Maxibiztonság a pénzednek? Ezeket a bankokat neked találták ki!

Maxibiztonság a pénzednek? Ezeket a bankokat neked találták ki!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-21 Frissítve: 2021-08-09
 

A magyar lakosság jó része gondolkodik úgy, hogy minden, ami tőlünk nyugatabbra van, az csak jó lehet. Nincs ez másként a bankokkal sem. Sokan viszik külföldre pénzüket, hogy egy kinti banknál kössék azt le, gondolván, hogy ott sokkal nagyobb biztonságban lesz megtakarításuk. Amint azt az alábbiakban látni fogod, betétbiztosítás szintjén erre semmi szükség. Hazai földön is elérhetsz több olyan bankot, amelyekre ugyanaz a betétbiztosítás vonatkozik, mint a legnagyobb francia vagy belga bankokra.

Gyakran hallani olyanokról, akik, ha nagyobb pénzösszeghez jutnak, egyből autóba ülnek és meg sem állnak Ausztriáig. A célpont azonban nem egy alpesi síparadicsom, hanem az első nagyobb osztrák bank, a kiutazást pedig azért tartják szükségesnek, mert egy „nyugati” banknál sokan nagyobb biztonságban érzik a pénzüket.

Elérhető a külföldi biztonság hazánkban?

A külföldi bankokra vonatkozó betétbiztosítást hazai földön is könnyen elérheted. Jelenleg három olyan bank is van hazánkban, ahol pénzedet nem a hazai betétbiztosítási alap (OBA), hanem egy külföldi ország hasonló intézménye garantálja:

  • AXA Bank (vedd figyelembe, hogy az OTP éppen felvásárolja)
  • BNP Paribas,
  • Citibank

Az AXA Bank betéteiért a belga, a BNP Paribas-nál tartott pénzért a francia, a Citi betéteseiért pedig az ír betétbiztosítási alap áll helyt. Mindhárom esetben a biztosítás felső határa 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg (ugyanannyi, mint amit az OBA garantál).

Érdekel a BNP Paribas-nál elérhető biztos megtakarítás?  

1

Hirdetés

Hirdetés

Mit tegyek, ha nagyon sok pénzt szeretnék lekötni?

Felmerülhet a kérdés, hogy mit csináljanak azok, akik a 100 ezer eurós felső határnál is nagyobb összeget terveznek lekötni? A probléma viszonylag egyszerűen megoldható, hiszen a garancia egy ügyfél egy banknál tartott vagyonára vonatkozik. Tehát ha például 130 ezer eurót szeretnél teljes biztonságban tudni, megteheted ezt úgy, hogy az egyik bankodba 100 ezer eurót, egy másikba pedig 30 ezret teszel.

De ugyancsak járható út lehet, hogy a családtagok megosztva kötik le a betétet. Ilyen esetben természetesen mindig meg kell nevezni a pénz tényleges tulajdonosát.

Hol a legmagasabb a biztosított érték?

Érdemes vetni egy pillantást arra is, hogy a hazánkban elérhető 100 ezer eurós biztosítási maximum mennyire számít soknak Európa-szerte. Ha elképzelhető, hogy a környező országokban mégis el lehet érni olyan biztosítást, ami ennél jóval nagyobb összegre vonatkozik, megúszhatod, hogy több bankban, vagy a családtagjaid nevén kelljen számlát vezetned.

Az alábbi ábrán összegyűjtöttük, mely európai országokban legfeljebb mekkora összegre szól a betétbiztosítás.

Betétbiztosítások

Jól látható, hogy a 100 ezer eurós biztosítási összeg Európa legmagasabb értékei között van, de a legtöbb ország betétbiztosítási alapja meg is adja ezt. Egyedül Norvégia ugrik ki kiemelkedően magas felső korlátjával. A skandináv országban a biztosítás felső korlátjaként megadott 2 millió norvég koronás érték több mint 210 eurót jelent.

Külföldön tehát egyedül Norvégiában van értelme bankbetéteket elhelyezni, ha a betétbiztosítási összeg a fő szempontunk. Minden más szolgáltatás – biztosított összeg, nyugati bank által nyújtott biztonság – elérhető hazánkban is, csak a megfelelő helyen kell keresni.

Nem is beszélve arról, hogy ezzel megspórolhatod a deviza átváltások, a külföldre utalás, illetve egy külföldi banknál vezetett számla költségeit is. Az ügyintézés során sem mindegy, hogy egy budapesti számot kell-e felhívni, és az ügyintézővel magyarul lehet-e beszélni vagy pedig idegen nyelven kell magadat megértetni. Főleg, ha olyan kényes ügyekről van szó, mint a pénzügyeid.

A külföldi számlanyitással mindössze az államosítástól védenéd meg vagyonod, aminek ma Magyarországon a Bankmonitor szerint nincs reális veszélye.

Hirdetés
Hirdetés