Lakáshitel – marad a kamatstop, az anyagi előny egyre tekintélyesebb

Lakáshitel – marad a kamatstop, az anyagi előny egyre tekintélyesebb
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-21
 

A hétvégén Gulyás Gergely bejelentette, hogy a benzinárstop és az élelmiszerárstop 2022. december végéig, míg a kamatstop 2023. június végéig velünk marad. Ez utóbbi értelmében a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezőket már 1,5 éven keresztül védi a kormány kölcsönük kamatemelkedésétől és ezáltal a törlesztők növekedésétől. De milyen hatása lesz a kamatstop meghosszabbításának? A Bankmonitor szakértői összeszedték a részleteket.

Mi is az a kamatstop?

A kamatstopot 2021. év elején vezette be a kormány annak érdekében, hogy a már meglévő lakáshitellel rendelkező adósok kamatát, törlesztőrészletét ne érintse olyan jelentős mértékben a pénzpiaci hozamok emelkedése.

A piaci hatásoknak leginkább kitett változó kamatozású lakáshiteleknek nyújt védelmet az intézkedés. Ezen kölcsönök kamata két részből áll: egy piaci referenciamutatóból, ez jellemzően a Bubor szokott lenni és egy erre ráépülő kamatfelárból. A Bubor mutató alakulásának megfelelően az ilyen kölcsönök kamata igen gyorsan – kamatperiódus hosszától függően 3, 6, 12 havonta – módosulhat. Ettől a változástól védi meg az érintett adósokat, mintegy 330 ezer családot a kamatstop.

Az intézkedés értelmében a kölcsönök kamatának változásakor a banknak a 2021. október 27-i Bubor értéket kell alapul vennie. A jelenlegi piaci helyzetben ez tényleg komoly segítség, hiszen az érintett adósok 10,89-11,85 százalékponttal kisebb kamatot fizetnek. (A Bubor mutató 2022.09.20-i értéke alapján.)

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit takaríthat meg egy család a kamatstop miatt?

A Bankmonitor szakértői két példán keresztül mutatják meg, hogy mekkora pénzügyi előnyt eredményezhet a kamatstop.

  1. Átlagos család: az MNB kimutatása szerint az érintett 330 ezer család átlagos fennálló tartozása 3 millió forint, a hátralévő futamidő 7 év. Induljunk ki abból, hogy a kamat 3 havonta változhat, azaz a 3 havi Bubor értékéhez kötött a kamatozás, és ezen értékre még fix 2,5 százalék kamatfelár kerül rá.
  2. Jelentős kockázatnak kitett család: a példában szereplő család fennálló tartozása 9 millió forint, a hátralévő futamidő 15 év. Induljunk ki abból, hogy a kamat 3 havonta változhat, azaz a 3 havi Bubor értékéhez kötött a kamatozás, és ezen értékre még fix 2,5 százalék kamatfelár kerül rá. Ez a helyzet sem kirívó, a jegybank statisztikái szerint az érintett adósok negyede ilyen helyzetben van.

Az átlagos család havi törlesztőrészlete 41 728 forint a kamatstop ideje alatt. Ezen intézkedés nélkül azonban a Bubor emelkedésével a havi fizetnivaló fokozatosan emelkedne, a jelenlegi Bubor értéke alapján októbertől a havi fizetnivaló már 57 489 forint lenne. Ha a Bubor nem változna tovább, akkor 1,5 év alatt 194 ezer forint lenne a család megtakarítása a kamatstop miatt.

Mekkora anyagi segítséget jelent a kamatstop a családoknak?

A nagyobb tartozással rendelkező családnak még nagyobb segítséget jelent a kamatstop. Az érintett háztartás havi fizetnivalója 2023. június végéig 68 941 forint. Az intézkedés nélkül viszont októbertől már 126 946 forint lenne a törlesztőrészlet. (Ez gyakorlatilag 84 százalékos emelkedést jelent.) A család a másfél év alatt 355 ezer forintot spórolna a kormány intézkedése miatt.

A nyereség a teljes futamidő alatt még ennél is nagyobb.

Másfél év alatt jelentős a kedvezmény, anyagi hatása azonban sokkal nagyobb a megspórolt havi részleteknél. A fennálló tartozás ugyanis nagyobb mértékben fogy alacsony kamat mellett, vagyis a kérdéses családok fennálló tartozása alacsonyabb lesz, ami a későbbi törlesztőket is befolyásolja.

Az átlagos család esetében például a kamatstop nélkül 2023. júliusától 57 500 forint lenne a havi fizetnivaló, a kamatstop miatt a jövő júliusi részlet viszont csupán 54 900 forint lenne. A kamatstop alatti és az azt követő megtakarítás egy átlagos család esetében 363 ezer forintra rúg.

A kockázatosabb helyzetben lévő adósnak 2023. júliusától 127 ezer forintot kellene fizetnie kamatstop nélkül. A kamatstop ezt a 2023. júliusi részletet mérsékli 122 700 forintra. A család teljes megtakarítása 2022. januárjától a kölcsön lejáratáig 1,3 millió forint.

jó tudni
Az újabb hat hónapos hosszabbítás nagy segítség lehet. Érdemes azonban folyamatosan figyelni az elérhető kölcsönök kamatát, illetve a Bubor aktuális értékét. Bármikor jöhet egy olyan lehetőség, amit még a kamatstop alatt is érdemes kihasználni. 2023. júliusáig pedig érdemes félretenni a megspórolt összeget. A jelenlegi bizonytalan, kiszámíthatatlan gazdasági környezetben ez a tartalék még nagyon jól jöhet.

A hitelfelvétel előtt állókat a kamatstop intézkedése nem érinti. Számukra megtakarítást az jelenthet, ha a legkedvezőbb ajánlatot választják ki. Az aktuális banki lakáshitel ajánlatokat a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával érdemes összehasonlítani.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés