Ma már nagyon egyszerű akár ingyenes bankszámlára váltani

Ma már nagyon egyszerű akár ingyenes bankszámlára váltani
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-04 Frissítve: 2019-04-09
 

Tudtad, hogy évente tízezreket spórolhatsz egy jó bankszámla kiválasztásával? Tudtad, hogy léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknél egy sor tranzakciónak nincs díja? És azt tudtad, hogy nagyon egyszerű a bankváltás, ugyanis szinte mindent elintéznek helyetted?

Többször írtunk már arról, hogy a jó bankszámla megválasztásával éves szinten több tízezer forintot is meg tudsz spórolni. Maga a Nemzeti Bank (MNB) is kritizálta pár hónapja a bankokat a drága számlák miatt, mert számításaik szerint egy nettó 99 085 Ft-os minimálbérből élő magyar polgár havonta átlagosan 1100 Ft-ot költ banki szolgáltatásokra, ami évente 13 200 Ft kiadást jelent. 

Pedig a Bankmonitor bankszámla kalkulátorának adataiból az látszik, hogy 2018. decemberéhez képest idén márciusra némileg csökkentek a költségek, ha a bankonként legolcsóbb számlák átlagát vesszük alapul. Az is látszik, hogy két év alatt akár 40 ezer Ft lehet a különbség a bankok legkedvezőbb árú ajánlatai között, ám akad néhány ingyenes számla is.

Ez utóbbiak egyike például a CIB ECO bankszámla, ám csak akkor, ha a Bankmonitoron keresztül igényled, valamint megfelelsz a feltételeknek: 2019. január 1-jén nem rendelkeztél élő CIB lakossági bankszámlával, valamint vállalod, hogy havonta legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jóváírás érkezik a számládra.

Egy ingyenes számlánál nagyon fontos a díjmentes tranzakciók köre, hiszen ez alapján döntheted el, számodra mennyire jó az ajánlat.

A Bankmonitoron keresztül igényelt CIB ECO számla esetében ezek a díjmentes tranzakciók:

  • Bankközi utalás GIRO-n keresztül CIB Internet Bank, CIB Házibank, CIB Bank mobilalkalmazás, CIB Bank Online felületen keresztül.
  • Bankon belüli utalás CIB Internet Bank, CIB Házibank, CIB Bank mobilalkalmazás, CIB Bank Online felületen keresztül.
  • Állandó átutalási megbízás GIRO-n keresztül.
  • Állandó átvezetési megbízás teljesítése bankon belül.
  • Csoportos beszedési megbízás.
  • Adott naptári hónap első alkalommal történő forint készpénz felvétele CIB Bank által üzemeltetett saját ATM-ből (csak azon ügyfelek számára, akik nem igénylik a jogszabályi 2 db ingyenes készpénzfelvételt).

Hirdetés

Hirdetés

Nem kell félni a bankváltástól sem!

Előfordulhat, hogy egy kedvező költségű, vagy akár ingyenes bankszámla bármennyire is csábító, a bankváltással járó mizériát valaki csak ezért nem vállalja be. Ám már évek óta működik az egyszerűsített bankváltás lehetősége, aminél mindössze annyi a feltétel, hogy a számlák pénzneme azonos legyen. Ráadásul az egész folyamat két hét alatt lezongorázható!

Így vágj bele a bankváltásba!

Az egyszerűsített bankváltást az új számla megnyitásakor kezdeményezheted a kiválasztott pénzintézet bármelyik fiókjában. Itt kapsz egy „Számlaváltási meghatalmazás” nyomtatványt, amivel meghatalmazod az új számlavezető bankodat az ügy elintézésével. A nyomtatványon kérheted, hogy a procedúra végén a régi számládat szüntessék meg, ám ez utóbbi feltételeiről később még részletesen írunk.

Számlaváltásnál mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz a régi számlán lévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokkal? Jó hír, hogy kérheted, a régi bankod ezeket adja át, az új bank pedig beállítja mindegyiket a számládon. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresned mindegyiket.

A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számládra, majd ha kérted, megszünteti a már feleslegessé vált számlád. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Milyen költségei vannak a bankváltásnak?

A bankváltásnak nincs díja, de a régi bankszámla megszüntetésének többféle költsége is lehet. Ilyen például a bankszámla számlavezetési díja, amit általában minden megkezdett hónap után kell fizetni, vagy számlán található összeg átutalásának díja az új bankszámlára.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés