Létezik még ingyenes banki átutalás? És megéri?

Létezik még ingyenes banki átutalás? És megéri?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-01
 

Ingyen átutalni a tranzakciós illeték bevezetése óta már nem nagyon lehet. Pedig aki gyakran és főként kis összegeket utal, annak közel sem mindegy, hogy mennyi az annyi. Melyik bankszámlával lehet a legolcsóbban átutalni? Mit tartsunk az átutalási költségeken kívül feltétlenül szem előtt? Segítünk, hogy ne dobj ki feleslegesen pénzt az ablakon.

1

A kérdések megválaszolásához egy olyan banki ügyfél helyzetét vizsgáltuk, akinek a nettó jövedelme havi 200 ezer forint és jelentős átutalási forgalmat bonyolít bankszámláján. Ilyen szokások mellett az országos fiókhálózattal rendelkező pénzintézetek széles körben elérhető számlacsomagjai közül az alábbiak a legmegfelelőbbek.

Bármilyen hihetetlen is, de a CIB Online számlacsomaggal mind a mai napig teljesen ingyen lehet átutalni. Ezzel sajnos egyik bank sem tud pillanatnyilag versenyezni. Egyedül az OTP Simple számlacsomagnál lehetséges egy fix havi díjért ingyenes átutalásokat vásárolni. Így havi 250 ezer Ft-os összeghatárig korlátlan számban lehet külön költség nélkül netbanki és mobilbanki átutalásokat indítani. Továbbá a rendszeres átutalásokért és a csoportos beszedési megbízásokért sem kell külön fizetni. Rugalmas alakíthatóságának és a kiegészítő szolgáltatásoknak köszönhetően az ügyfél teljes körűen kontrollálhatja pénzügyeit.

A többi banknál legfeljebb a tranzakciós illetékkel megegyező mértékig (0,3% max. 6.000 Ft) tudjuk az átutalási költségeket csökkenteni. Míg valahol korlátozások nélkül utalhatunk ezen a díjon (FHB Aktív számlacsomag, Raiffeisen Aktivitás 2.0), addig máshol csupán egy meghatározott keretösszeg, vagy darabszám erejéig van erre lehetőség. Azaz, ha a kedvezményeket kimerítettük, akkor már csak a normál díjak mellett tudunk a hónap fennmaradó részében átutalni.

Nem győzzük hangsúlyozni írásaink során, hogy sosem szabad elkövetni bankszámla választáskor azt a hibát, hogy kizárólag egyetlen díjtételre koncentrálunk. Mindig a bankszámla teljes fenntartási költségét kell, hogy szem előtt tartsuk, így megkíméljük magunkat a felesleges kiadásoktól. A legjobb, ha az ember maga dönthet, hogy miért fizet és miért nem.

A fenti táblából is jól látható, hogy hiába díjmentes az átutalás, ha egyszer drágább összességében az adott bankszámla.

Fontos, hogy saját szokásaid alapján a fenti táblázatban szereplő értékektől eltérő eredmények adódhatnak. Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz.

Hirdetés
Hirdetés