Még alacsonyabb lett a magyar alapkamat!

Még alacsonyabb lett a magyar alapkamat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-21
 

A várakozások szerint 15 bázisponttal 1,8 százalékra vágta vissza az MNB irányadó kamatrátáját. Mindezt segítették az egyre alacsonyabb inflációs kilátások, illetve a külföldi (főként az EKB) még ennél is alacsonyabb kamatszintek. Mindennek hatására azonban a korábbi nem túl magas hozamokért még jobban meg kell majd küzdeniük a befektetőknek.

A várakozásoknak megfelelően továbbvágta az irányadó kamatrátát a Magyar Nemzeti Bank. Az előrejelzések még ennek mértékét is pontosan eltalálták, hiszen a várt 15 bázispontos csökkentéssel a holnapi naptól 1,8 százalék lesz az MNB irányadó kamatrátájának nagysága. Ezzel tovább csökkent a forint euróval szembeni kamatelőnye az euróval szemben, hiszen az EKB továbbra is 0,05 százalékon tartja az alapkamatát.

Csökkentek az inflációs kilátások

A legutóbbi kamatdöntés (március 24.) óta megjelent az MNB inflációs előrejelzése is, ami év végére a korábbiaknál is jóval alacsonyabb értéket prognosztizál. A tavaly decemberben előre jelzett 2,34 százalék helyett az MNB már csak 1,22 százalékos inflációt vár az év végére.

Mindez azzal együtt, hogy a márciusi éves inflációs adat is negatív lett (-0,6%), támogatja a kamatcsökkentést, hiszen bármilyen deflációs környezetben a legkisebb pozitív kamat is infláció feletti hozamot, vagyis reálhozamot jelent.

A jövő

A jövőt tekintve, szakértők nem zárják ki, hogy az MNB célja, hogy az amerikai kamatemelési ciklus megkezdéséig 1,5%-ra csökkenti az irányadó kamatrátát. Ha az amerikai kamatemelés megkezdődik, akkor várhatóan kedvezőtlen hatással lesz a fejlődő piacokra, így ezek jegybankjai akkor már nagyon nehezen tudnak majd további kamatvágást végrehajtani. Az amerikai jegybank (Fed) első kamatemelésének időpontjáról jelenleg még megoszlanak a vélemények, de a többség azon a véleményen van, hogy a júniusi vagy szeptemberi kamatdöntő ülésen megkezdődhet.

Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg találunk olyan lekötött betétet is, ami magasabb hozamot hoz, mint a várható infláció, azaz várhatóan infláció feletti, reálhozamot érhetünk el velük. Ám, aki 3,6%-nál magasabbra vágyik, az választhat az infláció fölött 3-4%pontos többletkamatot ígérő Prémium Magyar Államkötvények közül. Ezek a papírok egyre inkább felértékelődnek, hiszen a csökkenő kamatkörnyezetben egyre nagyobb kockázatot kell majd a befektetőknek és megtakarítóknak vállalniuk, hogy a korábbi hozamszinteket elérhessék. Ráadásul volt már rá precedens, hogy ezen papírok értékesítése hamarabb zárult, és az új sorozatok már csak kisebb hozamot nyújtottak tulajdonosaiknak.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés