Már rendszeres befektetést is indíthatunk euróban! (X)

Már rendszeres befektetést is indíthatunk euróban! (X)
Hirdetés

Cikk2023-02-07
 

A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben a megfelelő befektetési lehetőségek kihasználása talán még fontosabb, mint korábban. A forint gyengélkedése miatt felértékelődött a tavalyi évben a devizabefektetések szerepe, arra azonban még mindig kevesen gondolnak, hogy akár rendszeres megtakarítást is lehet euróban indítani.

Elsőre talán meglepő, de a mostani nehezebb gazdasági helyzetben is ugyanolyan fontos a magyarok számára a megfelelő befektetés felkutatása. Ha mélyebben utánanézünk, akkor viszont már nincs is semmi meglepetés a dologban. Ugyan a jelenlegi gazdasági helyzetben ténylegesen egyre nehezebb félretenni a fizetésünkből, de a megspórolt összeg helyét egyre körültekintőbben választjuk ki. Nem csoda, hiszen Magyarországra megérkezett a kétszámjegyű infláció. A KSH adatai alapján a pénzromlás mértéke 14,5 százalék volt 2022-ben. (Decemberben pedig 24,5 százalékot mértek!)

Ilyen környezetben nagyon is lényeges lehet, hogy a nehezen összegyűjtött pénzünk vásárlóereje ne csökkenjen. Vagyis az áremelkedést megközelítő, ideális esetben azt meghaladó nyereséget kapjunk a befektetésünk után. A helyzet még furcsább, ha pénzünk vásárlóerejét valamilyen jelentősebb külföldi devizában vizsgáljuk meg. A forint árfolyamának gyengülése ugyanis azt eredményezte, hogy a forintmegtakarítások elértéktelenedtek külföldön.

Mindezt alátámasztandó nézzük meg a hazai fizetőeszköz árfolyamának alakulását a tavalyi évben a főbb devizákkal szemben. Ehhez az MNB által jegyzett árfolyamot használtuk:

  • 2022. január 3-án egy euróért 367,66 forintot kellett fizetni. December 31-én viszont már 400,25 forint volt ugyanez.
  • Tavaly év elején 323,87 forintot ért egy USA dollár, az év végére azonban 375,68 forint volt az árfolyam.
  • Egy svájci frankért 355,12 forintot kellett fizetni tavaly január elején. December végére azonban már 406,93 forintot ért a svájci fizetőeszköz.

A forint az euróval szemben 8,86 százalékkal, a dollárral szemben 15,99 százalékkal, míg a svájci frankkal szemben 14,59 százalékkal gyengült egyetlen év alatt. Ez azt jelenti, hogy a befektetésünk ennyivel kevesebbet ér, ezekben az országokban, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

Még forint jövedelemből is megérheti rendszeres eurós befektetést indítani

Hagyományosan két olyan helyzet van, amikor érdemes valamilyen devizabefektetést választanunk:

  1. Idegen devizában – például euróban – van a bevételünk. Ebben a helyzetben logikus lehet a megtakarításunkat is ebben a devizában tartani, elkerülve a rendszeres átváltást.
  2. Idegen devizában tervezzük a megtakarításunkat felhasználni. Például egy külföldi nyaralásra érdemes lehet a célország fizetőeszközében gyűjteni. Így mindig pontosan tudhatjuk, hogy hol is tartunk a célösszeg elérésében.

A jelenlegi gazdasági környezet azonban nagyon is különleges, éppen ezért a devizamegtakarítások választásának egy újabb oka került előtérbe: ahogy a forint gyengül úgy növekszik deviza megtakarításunk hazai fizetőeszközben kifejezett értéke. Ha további forint gyengülésre számítunk, akkor érdemes lehet például eurós befektetést választani, ezzel önmagában nyereséget hozhat az árfolyam változása.

Ráadásul mindehhez nem kell feltétlenül nagyobb megtakarítással rendelkeznünk, forint fizetésünkből kisebb összegeket is félretehetünk havi rendszerességgel akár euróban is. Érdemes lehet eurós rendszeres megtakarítást indítani, mert ezzel védekezhetünk például a forint esetleges további gyengülésével szemben, sőt profitálhatunk belőle.

A kockázatos befektetés lenne a biztonságosabb?

Alapvetően egy euróban vagy dollárban tartott pénzösszeg mindig kockázatosabb annál, mintha ugyanezt forintban tartanánk, hiszen nem tudhatjuk előre a jövőbeni átváltási árfolyamot. Ez mindig, minden helyzetben igaz, vagyis még a jelenlegi gazdasági környezetben is elmondható, hogy egy devizabefektetés kockázatosabb annál, mintha forintban tartanánk a pénzünket. A kockázat azonban nem azonos a veszteséggel, csupán azt jelenti, hogy nagyobb a bizonytalanság a befektetés várható hozamát, értékét illetően.

Az elmúlt évben, években a pénzünk értékének megtartása szempontjából biztosabb döntés volt, ha valamilyen nagyobb devizában tartottuk a megtakarításunkat.

A múltbeli adatok természetesen nem jelentenek garanciát a jövőre vonatkozóan. Sőt, az elmúlt időszakban is találkozhattunk a forint árfolyamának jelentős hullámzásával. Egy rendszeres megtakarítást azonban jellemzően hosszabb távra indítunk, több év, évtized alatt pedig az átmeneti árfolyam ingadozások kiegyenlítődnek.

Az euró vásárlása nem azonos az euróbefektetéssel

Sokszor megáll a gondolkodásunk a befektetések kiválasztásánál ott, hogy eurót vásárlunk. Pedig ennél sokkal több lehetőségünk is van, számos befektetési forma közül választhatunk euróban, vagy éppen dollárban is.

A döntés során az alábbiakat érdemes átgondolnunk:

  • Először el kell dönteni, hogy milyen időtávban gondolkodunk, mikor lenne szükségünk a félretett pénzre. Rendszeres megtakarítást azért érdemes hosszabb időtávra 10, 15 vagy akár 20 évre gyűjteni.
  • Fontos természetesen, hogy milyen céljaink vannak a jövőben és ezek megvalósításához előreláthatóan mekkora összegre lenne szükségünk.
  • Lényeges, hogy mekkora kockázat vagyunk hajlandók vállalni: forintban és devizában is találhatunk kockázatosabb és kevésbé kockázatos befektetési formát is.
  • Természetesen az is lényeges lehet, hogy mekkora hozamot, nyereséget szeretnénk elérni. Ez természetesen összefüggésben van a vállalt kockázattal is. (A nagyobb kockázatért cserébe jellemzően magasabb hozamot várhatunk el. Viszont potenciális nagyobb eséllyel realizálhatunk veszteséget is.) A hozamelvárásoknál mindenképpen a befektetés nyeresége mellett a devizaárfolyam alakulásával is kalkuláljunk.

Szerencsére a rendszeres eurós befektetések között is széles a választék. Például az NN Biztosítónál is elérhető olyan befektetés, amelynél euróban kell befizetnünk, a megtakarításunkat euróban tartják nyilván, és a jövőbeni kifizetés is euróban történik. Ráadásul számos eszközalapból lehet választani, vagyis megtalálhatjuk a céljainknak megfelelő megoldást. A megtakarítást pedig igen alacsony, akár havi 71 eurós összeggel is el lehet indítani.

Hirdetés