Már nem lehet támogatott otthonfelújítási kölcsönt igényelni az UniCredit Banknál

Már nem lehet támogatott otthonfelújítási kölcsönt igényelni az UniCredit Banknál

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-14
 

November 2-től nem lehet igényelni támogatott otthonfelújítási kölcsönt az UniCredit Banktól. Vagyis a felújítási támogatás kihasználását tervező családok már nem kaphatnak a pénzintézetnél olcsó, futamidő végéig fix 3 százalékos hitelt. A Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy hamarosan más bankok is hasonlóan léphetnek.

Az UniCredit Bank november 12-én megjelent hirdetménye szerint november 2. óta nem fogad be új otthonfelújítási kölcsön igénylést a bank. Az adott pénzintézetnél a munkálatok előfinanszírozását így már csak személyi kölcsönből, esetleg szabad felhasználású jelzáloghitelből lehet megvalósítani.

Miért vezetheti ki a bank a támogatott felújítási hitelt?

A felújítási támogatás keretében a gyermeket nevelő családok visszakaphatják a korszerűsítési munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot, akinek pedig nincs elegendő saját forrása, igényelhet támogatott otthonfelújítási kölcsönt. A hitel összege maximum 6 millió forint, a futamidő legfeljebb 10 év. A konstrukció nagy előnye, hogy a kamat legfeljebb 3 százalék lehet.

A kölcsön kedvező kamata akkor marad életben, ha a vissza nem térítendő támogatás összege eléri a kölcsönösszeg 25 százalékát. Márpedig a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján a felújítási támogatást 2022. december 31-ig lehet megigényelni a Magyar Államkincstárnál. Ráadásul a felújítási munkálatokat be kell fejezni az igénylés beadása előtt.

Ez a határidő valóban nagyon nehezen teljesíthető, hiszen:

  • a hiteligénylés elbírálására egy hónapot lehet számolni;
  • a pénz tehát december közepén kerülne a számlára, így nagységrendileg két hét állna rendelkezésre a munkálatok befejezésére és a támogatás igénylésére.

A pénzintézet lépése érthető, jó eséllyel a hiteligénylők nem jutnak a folyamat végére az év végéig. Márpedig a támogatott felújítási kölcsönnél komoly büntetés várható abban az esetben, ha nem kap megfelelő összegű vissza nem térítendő támogatást a család.

Hirdetés

Hirdetés

A jelenlegi szabályok az év végéig érvényesek

A 3 százalékos kamat helyébe a hitel normál kamata lép, ami a 2022. novemberében igényelt kölcsönök esetén 15,66 százalék lenne. Ez a kamatszint messze meghaladja a legolcsóbb piaci jelzáloghiteleket kamatát, sőt még személyi hitelt is találni kedvezőbb feltételekkel.

Ráadásul az addig kapott kamatkedvezményt – a 15,66 százalék és a 3,00 százalék különbözetét – is vissza kell fizetni az állam felé.

Otthonfelújítási támogatást a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján 2022. december 31-ig lehet igényelni. Elképzelhető, hogy a konstrukció velünk mard 2023-ban is, erről azonban még nem született döntés. Éppen ezért érdemes úgy kezelni a támogatást, mint ami az idei évben ténylegesen lejár.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés