbi csoport egy része már jó eséllyel tartja prémium, de akár privátbankban is a megtakarítását.

Azonban a maradék 5% az (200 ezer háztartás), amelyik a legvagyonosabb réteget adja hazánkban, itt a háztartási vagyon 70 millió forinttól indul és határ a csillagos ég. Az amerikai Knight Frank ingatlanpiaci tanácsadó cég szerint 13 100 olyan ember van hazánkban, aki dollármilliárdosnak számít és a vagyona a 280 millió forintot is eléri, ezen belül 570 főnek van legalább 3 milliárd forintja..

A TÁRKI becslése alapján az említett 200 ezer felső osztályba tartozó háztartás egynegyede az, amelyik privátbanki számlával is rendelkezik, vagyis körülbelül 50 ezerre tehető a számlák száma. Ugyanakkor az egyes privátbanki szolgáltatók is közzétesznek adatokat arról, hogy mekkora ügyfélbázissal rendelkeznek. Ez alapján is mintegy 50 ezer privátbanki számlát tartanak nyilván (egy ügyfélnek jellemzően több számlája van), amelyen összesen mintegy 4 ezer milliárd forintnyi vagyont kezelnek. Ráadásul ez a vagyon dinamikusan is növekedett az elmúlt években, például csak 2016-ban mintegy 600 milliárddal nőtt a privátbankoknál kezelt vagyon.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan gyarapszik a leggazdagabbak pénze?

Alapvetően azt kell tudnunk, hogy az egyes bankok az ügyfélbázisukat jellemzően több részre szokták osztani az alapján, hogy az egyes ügyfelek például mekkora megtakarítási állománnyal rendelkeznek. A prémium szolgáltatásokkal azokat célozzák meg, akik az átlagosnál valamivel nagyobb vagyonnal, vagy jövedelemmel rendelkeznek. Ennek megfelelően a privátbanki szegmens is külön ágat képez, amelybe a legtehetősebbek tartoznak bele, viszont az már nagyon változatos lehet, hogy mekkora megtakarítási szinttel rendelkeznek az egyes privátbanki ügyfelek.

A prémium kiszolgálás jellemzően 2-20 milliós megtakarítási szinttől vagy 200 ezer – 1 millió forintos havi jóváírástól indul az egyes bankoknál. Viszont a vagyonra vonatkozó kritérium felső szintjét elérve már a privát bankoknál is kinyílnak előttünk az ajtók, ahol teljesen személyre szabott szolgáltatás keretében intézhetjük a pénzügyeinket. A privátbankoknál belépési limit 20-40 milliótól indul, de jellemzően 50-100 millió forint az a megtakarítási szint, amit el kell érnünk a privátbanki szolgáltatásért.

Már a prémium kiszolgálásban is azzal emelkednek ki bankok, hogy az ügyfeleknek megkülönböztetett figyelmet ígérnek (kedvezmények, kényelmi szolgáltatások, tanácsadás, befektetési lehetőségek). Ehhez képest az egyes privátbankok még kiterjedtebb és személyesebb szolgáltatást nyújtanak, amelybe a személyes tanácsadást nyújtó privátbankár is beletartozik (teljes iránymutatás a pénzügyek, befektetések terén), de számos extra szolgáltatást is kínálnak az intézmények (például jogi-, adó- vagy műkincs tanácsadás).

Miben is hever a leggazdagabbak pénze?

Ha meg kellene tippelnünk, hogy a lakosság, így a leggazdagabbak pénze milyen megtakarításban hever, valószínűleg sokan a bankbetétet, és a lakossági állampapírt mondanák. A jegybank statisztikái szerint ez így is van: a megtakarítások 30%-a betétben, 18%-a kötvényekben van (amibe a lakossági állampapírok is beletartoznak), ezután következnek a különböző befektetési alapok 16%-os részesedéssel.

A privátbanki tapasztalatok alapján a legtehetősebbek megtakarításának összetétele sem különbözik lényegesen a kisbefektetőkétől: vagyonuk 70-80%-a fekszik állampapírban és egyéb kötvényben, mérsékelt kockázatú befektetési alapokban és bankbetétben.

Azt lehet mondani, hogy a 20-40 milliós vagyonméretnél még fontos az ügyfélnek a megtakarítás dinamikus növelése, amit kockázatosabb befektetésekkel lehet a mai körülmények között elérni. Ugyanakkor 100 millió forint felett már a legtöbbször a biztonság és a vagyon értékének megőrzése kerül előtérbe, így leginkább a kockázatmentes befektetések dominálnak, amivel legalább az infláció mértékének megfelelően gyarapodik a vagyon.

Hirdetés
Hirdetés