Már 8 bank kínál CSOK Plusz hitelt! De melyiket válasszuk?

Már 8 bank kínál CSOK Plusz hitelt! De melyiket válasszuk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-24 Frissítve: 2024-02-04
 

A Raiffeisen Bank is elindult a CSOK Plusszal, így már nyolc magyarországi banknál érhető el a támogatott lakáshitel konstrukció. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a kínálatot, hogy kiderüljön, milyen különbségek vannak a banki ajánlatok között.

Azzal, hogy a Raiffeisen Bank is elindult a CSOK Plusz támogatott hitellel, gyakorlatilag az összes hazai nagybanknál elérhetővé vált a konstrukció. Ez több szempontból is lényeges, hiszen sokan kifejezetten egy bankot preferálnak, így csak azért, mert ott éppen nem lehet CSOK Pluszt igényelni, nem szükséges más pénzintézetet választani.

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy bár a CSOK Plusz jogosultsági feltételei egységesek, hiszen ezeket jogszabályban rögzítették, az egyes bankok árazása különböző. A differencia persze nem jelentős, 50 millió Ft hitelösszegnél a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat THM-e (teljes hiteldíj mutató) között mindössze 0,17 százalékpont a különbség, ami a második évtől (az 1. évben csak kamatot kell törleszteni) havi szinten 1732 Ft-ot jelent. Vagyis 20 éves futamidő választása esetén legfeljebb 700 ezer Ft múlhat a bankválasztáson.

jó tudni
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény legújabb eleme, a CSOK + egy támogatott hitel gyermekvállalást tervező házaspároknak. Az új CSOK-kal különböző lakáscélokra vehető fel kedvezményes kamatozású jelzáloghitel, melynek összege a meglévő és vállalt gyerekek számától is függ.

Hirdetés

Hirdetés

Nem minden bank ad CSOK Pluszt minden célra

A bankok CSOK Plusz ajánlatai között nem is az ár a legnagyobb különbség, ennél fontosabb, hogy nem minden bank adja minden célra. Elvileg a CSOK Plusz használt és új építésű lakóingatlan megvásárlására, építésre igényelhető, ám míg használt lakás vásárlására az MBH, a Raiffeisen, az Erste, a K&H, az UniCredit, a CIB, az OTP és a Gránit bankok közül választhatunk, újépítésű ingatlan megvételére az UniCredit, építésre pedig az UniCredit és a Raiffeisen nem ad ajánlatot.

CSOK Plusz ajánlatok a magyar bankoknál.

Az is szűkíti némileg a szóba jöhető bankok körét, ha a maximálisan elérhető, 25 éves futamidőre vennénk fel a CSOK Pluszt, ugyanis a K&H Banknál 24 év a plafon. Persze egy éven nem igazán múlik sok minden, egy 50 millió Ft összegű, 2,98%-os THM-ű hitelnél például 24 éves futamidőnél 249 222 Ft a havi törlesztő, míg 25 évre 241 956 Ft-ot kell törleszteni. Ugyanakkor a teljes visszafizetést illetően már ez az egy év is csaknem 1 millió Ft különbséget jelent, ugyanis minél tovább használjuk a bank pénzét, annál tovább kell rá kamatot fizetnünk.

Fontos a jó bankválasztás, ha más támogatással is kombináljuk a CSOK Pluszt

Amikor CSOK Pluszt veszünk fel, akkor ezt kombinálhatjuk más támogatásokkal vagy hiteltermékekkel is. Amennyiben például a preferált kistelepülésen elérhető CSOK támogatás mellé igényelnénk, akkor erre jelenleg csak az MBH, az OTP és a K&H bankoknál van lehetőségünk. Ha Babaváró hitellel együtt vennénk a CSOK Pluszt – például azért, mert a Babaváró hitelösszegének 75%-a önerőnek számít ebben az esetben –  akkor könnyebb a helyzetünk, ugyanis minden CSOK Pluszt kínáló bank ad Babavárót is. Más kérdés, ha a Babaváró jóváírásukra vadászunk, ugyanis a bankok egy része 150-180 ezer forintot ad csak azért, hogy náluk igényeljük a Babavárót.

jó tudni
A Babaváró hitel maximális összege 11 millió forintra nőtt 2024-ben, ugyanakkor a feleség idén már nem lehet idősebb 29 évesnél. Átmeneti könnyítés, hogy amennyiben a feleség igényléskor várandós, akkor 2024-ben még 40 év a felső korhatár.

De mi a helyzet akkor, ha nem elég a CSOK Plusz hitel, ezért ki kell azt egészíteni piaci lakáshitellel is? Ebben az esetben érdemes lehet a legjobb lakáshitelt kínáló banktól igényelni a CSOK Pluszt, mert míg az utóbbiak kamata nagyon hasonló, a piaci kölcsönök árazásában már komoly különbségek vannak. Egy 20 millió Ft összegű, fix kamatú és 20 éves futamidejű lakáshitelnél például, ha az igénylő 600 ezer Ft nettó jövedelmet tud igazolni, a havi törlesztő 150 886 Ft és 158 429 Ft egyaránt lehet, ami teljes visszafizetésben kb. 1,2 millió Ft különbséget jelent.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés