Magánbefektetések és a Frank: hatalmas bukások és néhány jó eredmény

Magánbefektetések és a Frank: hatalmas bukások és néhány jó eredmény
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-20 Frissítve: 2020-04-06
 

Vélhetően a magyar abszolút hozamú alapok fekete napjaként vonul be 2015. január 15-e a történelemkönyvekbe. Néhány alap olyan acélos veszteséget szenvedett el, mely nem igazán szerepelt a várt kimenetelek között. Újra bebizonyosodott: a kockázat akkor is jelen van befektetéseinkben, ha 3 éven keresztül jók a hozamok. 58 abszolút hozamú alap teljesítményét vizsgáltuk meg: vannak üdítő kivételek. Bemutatjuk mi történt. De ami ennél is fontosabb, megpróbálunk segíteni, levonni a valós tanulságot.

Ma már óvodás gyerekeim óvónői is tudják, hogy a svájci jegybank földcsuszamlást indított el. Részletek korábbi írásunkban. A fő kérdésünk jelenleg, hogy az elmúlt évek favorit hazai befektetései, az abszolút hozamú befektetési alapok hogyan teljesítettek. 100 és 100 milliárdok vándoroltak ide átlagemberektől, így nagy tömegeket érint a kérdés.

Fájdalmas veszteségek

Több befektetési alap szakemberei is azt gondolták, hogy a svájci frank nem tud erősödni (hiszen a jegybank ezt kinyilvánítottan nem akarja). Ekkor borította meg a status quo-t a jegybank és erősödött hatalmasat a frank, 20%-ot egy nap alatt.

Azon alapok, akik nem hittek az erősödés lehetőségében, sőt gyengülést valószínűsítettek, jelentős veszteséget könyveltek el. A legrosszabbul járt 10 abszolút hozamú szerdáról péntekre átlagosan 7%-ot veszített értékéből (a legrosszabb teljesítményt nyújtó 17.5%-ot). Érdemes tudni, hogy ma reálisan 6-8% hozamra lehet számítani ÉVES szinten egy ilyen alaptól, így közel átlagosan egy évnyi hozamteljesítményt sikerült eltemetni két nap alatt. Ez sok.

A kivételek

A legjobban teljesítő 10 alap az ominózus két nap alatt 0,6%-os hozamot ért el. Érdekességként talán érdemes megemlíteni a Platina alapokat, melyekből az egyik (Platina Delta) adja a 4. legrosszabb teljesítményűt, míg a másik (Platina Gamma) érte el a legjobb hozamot.

Tanulságok

A svájci jegybank olyat lépett, ami minden extrémitáson túlmegy. A józan (pénzügyi) paraszti ész nem ér fel odáig…

Így távolról sem gondoljuk azt, hogy menekülni kellene az abszolút hozamú alapokból és azonnal eladni a veszteséget mutató alapokat. Nyilván az a kérdés jogosan felvethető, hogy értelmes volumenű kockázatot vállalt-e fel az az alap, amelyik 10%-nál nagyobb visszaesést szenvedett el.

Ami történt az nem más, mint a kockázat megtestesülése. Befektetési alapot csak akkor szabad vennünk, ha tudunk, akkor is nyugodtan aludni, amikor veszteséget ér el saját alapunk. És az alapbölcsesség itt is igaz: ne egy befektetési alapba helyezzük az összes pénzünket.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés