Másfél éves csúcson a piaci és a támogatott lakáshitelek

Másfél éves csúcson a piaci és a támogatott lakáshitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-11
 

Idén februárban 85,13 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést a magyarok, ez jelentős emelkedés az egy évvel korábbi, 33,08 milliárd forintos összeghez képest. De miért növekedett ilyen jelentős mértékben a szerződések száma, összege? És mit várhatunk a jövőben?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján 2024. februárjában 85,13 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelre kötöttek szerződést a bankoknál. Ez érdemi emelkedés a korábbi időszakhoz képest. Az egy évvel korábbi 33,08 milliárd forintos adathoz képest két és félszeresére emelkedett ez az összeg.  Ilyen havi lakáshitel volument utoljára 2022. augusztusában, azaz másfél éve láthattunk.

2022. augusztus, nézzük meg akkor milyen körülmények voltak. 2 éve nyár végén a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójának értéke az MNB adatai alapján 8,46% volt, azóta ilyen alacsony/ennél kedvezőbb csak idén februárban volt, akkor az átlagos THM értéke 7,85% volt. Ráadásul egyre több lakást vásárolnak a magyarok, a Duna House Barométer becslése alapján februárban 10 754 adásvételi szerződést kötöttünk. Utoljára a 10 ezres számot 2022. júniusában lépte át a lakásvásárlások havi száma.

Jó tudni
Minden mindennel összefügg: megemelkedett a hitelszerződések száma/összege, ami szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy végre csökkentek a hitelköltségek. Ráadásul az adásvételi szerződések száma is érdemben emelkedésnek indult.

Hirdetés

Hirdetés

CSOK Plusz, a felfutás egyik motorja

Ha a dolgok mélyére nézünk, akkor érdemes a támogatási rendszerek átalakulását is megvizsgálni. Februárban 20,93 milliárd forint összegben kötöttek a magyarok támogatott hitelszerződést, vélhetően ezen volumen jelentős része a CSOK Pluszhoz kapcsolódik. Ez a teljes állomány 24,58 százalékát tette ki.

20 milliárd fölötti havi összeggel utoljára 2022. szeptemberében találkozhattunk. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen 2024. elején indult az új támogatott kölcsön, a CSOK Plusz. A havi 20 milliárd forintos összeg már nem kevés, de még lehet „tartalék” az új támogatott lakáshitelben. A kormány kommunikációja alapján az első két hónapban mintegy 2000 igénylést adtak be, az átlagos összeg pedig 26 millió forint volt. Ez alapján havi 26 milliárd forint támogatott hitelt igényeltek.

A lakáshitel szerződések volumene havi bontásban

Természetesen elképzelhető, hogy egyes igényléseket elutasítottak, vagy épp kisebb összeget hagytak jóvá. Sőt, az is benne van a pakliban, hogy egyes februári igénylésekről még nem döntöttek a bankok, így nem jelenhettek meg a szerződéskötések között. Az azonban kijelenthető, ha az érdeklődés hasonló szinten marad, akkor a támogatott kölcsön volumene még tovább emelkedhet.

A piaci lakáshitelek is csúcson vannak

Nem csak a támogatott hitelek felfutása tett jót a hitelpiacnak, a piaci kölcsönök is 1,5 éves csúcson vannak. A februári, 63,9 milliárd forintos hitelösszeg kiemelkedő, 2022. augusztusa óta nem érte el a piaci hitelszerződések havi volumene ezt a szintet.

Ez kedvező hír, ugyanis azt mondhatjuk, hogy a hitelpiac egészséges szerkezetben bővül, nem csak egy terméknek, egy állami intézkedésnek köszönhető a felfutása.

Mi várható az elkövetkező időszakban?

Azért még messze vagyunk, a 2022. májusi, 153,9 milliárd forintos hitelvolumen egy egészen más szint. De mire számíthatunk, elérhetjük ezt az összeget?

Ehhez több lakásvásárlásra és olcsóbb hitelekre lenne szükség. Sajnos a piaci hitelkamatok kamatcsökkenésére a közeljövőben nem lehet számítani. A hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok hatnak az új hitelkamatokra, itt pedig jelen állapot szerint további érdemi csökkenésre kicsi az esély.

A várakozások alapján a lakásvásárlások száma a tavalyi évhez képest nagyságrendileg 20 százalékkal emelkedhet, márpedig az eddigi szerződésszámok alakulása ennek megfelelnek. Vagyis várhatóan további robbanásra nem lehet számítani.

A további kamatcsökkenésre tehát nem lehet számítani a közeljövőben, erre nem is érdemes várni. A jelenlegi top ajánlatok maradhatnak a legkedvezőbbek – persze oldalazások, apró változások elképzelhetőek -, érdemes kalkulálni, megnézni, hogy milyen feltételekkel kaphatunk jelenleg kölcsönt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés